Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg: Ο εθνικισμός στην Ευρώπη σκιάζει τη διαδικασία επούλωσης στα Βαλκάνια

Κοινή έκκληση διάσημων για την έκδοση κορωνοομολόγου

Newsroom eleftherostypos.gr

«Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ελπίζει ότι η επικείμενη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας που θα προσδέσει την εύφλεκτη αυτή περιοχή στην ΕΕ και θα θέσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξή της κατά την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, η άνοδος των εθνικιστών στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα μπορούσε να παρεμποδίσει την επίτευξη του στόχου», εκτιμά το Bloomberg.

«Και η έντονη παρουσία των Βαλκάνιων εθνικιστών στις χώρες τους θα μπορούσε να τους προσφέρει ένα άλλοθι γι’ αυτό. Από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τη Βοσνία, οι εθνικιστές πολιτικοί διατηρούν την επιρροή τους στα Δυτ. Βαλκάνια. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο ηγέτης της σερβικής μειονότητας, Μίλοραντ Ντόντικ, αναδείχθηκε ως ο ισχυρότερος πολιτικός υποστηρίζοντας την διχοτόμηση μιας χώρας που εξακολουθεί να παλεύει με τις συνέπειες των πολέμων του ’90, διαβάζουμε σε σχέση με τους βαλκανικούς εθνικισμούς», επισημαίνει το Bloomberg.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επαίνεσε Τσίπρα και Zαεφ για την επίτευξη του συμβιβασμού σε ένα ακροατήριο υψηλόβαθμων αξιωματούχων άμυνας και εξωτερικής πολιτικής στο Μόναχο: «Για όλες αυτές τις μακροχρόνιες διενέξεις, για τις οποίες δεν έχουμε βρει λύσεις, αν έχεις την απαιτούμενη γενναιότητα, μπορείς να βρεις».

«Ο Zαεφ ελπίζει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επισπεύσει τις ξένες επενδύσεις, σημειώνεται επίσης. Προσβλέπει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως πέραν των 181 εκατ. ευρώ που η χώρα έλαβε το 2017. Ένα πράγμα που όμως δεν φαίνεται να τον ανησυχεί είναι η ενδεχομενη αλλαγή ηγεσίας στην Ελλάδα μετά τις φετινές εκλογές. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να προβάλει ανά πάσα στιγμή βέτο στην ένταξη της γείτονος στην ΕΕ», αναφέρει το Bloomberg.

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ: Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι μένει ίδιος και απαράλλακτος

Μιχάλης Μάρδας

Το νερό το είχε ιδιωτικοποιήσει ο Τσίπρας

Kon

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τον εαυτό του

Kon

Τι θα έχανε…

Kon

Φύτεψε λεφτόδενδρα…

Kon

Οι επιλογές του Τσίπρα δεν απασχολούν την κοινωνία

Kon

Ο Τσίπρας δεν είχε… καλό λόγο για τίποτα

Ανδρέας Ντίνης

Τσίπρας στον Alpha: Θετική εξέλιξη το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ευρωπαϊκό νότο – Τι είπε για ελληνοτουρκικά και πρόωρες εκλογές

Μιχάλης Μάρδας

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Καλπάζει» η ΝΔ – Διαφορά 19,4 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Tinad