Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Μια «υπερ-δίαιτα» που θα σώσει τον πλανήτη

Μια «υπερ-δίαιτα» που θα σώσει τον πλανήτη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Μια υγιεινή «υπερ-δίαιτα» που θα λύσει το πρόβλημα της πείνας στη Γη εξασφαλίζοντας επαρκή θρέψη για 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους (όσο προβλέπεται να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050), ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει το περιβάλλον από τις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις, σώζοντας επιπλέον 11 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο από θανάτους που σχετίζονται με κακές διατροφικές συνήθειες (καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά, καρκίνοι) εκπόνησαν ύστερα από έρευνες δύο χρόνων 37 επιστήμονες διαφόρων χωρών με ειδίκευση στον αγροτικό τομέα, την κλιματική αλλαγή και την ιατρική.

Η πρωτοποριακή έρευνα, που κινείται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και προϋποθέτει ριζική αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών από τις κυβερνήσεις και τους λαούς της Γης, είχε τον τίτλο «Υγεία του ανθρώπινου πολιτισμού και κατάσταση των φυσικών συστημάτων από τα οποία εξαρτάται» και δημοσιεύθηκε από την ομάδα EAT-Lancet στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό, προκαλώντας ήδη πολλές συζητήσεις.

«Η φαντασία καμιά φορά δεν βλάπτει. Είναι καιρός να αρχίσουμε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο», τόνισε η Λίνε Γκόρντον, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογίας και Συμπεριφοράς του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, αναγνωρίζοντας ότι ποτέ ως τώρα η ανθρωπότητα δεν αποπειράθηκε να αλλάξει το διατροφικό της σύστημα τόσο γρήγορα και σε τέτοια κλίμακα.

Η συνταγή της «υπερδίαιτας» απαιτεί από τους Ευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς να περιορίσουν δραστικά το κόκκινο κρέας, από τους κατοίκους της Ανατολικής Ασίας να μειώσουν το ψάρι και από τους Αφρικανούς να κάνουν κράτει στα αμυλούχα λαχανικά (αρακάς, καλαμπόκι, κολοκύθι, πιπεριές κ.ά.) υιοθετώντας πιο ισορροπημένη διατροφή.

«Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν απαιτεί καμία θυσία ούτε στέρηση. Μπορούμε να τρώμε τα πάντα με μέτρο σε χιλιάδες καθημερινές παραλλαγές, απολαμβάνοντας την ποικιλία στο φαγητό μας», τόνισε ο ερευνητής του Χάρβαρντ, Ουόλτερ Ουίλετ.

Φυσικά οι εραστές του κρέατος θα… δυστυχήσουν, αφού θα πρέπει να περιοριστούν σε ένα μπέργκερ την εβδομάδα ή μια μεγάλη μπριζόλα μια φορά τον μήνα. Ωστόσο η δίαιτα επιτρέπει το ψάρι και το κοτόπουλο μια-δυο φορές την εβδομάδα, υπό τον όρο ότι οι υπόλοιπες απαραίτητες πρωτεΐνες θα είναι φυτικής προέλευσης – με έμφαση σε καρύδια, ρεβύθια και φακές. Με ιδιαίτερη έμφαση υπογραμμίζεται ακόμη ότι τουλάχιστον το μισό καθημερινό μας διαιτολόγιο πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά.

Διαιτολόγιο

Με την υπόθεση εργασίας ότι ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 1 κιλό και 324 γραμμάρια τροφής την ημέρα (1.324 kg) τα οποία αναλογούν σε περίπου 2.500 θερμίδες, η «υπερδίαιτα» θα αποτελούνταν από τις εξής τροφές αν υποθέσουμε ότι τις καταναλώναμε όλες καθημερινά- κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει στην πράξη.

1. 50 γραμμάρια καρύδια
2. 75 γραμμάρια φασόλια, ρεβύθια, φακές και άλλα λαχανικά
3. 28 γραμμάρια ψάρι
4. 13 γραμμάρια αυγού (περίπου 1,5 αυγό την εβδομάδα)
5. 14 γραμμάρια κόκκινο κρέας και 29 γραμμάρια κοτόπουλο
6. Υδατάνθρακες: 232 γραμμάρια ψωμί και ρύζι ολικής άλεσης και 50 γραμμάρια αμυλούχα λαχανικά (πατάτες, αρακάς, καλαμπόκι, κολοκύθια, πιπεριές κ.ά.)
7. 250 γραμμάρια γαλακτοκομικά, που αντιστοιχούν σε ένα ποτήρι γάλα την ημέρα
8. 300 γραμμάρια μη αμυλούχα λαχανικά και 200 γραμμάρια φρούτα

Επίσης επιτρέπεται η πρόσληψη 31 γραμμαρίων ζάχαρης και 50 γραμμαρίων ελαιολάδου ή άλλων ελαίων.

Φυσικά, επειδή είναι αδύνατον να τα τρώει όλα αυτά κανείς κάθε μέρα, μπορεί να τα συνδυάσει με άπειρους τρόπους με μπούσουλα τις θερμίδες και τις καθημερινές του δραστηριότητες.

H ομάδα του Lancet θα καταθέσει το πόρισμά της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), επισημαίνοντας, ακόμη, ότι για να πιάσουν τόπο σε κοινωνικό επίπεδο οι διατροφικές της συμβουλές θα πρέπει να σταματήσει η επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, να προστατευθούν τα υδάτινα αποθέματα και τα απειλούμενα είδη, να μειωθούν τα αέρια θερμοκηπίου και οπωσδήποτε να μειωθούν στο μισό τα διατροφικά απόβλητα- υποπροϊόν του σπάταλου βίου των ανεπτυγμένων χωρών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Στο πλευρό του ΠΟΥ η Ε.Ε. – Έκκληση να αναθεωρήσει την απόφασή του ο Τραμπ

Tinad

«Βόμβα» Τραμπ: Τερματίζει κάθε σχέση με τον ΠΟΥ

Tinad

Απόφαση – βόμβα από ΠΟΥ: Αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης

Tinad

Κορωνοϊός: 106.000 κρούσματα σε μια ημέρα παγκοσμίως – Ανησυχεί ο ΠΟΥ

Tinad

ΟΗΕ: Αδιέξοδη η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας για τον ΠΟΥ

Tinad

Κατηγορηματικός ο ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός είναι «φυσικής προέλευσης»

Tinad

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τη εξάπλωση του κορωνοϊού στη Δυτική Αφρική

Kon

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Δεν πρέπει να διακοπούν οι υπηρεσίες εμβολιασμού

Tinad

Ο ΠΟΥ απαντά στις επικρίσεις: Ενεργήσαμε γρήγορα και αποφασιστικά

Tinad