Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Δημοκρατικοί ενεργοποιούν την άσκηση εποπτείας για την κυβέρνηση Τραμπ

Τραμπ για Μπάιντεν: Η μεγαλύτερη απάτη στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων αρχίζουν την διεξαγωγή κοινοβουλευτικής εποπτείας στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις πολιτικές που υλοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως επίσης και στο ενδεχόμενο να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, μεταδίδει το ABC News.

Η άσκηση της έναρξης της εποπτείας καθυστέρησε από την μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για 35 ημέρες, ενώ στο μεταξύ άρχισαν οι δικομματικές διαπραγματεύσεις για την χρηματοδότηση της συνοριακής ασφάλειας.

Αρκετές από τις νέες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων που συγκροτήθηκαν θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες ακροάσεις για την άσκηση της εποπτείας, μέσα στην εβδομάδα. Άλλες επιτροπές προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση ακροάσεων με την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων γύρω από ζητήματα των ακροάσεων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την διάθεση εγγράφων. Η δύσκολη κατάσταση που προκλήθηκε από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, οδήγησε μερικούς Δημοκρατικούς σε σκέψεις για τις εκδόσεις των πρώτων κλήσεων προς κατάθεση.

Η ανάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, προδιαγράφει το νέο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Κογκρέσου, κι ενώ έχουν συμπληρωθεί δύο και πλέον χρόνο από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του σημερινού προέδρου.

“Υπάρχει μία πολιτική στρατηγική πρόκλησης προβλημάτων κι αναταραχής,” δήλωσε στο ABC News ο Δημοκρατικός Τζοακουίν Κάστρο που εκλέγεται στο Τέξας και είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ αναμένεται να καταθέσει μεθαύριο, ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων κι αφού ήρθε σε πολιτική διαμάχη με τους Δημοκρατικούς αναφορικά με την ακρόασή του, την περίοδο της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Τζέρι Νάντλερ πρόεδρος της επιτροπής, τον απείλησε με το ενδεχόμενο μιας αναγκαστικής κατάθεσής του.

Άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ περιφρόνησαν τα αρχικά αιτήματα των Δημοκρατικών για την εμφάνισή τους ενώπιον επιτροπών που είχαν σχετική δικαιοδοσία εποπτείας και προκειμένου να καταθέσουν για τις συνέπειες που είχε το shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην λειτουργία του κράτους, αλλά και στην προσφορά των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οι ακροάσεις μερικών υπουργών, όπως του υπουργού Οικονομίας Στίβεν Μνούτσιν ήταν επεισοδιακές. Ο ίδιος κλήθηκε να ενημερώσει κεκλεισμένων των θυρών τα μέλη του Κογκρέσου για την απόφαση του υπουργείου του να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά των εταιριών που συνδέονται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα. Ωστόσο, ο Μνούτσιν προκάλεσε των εκνευρισμό των βουλευτών, καθώς αντίθετες προς την χαλάρωση των κυρώσεων ήταν οι πλειοψηφίες στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία.

Τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του Μνούτσιν βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Δημοκρατικών, ενώ ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα αιτήματα των Επιτροπών για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να προσκομίσει νέα έγγραφα με πληροφορίες για την υπόθεση Ντεριπάσκα.

“Τα μέλη της κυβέρνησης δεν έχουν άλλη επιλογή. Ο διορισμός τους έχει επικυρωθεί νομοθετικά και είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους απέναντι στα νομοθετικά σώματα,” δήλωσε στο ABC News ο Δημοκρατικός Γκέι Κόνολι που εκλέγεται στην Βιρτζίνια και είναι υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Άλλοι υπουργοί όπως, ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν ήρθαν σε πολιτική σύγκρουση με υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών κατά τις πρώτες εβδομάδες των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον από το Μισισίπι που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε στους δημοσιογράφους πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση κλήσης, προκειμένου να αναγκάζει την Νίλσεν να καταθέσει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος γνωρίζει τους περιορισμούς μιας επιθετικής προσέγγισης στο ζήτημα αυτό.

“Είναι ένα επίμαχο σημείο, από νομοθετικό επίπεδο. Αλλά, όταν υπάρχει άρνηση από κάποιον να μιλήσει σε προέδρους επιτροπών κι άλλα ζητήματα, τότε, νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν σου αφήνουν και πολλά περιθώρια,” δήλωσε ο ίδιος.

Την Δευτέρα, ο Τόμσον μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Ρότζερς που είναι υψηλόβαθμο μέλος στην ίδια επιτροπή, ανακοίνωσαν μία συμφωνία με τη Νίλσεν, ώστε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής τον Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Νομικό Γραφείο του Λευκού Οίκου δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση επίσημων οδηγιών προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οι νομικοί του Λευκού Οίκου συνεργάζονται στενά με τους δικηγόρους σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα αιτήματα του Κογκρέσου, είτε πρόκειται για καταθέσεις, είτε για την διάθεση εγγράφων.

Αφού αρχικά απηύθυνε έκκληση για ενότητα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε κατόπιν σαφές, στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης, ότι αυτό που εννοούσε όταν αναφέρθηκε σε «συμβιβασμούς» και σε «συναίνεση» είναι οι Δημοκρατικοί να υποστηρίξουν την πολιτική του ατζέντα και να πάψουν να διενεργούν έρευνες για την κυβέρνησή του.

Παρ’ όλη τη ρητορεία του για την ανάγκη να γεφυρωθούν «παλιές διαφορές» και να επιδιωχθεί η υλοποίηση διακομματικών πρωτοβουλιών, ο Τραμπ ουσιαστικά προανήγγειλε τις θεματικές που θα κυριαρχήσουν στην εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020: τη σκληρή γραμμή του ως προς το μεταναστευτικό και την ασφάλεια την συνόρων• τη βαθιά καχυποψία του για τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες• και το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» που εφαρμόζει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή τη φορά, το χάσμα ανάμεσα στα λόγια που είπε ο Τραμπ και την πολιτική πραγματικότητα στην Ουάσινγκτον ήταν πιο εμφανές παρά ποτέ. Για πρώτη φορά στην προεδρία του, ο πρόεδρος είχε μια Δημοκρατική καθισμένη πλάι του στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη νέα πρόεδρο του σώματος Νάνσι Πελόσι, κι απευθύνθηκε σε ένα Κογκρέσο όπου η εξουσία είναι μοιρασμένη.

Πέραν του Καπιτωλίου, ο αριθμός των Δημοκρατικών που δηλώνουν πως θέλουν να αναμετρηθούν με τον Τραμπ για την προεδρία τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς μεγαλώνει κάθε εβδομάδα.

Η ομιλία άφησε εξάλλου να εννοηθεί πως ο Τραμπ, μολονότι πρόβαλε ευγενείς στόχους όπως για παράδειγμα η εξάλειψη του HIV και του AIDS ή η καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, είχε σκοπό να στείλει το μήνυμα στους πιο παθιασμένους υποστηρικτές του ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να συμβιβαστεί στα ζητήματα τα οποία μετρούν περισσότεροι για εκείνους, όπως οι έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, η μετανάστευση, ή ακόμη οι αμβλώσεις.

Μόλις μερικές ημέρες αφού τερματίστηκε το shutdown, η 35ήμερη αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, που τον έπληξε πολιτικά, ο Τραμπ δεν έδειξε ουδεμία διάθεση να κάνει πίσω όσον αφορά την απαίτησή του το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια 5 δισεκατομμυρίων και πλέον για το τείχος που θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό — απεναντίας, ξόδεψε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας για να «πουλήσει» το Τείχος στους Αμερικανούς.

Στην προσπάθειά του να διαφημίσει τα ωφελήματα του σχεδίου του για την προστασία των συνόρων, ο Τραμπ χρησιμοποίησε σχεδόν αυτούσια τη ρητορική της περιόδου πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, κάνοντας λόγο για «επίθεση» καραβανιών μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, χαρακτηρίζοντας «άναρχη» την κατάσταση στη νότια μεθόριο κι ερίζοντας ότι «αναρίθμητοι» Αμερικανοί έχουν δολοφονηθεί από παράνομους μετανάστες.

Αλλά το μόνο πράγμα που χρειαζόταν να κοιτάξει ο Τραμπ για να θυμηθεί πώς τα πήγε το κόμμα του στις ενδιάμεσες εκλογές ήταν η θάλασσα των γυναικών στα λευκά, των βουλευτριών και των γερουσιαστριών στην αίθουσα. Όταν ο Τραμπ αναγνώρισε το επίτευγμά τους λέγοντας πως στο Κογκρέσο σήμερα έχουν εκλεγεί «περισσότερες γυναίκες παρά ποτέ», εκείνες άρχισαν να επαναλαμβάνουν, φωνάζοντας ρυθμικά, «U-S-A!».

Παρ’ όλη αυτή τη στιγμιαία ανακωχή, ο Τραμπ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Πελόσι και τους άλλους Δημοκρατικούς που λένε ότι θα πιέσουν ώστε η κυβέρνησή του θα λογοδοτεί: κάντε πίσω, αλλιώς δεν θα υπάρξει καμία συνεργασία.

«Για να έχουμε ειρήνη και νομοθετικό έργο, δεν μπορεί να μαίνεται πόλεμος και να διενεργούνται έρευνες. Δεν πάει έτσι», είπε.

Κι όταν αναφέρθηκε στο «θαύμα» που κατ’ αυτόν συντελείται στην αμερικανική οικονομία, ο Τραμπ δεν έκρυψε πως θα επιρρίψει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς αν υπάρξει οποιαδήποτε επιβράδυνση.

Εξάλλου αυτοεπαινέθηκε για την πορεία της οικονομίας και το ιστορικό χαμηλό ανεργίας, που απέδωσε στις αμφιλεγόμενες φοροαπαλλαγές και την απορρύθμιση που προώθησε σε διάφορους τομείς.

Ο μεγιστάνας ανακίνησε πολύ παλιές διενέξεις στην αμερικανική κοινωνία, ξοδεύοντας μέρος της ομιλίας του για να καταφερθεί εναντίον των νομοθετημάτων για τις αμβλώσεις στη Νέα Υόρκη και στη Βιρτζίνια, ασφαλώς προς μεγάλη ικανοποίηση των ευαγγελικών χριστιανών.

Με το ποσοστό των Αμερικανών που αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του Τραμπ στο αξίωμά του να ξεπερνά το 56%, ο Τραμπ χρειαζόταν μια ευκαιρία να κάνει reset και να βάλει τις βάσεις, στην πράξη, για την έναρξη της εκστρατείας του για να διεκδικήσει νέα θητεία στον θώκο.

Αλλά ο Τραμπ πρέπει ακόμη να περιμένει την έκβαση της έρευνας του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 καθώς και για το εάν παρακώλυσε τη δικαιοσύνη αποπέμποντας τον πρώην διευθυντή του FBI.

Ακόμη, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα κάνει τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στα τέλη του μήνα στο Βιετνάμ. Ενώ καταφέρθηκε επίσης εναντίον δύο από τους πιο συνηθισμένους του στόχους: το Ιράν, μια χώρα με «ριζοσπαστικό καθεστώς» και την Κίνα, που «κλέβει δουλειές και τον πλούτο» των Αμερικανών.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΗΠΑ: Νέα επιδημία- Εκατοντάδες κόλλησαν σαλμονέλα από κρεμμύδια

Μαρίνα Μπενέκου

Ο Ερντογάν θέλει πίσω τα λεφτά του για τα F-35 και οι βλέψεις για τα F-16

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τραμπ: Ετοιμάζει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Μαρίνα Μπενέκου

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή 48 γερουσιαστών στον Μπάιντεν για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

Πάιατ: Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά από ΗΠΑ – Εκπλήσσομαι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Σε αποκλεισμό βάση του Πολεμικού Ναυτικού λόγω απειλής για βόμβα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός- ΗΠΑ: Ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών

Μαρίνα Μπενέκου

«Ρεκόρ» μακροχρόνιας Covid: 47χρονη από τις ΗΠΑ είχε συμπτώματα για σχεδόν έναν χρόνο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom