Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ινδία στην «υπερλεγεώνα του διαστήματος»: Κατέρριψε δορυφόρο

Η Ινδία στην «υπερλεγεώνα του διαστήματος»: Κατέρριψε δορυφόρο

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ινδία κατέρριψε δορυφόρο σε χαμηλή περίγεια τροχιά στο πλαίσιο επιτυχούς άσκησης για την αξιοποίηση νέων πυραύλων, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η «επιχείρηση Shakti», όπως ονομάστηκε, ενσωματώνει την Ινδία στην μικρή «υπερλεγεώνα» τον διεθνών δυνάμεων που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε ο ίδιος.

Η άσκηση ήλθε λίγςε ημέρςε μετά τις εναέριες συγκρούσεις της Ινδίας με το Πακιστάν σχετικά με το αμφισβητούμενο σύνορο στο Κασμίρ. «Αυτή η νέα τεχνολογία δεν στοχεύει συγκεκριμένα κάποια χώρα», ξεκαθάρθισε ο πρωθυπουργός.

Στόχος τους ήταν «ένας από τους υπάρχοντες δορυφόρους της Ινδίας, που λειτουργούσε στην χαμηλή περίγεια τροχιά», δήλωσε πηγή του ΥΠΕΞ στον Independent, και όχι ο δορυφόρος μιας άλλης χώρας. Ειδικοί εξηγούν πως ο συγκεκριμένος δορυφόρος τέθηκε τον τελευταίο μήνα σε αυτήν την τροχιά, καθώς προσχεδίαζαν την κατάρριψη του.

Η επιχείρηση μεταδόθηκε από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, σε μια εποχή που η Ινδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με τις κάλπες να ανοίγουν σε μόλις λίγες εβδομάδες, με τον νομοθεσία της χώρας να απαγορεύει μάλιστα οποιαδήποτε πολιτική δήλωση ή πράξη, η οποία αποσκοπεί στην απόκτηση ψήφων.

Ο Madhavan Nair, πρώην επικεφαλής της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας Isro, δήλωσε πως «ο κύριος Μόντι επέλεξε να κάνει αυτό το βήμα προκειμένου να δείξει ότι έχουμε ικανότητες σε αυτό τον τομέα». Και αν μια άλλη χώρα στόχευε τυχόν τους δορυφόρους της Ινδίας, εκείνη θα μπορούσε «να απαντήσει άμεσα». Στη συνέχεια χαρακτήρισε μάλιστα την επιχείρηση ως «ένα σπουδαίο κατόρθωμα για τη χώρα».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ινδία: Σχεδόν 30.000 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

Ινδία: Τουλάχιστον 112 νεκροί από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις

«Μαύρος μύκητας»: Τρόμος από την επιπλοκή του κορονοϊου- Πάνω από 45.000 κρούσματα στην Ινδία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ινδία: Τα 2/3 των πολιτών έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός – Ινδία: Τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν αντισώματα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ινδία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από κατολισθήσεις στο Μουμπάι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ινδία: Κεραυνός σκοτώνει 11 τουρίστες που έβγαζαν σέλφι σε τουριστικό αξιοθέατο

Μαρίνα Μπενέκου

Ινδία: Απατεώνες εμβολίασαν 2.500 πολίτες με…αλατόνερο

Μαρίνα Μπενέκου

Ινδία: Νερό-δηλητήριο από αρσενικό – Η νέα απειλή

Μαρίνα Μπενέκου