Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος το χαλάλ και το κοσέρ στο Βέλγιο για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων

«Αλμυρό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι λόγω αύξησης της τιμής του κρέατος

Newsroom eleftherostypos.gr

Καντόνι του Βελγίου απαγορεύει δια νόμου τη σφαγή «χαλάλ» και «κοσέρ», με τους επικριτές να υποστηρίζουν πως με αυτή την απόφαση παραβιάζεται η ελευθερία και η ανεξιθρησκεία.

Πρόκειται για το δεύτερο Καντόνι που παίρνει αυτή την απόφαση στην οποία προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένοι τρόποι σφαγής των ζώων μπορούν να γίνουν μόνο σε περίπτωση που το ζώο έχει πρώτα αναισθητοποιηθεί.

Ο τρόπος αναισθητοποίησης προβλέπεται πως θα γίνεται με ηλεκτροπληξία. Ο νέος νόμος έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων που θεωρούν πως με την αναισθητοποίηση τα ζώα υποφέρουν λιγότερο.

Η εβραϊκή και η μουσουλμανική κοινότητα του Βελγίου διαμαρτύρονται για το νέο νόμο, υποστηρίζοντας πως το χαλάλ και το κοσέρ για να γίνουν πρέπει να το ζώο να είναι υγιέστατο. Είναι προφανές πως αδιαφορούν για τα δικαιώματα των ζώων αφού πρόκειται για τελετές -ιδιαιτέρως στην περίπτωση του χαλάλ- που προσφέρουν μαρτυρικό θάνατο.

Η Περιφέρεια Φλάνδρας που υιοθέτησε το σχετικό νόμο έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό και ισλαμοφοβία τη στιγμή που το χαλάλ και το κοσέρ είναι τρόποι σφαγής κατά τη διάρκεια των οποίων κόβεται ο λαιμός του ζώου για να στραγγίξει το αίμα από το σώμα του.

Στο παρελθόν το ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί πως το κοσέρ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εβραϊκής θρησκείας.

Ήδη η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει τη σφαγή ζώων που δεν έχουν αναισθητοποιηθεί.

Χαλάλ και Κοσέρ 

Κοσέρ: Η σφαγή πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο άτομο (shochet), το οποίο με ένα ειδικό εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι με ίσια κόψη (όχι πριονωτό), κόβει με μία κίνηση το λαιμό του ζώου, την κύρια αρτηρία, την κύρια φλέβα, την τραχεία και τον οισοφάγο. Το ζητούμενο είναι η ακαριαία πτώση της πίεσης του αίματος προς τον εγκέφαλο ώστε ο θάνατος να επέλθει γρήγορα και το ζώο να χάσει τις αισθήσεις του και να μην πονά και βασανίζεται καθώς πεθαίνει. Κατά τη διάρκεια του κοσέρ λέγονται προσευχές για να ευλογηθεί το κρέας.

Χαλάλ: Γίνεται με το ζώο να είναι ξαπλωμένο στην αριστερή του πλευρά ώστε να έχει κατεύθυνση προς τη Μέκκα και τον μουφτή να προφέρει για κάθε ζώο «bismillah» που σημαίνει «στο όνομα του Αλλάχ». Ο σφαγέας χρησιμοποιεί ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψει το λαιμό του ζώου (λάρυγγα, φλέβες, καρωτίδα) και από τις δύο μεριές αλλά δεν πρέπει να κόψει το νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια το ζώο αφήνεται να χάσει όλο το αίμα του μέχρι να στραγγιστεί τελείως.

Και στις δύο περιπτώσεις τα ζώα είναι ζωντανά κατά τη διάρκεια της σφαγής. Χαλάλ και κοσέρ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αφού υποστηρίζεται ότι ο θάνατος των ζώων είναι αργός και βασανιστικός. Στην Ελλάδα οι συγκεκριμένοι τρόποι σφαγής υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια με σφαγεία να έχουν στα προϊόντα τους και τις σχετικές πιστοποιήσεις. 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Βέλγιο: Ένας άνδρας μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το πιο βάρβαρο «έθιμο»: Έσφαξαν 1.428 δελφίνια στα Nησιά Φερόε [σκληρές εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βέλγιο: Δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία θα συνταγογραφούν οι γιατροί στους ασθενείς με Covid- στρες

Μαρίνα Μπενέκου

Βέλγιο: Αύξηση στους δείκτες κορονοϊού καταγράφεται στη χώρα

Βέλγιο: Στους 37 ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βέλγιο: 31 οι νεκροί και 163 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βέλγιο: Στους 23 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες

Πλημμύρες σαρώνουν Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο – Δεκάδες νεκροί και μεγάλες καταστροφές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: 20 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι, εξαιτίας της κακοκαιρίας

Μαρίνα Μπενέκου