Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Independent: Σε πτώση κεντροαριστερά-κεντροδεξιά στην Ευρώπη

Independent: Σε πτώση κεντροαριστερά-κεντροδεξιά στην Ευρώπη

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης φέρονται για πρώτη φορά να κερδίζουν κάτω από 20% στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές στην ΕΕ,γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Αλλά και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται σε πτωτική πορεία προς 25,1%, από 32% σημειώνοντας ακόμη πιο μεγάλη πτώση, αλλά από υψηλότερη βάση.

Αναλυτικά, τα κόμματα της κεντροαριστεράς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κερδίσουν λιγότερο από το 20% των ψήφων σε ολόκληρη την Ευρώπη στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα χαμηλό επίπεδο για τους σοσιαλδημοκράτες. Μια μελέτη που διεξήχθη από το ιταλικό Ινστιτούτο Cattaneo διαπίστωσε ότι τα κόμματα τόσο της κεντροαριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς θα μπορούσαν να χάσουν πολλές έδρες στις εκλογές του επόμενου έτους, ώστε να μην έχουν πλέον πλειοψηφία μαζί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αντίθετα τα κόμματα της ακροδεξιάς και των εθνικιστών φέρονται να ωφελούνται. Οι απώλειες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, επειδή η σοσιαλιστική ομάδα χάνει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της κεντροαριστεράς της Ευρώπης, το Εργατικό Κόμμα, το οποίο δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω του Brexit. Η μελέτη του Istituto Cattaneo συγκεντρώνει δεδομένα από δημοσκοπήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο και δ ιαπιστώνει ότι οι σοσιαλιστές θα κερδίσουν πιθανώς 19,7%, από 24,9% που είχαν λάβει στις τελευταίες εκλογές του 2014.

Η κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βρίσκεται σε πτωτική πορεία προς 25,1%, από 32% σημειώνοντας ακόμη πιο μεγάλη πτώση, αλλά από υψηλότερη βάση. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε «σημαντική μείωση των εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των σοσιαλιστών» καθώς και «ενίσχυση των Ευρωομάδων στις οποίες οι λαϊκιστικές δυνάμεις είναι παρούσες.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ήθελαν να «πνίξουν» με ναρκωτικά την Ευρώπη: Κατασχέθηκε ποσότητα – μαμούθ με «χάπια τζιχαντιστών»

Tinad

Οι ασθένειες της ευδαιμονίας

Kon

Κορωνοϊός: Με ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ – Εκτός ΗΠΑ, Ρωσία, Αλβανία

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Πάνω από 2,5 εκατομμύρια κρούσματα στην Ευρώπη

Ανδρέας Ντίνης

Ρεαλιστικός στόχος

Kon

Ο Κυριάκος βάζει την Ευρώπη απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας

Ανδρέας Ντίνης

Αποκαλύψεις – «φωτιά» Λεμέρ: Η Ευρώπη βρέθηκε ένα βήμα πριν την καταστροφή τον Απρίλιο

Tinad

Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία

Kon

Η Ε.Ε. μπροστά σε τρία προβλήματα

Kon