Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Independent: Σε πτώση κεντροαριστερά-κεντροδεξιά στην Ευρώπη

Independent: Σε πτώση κεντροαριστερά-κεντροδεξιά στην Ευρώπη

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης φέρονται για πρώτη φορά να κερδίζουν κάτω από 20% στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές στην ΕΕ,γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Αλλά και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε πτωτική πορεία προς 25,1%, από 32% σημειώνοντας ακόμη πιο μεγάλη πτώση, αλλά από υψηλότερη βάση.

Αναλυτικά, τα κόμματα της κεντροαριστεράς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κερδίσουν λιγότερο από το 20% των ψήφων σε ολόκληρη την Ευρώπη στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα χαμηλό επίπεδο για τους σοσιαλδημοκράτες. Μια μελέτη που διεξήχθη από το ιταλικό Ινστιτούτο Cattaneo διαπίστωσε ότι τα κόμματα τόσο της κεντροαριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς θα μπορούσαν να χάσουν πολλές έδρες στις εκλογές του επόμενου έτους, ώστε να μην έχουν πλέον πλειοψηφία μαζί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αντίθετα τα κόμματα της ακροδεξιάς και των εθνικιστών φέρονται να ωφελούνται. Οι απώλειες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, επειδή η σοσιαλιστική ομάδα χάνει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της κεντροαριστεράς της Ευρώπης, το Εργατικό Κόμμα, το οποίο δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω του Brexit. Η μελέτη του Istituto Cattaneo συγκεντρώνει δεδομένα από δημοσκοπήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο και δ ιαπιστώνει ότι οι σοσιαλιστές θα κερδίσουν πιθανώς 19,7%, από 24,9% που είχαν λάβει στις τελευταίες εκλογές του 2014.

Η κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται σε πτωτική πορεία προς 25,1%, από 32% σημειώνοντας ακόμη πιο μεγάλη πτώση, αλλά από υψηλότερη βάση. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε «σημαντική μείωση των εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των σοσιαλιστών» καθώς και «ενίσχυση των Ευρωομάδων στις οποίες οι λαϊκιστικές δυνάμεις είναι παρούσες.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Κομισιόν: Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID είναι μια διεθνής επιτυχία

Μαρίνα Μπενέκου

Η Ισπανία βράβευσε την Άνγκελα Μέρκελ για τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη

Μαρίνα Μπενέκου

ΕΕ: Υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για τον χειμώνα

Μαρίνα Μπενέκου

Σύνοδος κορυφής στη Σλοβενία: Η συμφωνία AUKUS στην ατζέντα των «27»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουλάχιστον ένα δερματολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζει 1/2 Ευρωπαίους

Μαρίνα Μπενέκου

Στο χαμηλότερο δείκτη η Ελλάδα από το κύμα ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα στην Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

The Economist: Αυτή είναι η πιο ασφαλής πόλη του κόσμου για το 2021

Μαρίνα Μπενέκου

Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους Αμερικανούς, Ισραηλινούς- Ποιες άλλες χώρες αποκλείονται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom