Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα Κομισιόν σε Βρετανία: Δεν υπάρχει plan b για το Brexit

Brexit ώρα μηδέν: Τώρα αρχίζουν τα μεγάλα βήματα της μεγάλης αποχώρησης

Newsroom eleftherostypos.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θωρεί ανέφικτη μια εναλλακτικής συμφωνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, μετά την ιστορική ήττα της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης στις 29 Μαρτίου είναι ο καλύτερος και ο μόνος εφικτός συμβιβασμός, με βάση τις απαιτήσεις που έθεσε στο τραπέζι η βρετανική κυβέρνηση και ότι ο κίνδυνος μίας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε διάθεση για διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit. Επιπλεόν, η ΕΕ θα εντείνει τις προετοιμασίες και τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Με μία λιτή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση ενώ ένα πιθανό αίτημα παράτασης από το Λονδίνο θα συζητηθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές της,  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε…αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ξεκαθάρισε επίσης  ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Goldman Sachs: Ήπιο και αργοπορημένο Brexit το πιθανότερο σενάριο

Πιο πιθανό είναι πλέον το σενάριο να γίνει μια ηπιότερη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεταγενέστερο μάλιστα στάδια ή ακόμα και να αποφευχθεί εντελώς, μετά την απόρριψη της συμφωνίας εξόδου από το βρετανικό κοινοβούλιο την Τρίτη, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ καταψηφίστηκε απο 432 βουλευτές, ενώ υπέρ ψήφισαν μόλις 202.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτέλεσε τη βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από το 1920, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έτσι η Μέι βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με πρόταση μομφής, η οποία κατατέθηκε από το Εργατικό Κόμμα με τη συνδρομή μικρότερων κομμάτων, σύμφωνα με το οποίο το «κοινοβούλιο αυτό δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος».

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία: «Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο» λέει στην Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Οι κοινές αξίες της ΕΕ δεν αψηφούνται

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Παγκόσμια επιτυχία το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για Covid

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα 7 μέτρα της Κομισιόν για τις αυξήσεις τιμών ενέργειας – Φοροελαφρύνσεις και στήριξη ευάλωτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κομισιόν: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχωρά στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μάγχη: «Αν δεν κάνει πίσω ο Τζόνσον, οι Αγγλοι δεν θα έχουν να φάνε αυτά τα Χριστούγεννα», λένε οι Γάλλοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βρετανία: Στέρεψαν οι αντλίες βενζίνης, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τέλος η ταυτότητα, μόνο διαβατήριο για τα ταξίδια στη Μ. Βρετανία

Μαρίνα Μπενέκου

ΕΕ: Αποδέσμευση 5,4 δισ. ευρώ για στήριξη των χωρών που επλήγησαν από το Brexit

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom