ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι δύο διορθώσεις του BBC στο ρεπορτάζ περί «μακεδονικής μειονότητας»

Οι δύο διορθώσεις του BBC στο ρεπορτάζ περί «μακεδονικής μειονότητας»

Newsroom eleftherostypos.gr

Διορθώσεις σε δύο σημεία έκανε το BBC στο άρθρο του για τη «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα μετά την επιστολή που έστειλε στο βρετανικό δίκτυο ο Έλληνας πρέσβης στη Βρετανία.

Το BBC με μια υποσημείωση που προστέθηκε την Παρασκευή σημειώνει στο τέλος του επίμαχου άρθρου ότι έχει τονιστεί με περισσότερες πληροφορίες η ελληνική θέση, και ότι έχει αφαιρεθεί «κάποιο λάθος» που αφορούσε την αλλαγή του συντάγματος της γείτονος.

«Τα όσα αναφέρονται στο άρθρο έχουν διευκρινιστεί σε δύο σημεία. Ένα λάθος που αφορά μια αλλαγή στο “Μακεδονικό” σύνταγμα έχει αφαιρεθεί και έχουν προστεθεί περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ελληνική θέση σχετικά με την σλαβόφωνη κοινότητα συμπεριλαμβανομένου ενός link στην επιστολή που έλαβε το BBC από τον Έλληνα πρέσβη στη Μεγάλη Βρετανία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υποσημείωση.

«Επίσημα, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», αναφέρει το ΒBC αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις. «Ιστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της Ελληνικής Μακεδονίας ως μία γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Ελληνες ή δίγλωσσους Ελληνες. Εγγραφο των αρχών της δεκαετίας του ‘90 αναφέρει ότι “σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση δεν ήταν ελληνική μεταφέρθηκαν σε γειτονικά κράτη” στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Συνεπώς, όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν κατείχαν ελληνική εθνική συνείδηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι “Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, κάτι που, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία εικασία για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας», σημειώνει ακόμη το BBC.

Προτεινόμενα για εσάς

BBC: Πώς η Ελλάδα μετατρέπει τα νησιά της σε COVID-free, για να υποδεχθούν τους τουρίστες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Έμειναν όλοι άφωνοι – Παρουσιαστής του BBC είπε τις ειδήσεις φορώντας…

Λάμπρος Κατσαρός

Lisa Shaw: Νεκρή η 44χρονη παρουσιάστρια του BBC – Το εμβόλιο της AstraZeneca στο στόχαστρο της οικογένειας

Λάμπρος Κατσαρός

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ο δημοσιογράφος του BBC ζητά συγγνώμη και απαντά σε Ουίλιαμ και Χάρι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το ψέμα του BBC και η αλήθεια της τηλεθέασης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ερευνάται ο δημοσιογράφος στον οποίο έδωσε την αποκαλυπτική συνέντευξη του 1995

Μαρίνα Μπενέκου

Euro: Επικό trailer του ΒΒC με τους παίκτες… καρτούν [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Τελεσίγραφο Ζάεφ σε ΕΕ: Δεν διαπραγματευόμαστε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το BBC έλαβε παράπονα για υπερβολική κάλυψη του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου