Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο μέτωπο στη βόρεια Συρία άνοιξαν τα τουρκικά τανκ

Νέο μέτωπο στη βόρεια Συρία άνοιξαν τα τουρκικά τανκ

Τουλάχιστον 20 τουρκικά άρματα μάχες πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία, κατευθυνόμενα στο χωριό Αλ Ράι, για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο στην περιοχή μετά την επέμβαση της Άγκυρας τον περασμένο μήνα.

H μέχρι τώρα εξέλιξη της τουρκικής επιχείρησης έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως τις κουρδικές δυνάμεις, καθώς η Άγκυρα θέλει να αποφύγει δημιουργία ενιαίου κουρδικού θύλακα κατά μήκος της μεθορίου της. Η δραστηριότητά της ωστόσο αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία, καθώς στην περιοχή οι κουρδικές ομάδες της YPG είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος της τζιχαντιστικής ISIS.

Αναφορές θέλουν τις ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία να κατέλαβαν περιοχές που ήλεγχε η ISIS. Σύμφωνα με αναφορές από την οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο» που επικαλείται το Reuters, ομάδες που δρουν υπό τον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (η «Ταξιαρχία Χαμζά» και το Φϊάκλ αλ Σαμ) κατέλαβαν το Σάββατο το χωριό Αράμπ Εζά, το οποίο είχε πληγεί την προηγουμένη από τουρκικά μαχητικά, και τα γύρω χωριά Φουρσάν, Λιλαουά, Κινό και Νατζμά.

Τα άρματα πέρασανα τα σύνορα από το μεθοριακό τουρκικό χωριό Κιλίς με στόχο να παράσχουν υποστήριξη στους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, αφού εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από πολλά χωριά της περιοχής κατά την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο Ντογάν, στη νέα επιχείρηση μετέχουν τουλάχιστον 20 άρματα, πέντε θωρακισμένα καμιόνια μεταφοράς στρατιωτών, φορτηγά και άλλα οχήματα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σφυροκοπήθηκαν θέσεις της ISIS στην περιοχή.

Ο Άχμεντ Οθμάν, διοικητής της ομάδας αντικαθεστωτικών που υποστηρίζονται από την Τουρκία «Σουλτάνος Μουράτ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι άνδρες του έχουν πάρει θέσεις «σε δύο μέτωπα στο Αλ Ράι, στα νότια και τα ανατολικά του χωριού, προκειμένου να προωθηθούν προς τα χωριά που απελευθερώθηκαν από το ΙΚ, στα δυτικά της Τζαραμπλούς».

Στις 24 Αυγούστου οι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα εκδίωξαν την ISIS και κατέλαβαν τη Τζαραμπλούς, σε μια επιχείρηση στόχος της οποίας είναι ταυτόχρονα οι τζιχαντιστές και οι Κούρδοι πολιτοφύλακες. Τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες προωθούνται τάχιστα, ανακαταλαμβάνοντας πολλές μεθοριακές ζώνες, με τη βοήθεια του τουρκικού πυροβολικού και της πολεμικής αεροπορίας του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα αντάρτες κατέλαβαν σήμερα πολλά χωριά κοντά στα σύνορα, τόσο στο μέτωπο της Τζαραμπλούς όσο και στο μέτωπο του Αλ Ράι. Η Ταξιαρχία Χάμζα, μια ομάδα που πολεμάει υπό το λάβαρο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το χωριό Άραμπ Έζα. Μια πηγή της ανταρτικής ομάδας Φαϊλάκ αλ Σαμ ανέφερε εξάλλου ότι έχουν καταληφθεί τα χωριά Φουρσάν, Λιλάουα, Κίνο και Νάτζμα, στα νότια του Άραμπ Έζα.

Το Άραμπ Έζα απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Τζαραμπλούς.

Προτεινόμενα για εσάς

Οι εικόνες με τα LEO2 από τον Έβρο που δεν θέλουν να βλέπουν οι Τούρκοι

Ανδρέας Ντίνης

Τουρκία: Ο θάνατος του μουσικού

Kon

Το «μαστίγιο» δεν πρέπει να φύγει από το τραπέζι της Ε.Ε.

Kon

Από τη Μικρασιατική Eκστρατεία στην τραγωδία

Kon

Στην… αντεπίθεση το TikTok: Προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να ακυρωθεί το «μπλόκο» του Τραμπ

Tinad

ΗΠΑ: Πέθανε η εμβληματική δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Tinad

FREMM και SCALP-NAVAL γίνονται «γαλανόλευκα» και η Τουρκία ανησυχεί για περικύκλωση [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Τέλος το TikTok και WeChat στις ΗΠΑ: Με διάταγμα απαγορεύεται το «κατέβασμά» τους

Tinad

Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας θα κρίνει αν οι κυρώσεις της ΕΕ θα εφαρμοσθούν

Μιχάλης Μάρδας