Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογράφοι και φοιτητές δημοσιογραφίας καταγγέλλουν «το συστημικό σεξισμό» στην Γαλλία

Newsroom eleftherostypos.gr

Περισσότεροι από 900 Γάλλοι δημοσιογράφοι υπογράφουν ένα άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde καταγγέλοντας “τον συστημικό σεξισμό που διαβρώνει το επάγγελμα” και ζητούν από τις διευθύνσεις των μέσων ενημέρωσης να αντιληφθούν “τη σοβαρότητα της διαδικτυακής παρενόχλησης, θύματα της οποίας πέφτουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι”.

Το ψήφισμα αυτό έρχεται ως απάντηση για την υπόθεση της “Συμμορίας του LOL”, μιας ομάδας νεαρών, πτυχιούχων Παριζιάνων –στην πλειονότητά τους ανδρών– που στις αρχές του 2010 χρησιμοποιούσαν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να παρενοχλήσουν τα θύματά τους, κυρίως γυναίκες.

“Σήμερα, οι στόχοι της Συμμορίας του LOL δεν σιωπούν πλέον και χαιρετίζουμε το θάρρος τους. Έχουν γίνει οι εκπρόσωποι ενός επαγγέλματος που διαβρώνεται από τον συστημικό σεξισμό” τονίζουν οι υπογράφοντες. Το άρθρο έχει γραφτεί συλλογικά από την Prenons la une (σ.σ. “Ας καταλάβουμε το πρωτοσέλιδο”), μια ομάδα που αγωνίζεται για την ισότητα εντός των συντακτικών ομάδων και την Ένωση Λεσβιών, Γκέι, Μπάι και Τρανς Δημοσιογράφων (AJL).

“Διότι η Συμμορία του LOL δεν είναι η εξαίρεση. Δεν αφορά μόνο τον μικρόκοσμο των δημοσιογράφων του Παρισιού αλλά το σύνολο της κοινωνίας”, συνεχίζει το άρθρο.

Σε άλλο άρθρο, που υπογράφεται από περίπου 600 φοιτητές δημοσιογραφίας και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Liberation, οι υπογράφοντες καλούν τα μέσα ενημέρωσης και τις σχολές “να ενισχύσουν τα μέτρα κατά των διακρίσεων κάθε είδους” τονίζοντας ότι η αναπαραγωγή, ακόμη και εντός των συντακτικών ομάδων, “των μηχανισμών κυριαρχίας και εξευτελισμού” είναι “απαράδεκτη”.

Οι φοιτητές προτείνουν μεταξύ άλλων να βελτιωθεί η εκπροσώπηση των γυναικών και των μειονοτικών ομάδων στις διευθυντικές ομάδες των μέσων ενημέρωσης.

Η υπόθεση της “Συμμορίας του LOL” αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από έρευνα της εφημερίδας Liberation. Περίπου 10 από τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι που εργάζονταν για την ίδια τη Liberation, απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο Numerama, ορισμένα θύματα παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά, καθώς τα μέλη της ομάδας έδωσαν στη δημοσιότητα γυμνές φωτογραφίες τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Eurostat: Στοιχειά-σοκ για Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία – Yφεση-ρεκόρ και πολιτικές αναταράξεις

Ανδρέας Ντίνης

Γαλλία: Ένοπλος κρατάει ομήρους μέσα σε μια τράπεζα στη Χάβρη

Ανδρέας Ντίνης

Γαλλία-κορωνοϊός: 1.695 νέα κρούσματα – Ο υψηλότερος εδώ και 2 μήνες

Ανδρέας Ντίνης

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν στην Άγκυρα στα ελληνικά: Δεν θα αφήσουμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος

Evanthia Karra

Απώλειες 1,3 δισ. σε έσοδα στην Ligue 1 λόγω Covid-19

Kon

Γαλλία: Οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα

Ανδρέας Ντίνης

Γαλλία: Υπό κράτηση ένας άνδρας για τη φωτιά στον καθεδρικό της Νάντης

Ανδρέας Ντίνης

Κατάρριψη ουκρανικού Boeing: Στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά – Ξεκινά η «αποκρυπτογράφησή» τους

Tinad

Συναγερμός στη Γαλλία για φωτιά στον καθεδρικό ναό της Νάντης

Μιχάλης Μάρδας