Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απειλές Γιλντιρίμ κατά Λευκωσίας και Αθήνας – «Μπαϊράκι» και κατά Exxon Mobil

Παραιτείται ο Γιλντιρίμ από πρόεδρος της Βουλής και πάει για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Απειλές εκτόξευσε ο πρόεδρος του τούρκικου Κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ προς την Κύπρο και τις εταιρίες που συνεργάζονται μαζί της για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο Γιλντιρίμ ανέφερε πως «οι μεγάλες εταιρίες οι οποίες θα κάνουν έρευνες πρέπει να ξέρουν τα όριά τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Και θα κάνει αυτό που πρέπει.

Ολος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες», ανέφερε ο ίδιος σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό πλοίο «Koca Piri Reis», το οποίο ήταν αυτό που είχε προκαλέσει την κρίση του 1987 στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου.

Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αρα η εκμετάλλευση, η οικειοποίηση αυτών από μόνο μία χώρα, μία κοινότητα δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και το Διεθνές Δίκαιο. Και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και για την εξόρυξη του φυσικού πλούτου από το βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τον Νότο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε και στην ιστορία του «Πιρἰ Ρεΐς» στην Τουρκία.

«Τότε υπήρχε και πάλι κρίση. Ως αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο, η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα. Με μεγάλο ενθουσιασμό ήρθε αυτό το πλοίο τις μέρες εκείνες από τη Γερμανία όπου ναυπηγήθηκε για να ανακαλύψουμε ξανά τις θάλασσες, να αποκαλύψουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας», ανέφερε ο Γιλντιρίμ. Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και σήμερα όπως και τότε συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας».

Το όνομα του Γιλντιρίμ τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα και τα σενάρια φουντώνουν πως στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2019 θα είναι υποψήφιος δήμαρχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP στην Κωνσταντινούπολη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός 20/10: 3.279 κρούσματα – 351 οι διασωληνωμένοι, 38 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέες προκλήσεις από Τουρκία: F16 πέταξαν πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς και Οινούσσες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πλημμύρες: 132 νεκροί στην Ελλάδα και 38 μόνο στην Αττική σε 20 χρόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία: «Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο» λέει στην Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οργή από την Τουρκία για την κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου – Ποιο το μήνυμα των τριών που εξόργισε την Άγκυρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καταπέλτης η Koμισιόν για Τουρκία: Πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 19/10: Σοκ με 3.739 κρούσματα, 356 οι διασωληνωμένοι, 29 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επείγει και μια ελληνο-ελληνική συμφωνία

Kon

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και περιφερειακός ηγέτης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom