Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Ποιος είναι ο 35χρονος Χουάν Γκουαϊδό που θέλει να ανατρέψει τον Μαδούρο

Τέλος οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Μαδούρο δήλωσε ο Γκουαίδό

Newsroom eleftherostypos.gr

Ένας τολμηρός νεαρός πολιτικός, επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής της Βενεζουέλας έγινε ο μεγαλύτερος «δημόσιος εχθρός» όταν αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας παρακάμπτοντας τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο. Ο Χουάν Γκουαϊδό δεν ξεκίνησε με στόχο να υποσκελίσει τον Μαδούρο.

Αλλά ο 35χρονος πρόεδρος της Βουλής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης όταν παλαιότεροι ηγέτες απομακρύνθηκαν από το προσκήνιο, κάποιοι επειδή τους απαγορεύτηκε η ενασχόληση με την πολιτική, κάποιοι επειδή συνελήφθησαν και άλλοι επειδή οδηγήθηκαν στην εξορία.

Όταν έγινε πρόεδρος της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής αυτόν τον μήνα, ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι διαθέτει το συνταγματικό δικαίωμα να αναλάβει την προεδρία μέχρι να διενεργηθούν εκλογές.

Η αντιπολίτευση είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές το 2015, αλλά το 2017 ο Μαδούρο σύστησε ένα ξεχωριστό σώμα, την Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, η οποία και ανέλαβε νομοθετικές εξουσίες.

Ο Λεοπόλδο Λόπες, ο πιο δημοφιλής ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» πίσω από την άνοδο του Γκουαϊδό. Ο Λόπες βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό και θεωρείται από τους υποστηρικτές του πολιτικός κρατούμενος.

Ως φοιτητής ο Γκουαϊδό ηγήθηκε των διαδηλώσεων εναντίον του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος επέλεξε για διάδοχό του τον Μαδούρο.

Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος, ο οποίος είναι μηχανικός στον τομέα της βιομηχανίας, δεν έδειξε να φοβάται να αναμετρηθεί με τον σοσιαλιστή ηγέτη, ο οποίος επιδίωξε μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, τις οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση και δεν αναγνώρισαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και περίπου 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Ένα παιδαρέλι που παίζει με την πολιτική»

Ο νεότερος πρόεδρος Βουλής στην ιστορία της χώρας, ο Γκουαϊδό δεν θεωρείται δεινός ρήτορας. Ίσως γι αυτό ο Μαδούρο να τον χαρακτηρίζει «παιδαρέλι που παίζει με την πολιτική».

Φέρεται όμως να έχει ταλέντο στo χτίσιμο συμμαχιών, κάτι το οποίο η διχασμένη και αποδιοργανωμένη αντιπολίτευση της χώρας του έχει μεγάλη ανάγκη.

«Μια από τις κυριότερες αρετές του είναι να συγκεντρώνει ομάδες. Αντιλαμβάνεται τις διαφορετικές θέσεις και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τους συσπειρώσει», δήλωσε στο AFP ο 32χρονος βουλευτής ο Χουάν Ανδρές Μεχία.

Στη σύντομη θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής ο Γκουαϊδό έπεισε την πλειοψηφούσα αντιπολίτευση να κηρύξει επισήμως τον Μαδούρο «σφετεριστή» και την επανεκλογή του «απάτη» υποσχόμενος αμνηστία για όλους τους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους που θα αποκηρύξουν τον πρόεδρο.

Σταδιακά πάντως απέκτησε αυτοπεποίθηση και πλέον μιλάει με μεγαλύτερη άνεση σε δημόσιες συγκεντρώσεις.

Αυτό για το οποίο ωστόσο δεν έχει βρει λύση είναι η αδυναμία του απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του στρατού και του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μολαταύτα έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις επιδιώκοντας τη στήριξη που θα χρειαστεί για να αναλάβει την εξουσία οριστικά.

«Είμαι επιζών, δεν είμαι θύμα»”, λέει, ανακαλώντας πώς επέζησε μιας από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα την εποχή που ήταν ακόμη έφηβος: η τραγωδία στο Βάργκας τον Δεκέμβριο του 1999 όταν οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.

Την εποχή εκείνη ζούσε με την μητέρα του και τα πέντε αδέλφια του στην παραθαλάσσια πολιτεία του Βάργκας.

«Ξέρω τι σημαίνει πείνα», λέει.

Η ένταξή του στην πολιτική έγινε μαζί με την γενιά εκείνη των φοιτητών που πραγματοποιούσαν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Τσάβες το 2007.

Το κίνημα εκείνο επέφερε την μοναδική εκλογική ήττα στον Τσάβες σε ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Ο Γκουαϊδό είναι ένα νέο πρόσωπο, οι μετριοπαθείς τον θεωρούν ένα κοινώς αποδεκτό πρόσωπο, ενώ χαίρει και σεβασμού από κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Τσάβες», όπως εξηγεί στο AFP ο Ντιέγκο Μόγια-Οκάμπος, ένας αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων IHS Markit που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο Γκουαϊδό υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κόμματος Λαϊκή Βούληση (VP) το 2009 και έχει γίνει το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπό του. Ο προηγούμενος ηγέτης του ήταν ο Λεοπόλδο Λόπες και ο διάδοχός του ο οποίος φερόταν ότι ήταν ο Φρέντο Γκουεβάρα, κατέφυγε στην πρεσβεία της Χιλής επειδή κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων το 2017.

Ζην επικινδύνως

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος συμμετείχε σε εκείνες τις διαδηλώσεις, εξελέγη βουλευτής για τη γενέτειρά του, το Βάργκας, το 2015.

Προκάλεσε διαμαρτυρίες κατηγορώντας την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA για διαφθορά, αλλά παρέμεινε σχετικώς άγνωστος μέχρι πρόσφατα.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα ποιος είναι. Ελπίζω να μην αποδειχθεί κάλπικος», είπε ο 24χρονος Χοσέ Χερνάντες σε μια πρόσφατη συγκέντρωση υπέρ του Γκουαϊδό.

Ο Μεχία, ο οποίος είναι συνάδελφός του στη Βουλή, λέει ότι ο Γκουαϊδό παίζει «ένα δύσκολο παιχνίδι»: Η Βενεζουέλα έχει «συνηθίσει στην αυταρχική διακυβέρνηση που περιστρέφεται γύρω από την εξουσία ενός προσώπου και αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος για τον Χουάν. Η αλλαγή δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά από όλους».

Ο Γκουαϊδό είχε συλληφθεί και κρατήθηκε για λιγότερο από μια ώρα από μυστικούς πράκτορες στις 13 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση απέδωσε αργότερα το περιστατικό σε μεμονωμένους πράκτορες που λειτούργησαν αυτόνομα συλλαμβάνοντας 12 άτομα.

Αλλά ο νεαρός Χουάν έχει πολλούς λόγους να προσέχει. Η Ίρις Βαρέλα, η υπουργός Σωφρονιστικών Καταστημάτων, έχει δηλώσει: «Του έχω ήδη ετοιμάσει το κελί του».

Χάος στην Βενεζουέλα: Ο Γκουάιντο αυτοανακυρήχθηκε πρόεδρος, οι νεκροί αυξάνονται

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που ξέσπασαν την Τετάρτη σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα μετά την κίνηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, κάτι που φέρνει την χώρα στο χείλος του εμφυλίου.

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Μαδούρο για τη δεύτερη θητεία του (ύστερα από τις εκλογές–παρωδία του Μαΐου) ξέσπασαν ταραχές στο Καράκας και σε άλλες πόλεις, με εκατοντάδες χιλιάδες λαού να διαδηλώνει εναντίον του, ζητώντας νέες εκλογές.

Είχε προηγηθεί μια ανταρσία στον στρατό και προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του Μαδούρο από ανώτερους αξιωματικούς.

Την προηγούμενη νύχτα (ξημερώματα της Τετάρτης) ξέσπασαν ταραχές στο Καράκας και στη νότια πολιτεία Μπολίβαρ, ύστερα από βίαιες διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι.

Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που ο αρχηγός του κράτους καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Διεθνής αναγνώριση στον Γκουάιντο με μπροστάρη τον Τραμπ

Τον Χουάν Γκουάιντο , έσπευσε να αναγνωρίσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την απόλυτη οικονομική και διπλωματική ισχύ τους για την επαναφορά της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την κυβέρνηση Μαδούρο και παροτρύνοντας παράλληλα και τις άλλες κυβερνήσεις της αμερικανικής ηπείρου να τον αναγνωρίσουν.

Στο κάλεσμα Τραμπ ανταποκρίθηκε άμεσα ο Καναδάς, με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι και η Οττάβα αναγνωρίζει το προεδρικό αξίωμα του Γκουάιντο. Επίσης, σε αναγνώριση του Γκουάιντο ως νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας, προχώρησαν το Περού, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και η Αργεντινή. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μεξικού δήλωσαν ότι «προς το παρόν, αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο» και συνιστούν ψυχραιμία, ενώ Βολιβία και Κούβα τάχθηκαν υπέρ του Μαδούρο, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα».

Στο πλευρό του Μαδούρο τάχθηκε και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν, ο οποίος του τηλεφώνησε για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Ο Μαδούρο καλεί σε ξεσηκωμό

Λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουάιντο σε πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τους πολίτες της χώρας σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση».

«Ανδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Λίγο αργότερα, έκανε λόγο για απόπειρα πραξικόπηματος εναντίον του και ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα προχωρά σε διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ, δίνοντας χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα. Η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν υφίσταται διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, καθώς ο Μαδούρο δεν είναι πρόεδρος.

«Ο Μαδούρο δεν έχει τη δικαιοδοσία να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουάιντο, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας. «Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο αμερικανός υπουργός. Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του.

Έκκληση Γκουτέρες για διάλογο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε καταστροφή.

«Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Facebook.

“Ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να δεσμευτούν σε έναν περιεκτικό και αξιόπιστο πολιτικό διάλογο για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη κρίση στη χώρα”, αναφέρει παράλληλα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουγιάριτς σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε χθες Τετάρτη μεταβατικός «πρόεδρος», αψηφώντας τον Μαδούρο και δημιουργώντας κλίμα πολύ μεγάλης έντασης στη χώρα, αλλά και διεθνείς διπλωματικές τριβές.

«Κυρίαρχες κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τι θέλουν», όταν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποιος εκ των δύο είναι ο νόμιμος πρόεδρος, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις δηλώσεις που έκανε από το Νταβός.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και αριθμός χωρών της Λατινικής Αμερικής, με πρώτη τη Βραζιλία, αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο, ενώ η ΕΕ ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές και να εισακουσθεί η φωνή των πολιτών της Βενεζουέλας.

Η Ρωσία αντιθέτως επέκρινε την απόφαση των δυτικών χωρών να υποστηρίξουν τον Γκουαϊδό και η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της στον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ανθρώπινες απώλειες στις ταραχές στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Παίκτριες της Βενεζουέλας καταγγέλλουν προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση

Απελευθερώθηκαν 8 στρατιωτικοί της Βενεζουέλας που είχαν αιχμαλωτίσει άτακτοι από την Κολομβία

Από τη Βενεζουέλα και τον Πούτιν στην… αποθέωση των ΗΠΑ

Kon

Κορωνοϊός – Βενεζουέλα: Δήμαρχος κρεμάει κόκκινες ταμπέλες στα σπίτια των ασθενών

MeToo Βενεζουέλας με κάλυψη ΣΥΡΙΖΑ – Δικαίωση του «Ε.Τ.» με τις καταγγελίες για τον πρέσβη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Αριστερά της Βενεζουέλας…

Kon

Κορωνοϊός: Έτοιμη η Βενεζουέλα να αγοράσει 10 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεξικό: 2 νεκροί μετά από συντριβή αεροσκάφους που μετέφερε κοκαΐνη

Μαρίνα Μπενέκου

Βενεζουέλα-Καπρίλες: «Η αντιπολίτευση είμαι εγώ» – Χάνει έδαφος ο εκλεκτός των ΗΠΑ

Δημήτρης Ντόγκας