Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αυξάνουν… προσωρινά την ευτυχία των κατοίκων της διοργανώτριας πόλης

Οι Ολυμπιακοί αγώνες κάνουν αισθητά πιο ευτυχισμένους τους περισσότερους ανθρώπους στην εκάστοτε πόλη που τους διοργανώνει.

Όμως η θετική αυτή επίπτωση στην ψυχολογία είναι προσωρινή, ενώ το οικονομικό βάρος των αγώνων είναι πιο μόνιμο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Το συμπέρασμα των περισσότερων ειδικών μέχρι σήμερα είναι ότι οι αγώνες δεν έχουν χειροπιαστά υλικά αποτελέσματα για τη διοργανώτρια πόλη. Μια φετινή αξιολόγηση όλων των έως τώρα σχετικών μελετών διεθνώς κατέληξε στην ετυμηγορία ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ολυμπιακοί είναι μια υπόθεση χαμένων χρημάτων για τη διοργανώτρια πόλη». Τι γίνεται όμως με τα «άυλα» αποτελέσματα των αγώνων;

Η μελέτη με τίτλο «Οι επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην ευτυχία», που δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς αρχίζουν οι αγώνες στο Ρίο, επιβεβαιώνει ότι οι Ολυμπιακοί έχουν σημαντικά -αλλά προσωρινά- μη χειροπιαστά αποτελέσματα στην ψυχική κατάσταση των ανθρώπων και στους δείκτες υποκειμενικής ικανοποίησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή συμπεριφορικής επιστήμης Πολ Ντόλαν του London School of Economics and Political Science-LSE (στα ελληνικά μεταφράστηκε φέτος το βιβλίο του «Προσχεδιασμένη ευτυχία» από τις επιστημονικές εκδόσεις Κάτοπτρο), εστίασαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012, συγκρίνοντας τα επίπεδα ευτυχίας στη βρετανική πρωτεύουσα, σε σχέση με τα αντίστοιχα στο Παρίσι και στο Βερολίνο, πριν τους αγώνες, στη διάρκειά τους και μετά από αυτούς.

Η μελέτη βασίσθηκε σε απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, τις οποίες έδωσαν 26.000 άτομα το διάστημα 2011-13. Διαπιστώθηκε ότι ο μέσος Λονδρέζος ήταν σημαντικά πιο ευτυχισμένος από τον μέσο Παριζιάνο και τον μέσο Βερολινέζο στη διάρκεια των αγώνων, αλλά τα επίπεδα ευτυχίας των κατοίκων του Λονδίνου είχαν επιστρέψει στα κανονικά επίπεδά τους έως την επόμενη χρονιά. Κάτι ανάλογο πρέπει να συνέβη και στους κατοίκους της Αθήνας, όταν διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς του 2004.

Η μεγαλύτερη τόνωση της ευτυχίας παρατηρείται τη μέρα που αρχίζουν οι αγώνες και τη μέρα που τελειώνουν. Βέβαια, όταν το «πάρτι» τελειώνει, εκτός από κάποιες υποδομές (συχνά αναξιοποίητες όπως στην Αθήνα), οι πολίτες μένουν με τον λογαριασμό…

Στην έρευνα συμμετείχαν οι ελληνικής καταγωγής Γιώργος Καβέτσος (Κέντρο CEP του LSE και Πανεπιστήμιο Queen Mary Λονδίνου) και Δημήτρης Μαυρίδης (ΟΟΣΑ).

Προτεινόμενα για εσάς

Τεράστια η καταστροφή στον Αμαζόνιο: Αριθμός – ρεκόρ πυρκαγιών τον Ιούνιο

Tinad

«Θερίζει» ο κορωνοϊός στη Βραζιλία: Πάνω από 1 εκατ. τα κρούσματα – Σχεδόν 50.000 οι θάνατοι

Tinad

Ο κορωνοϊός θερίζει Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Μιχάλης Μάρδας

«Θερίζει» ο κορωνοϊός στη Βραζιλία: Τέταρτη παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών

Tinad

Κορωνοϊός: Η δύσκολη μάχη κατά της επιδημίας στις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Βραζιλία: Πάνω από 1.000 νεκροί εξαιτίας της πανδημίας σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Η Βραζιλία ξεπέρασε σε ημερήσιο αριθμό θυμάτων τις ΗΠΑ

Ανδρέας Ντίνης

Βραζιλία – κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 20.000 θανάτων – 1.188 νέα θύματα σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πάνω από χίλιοι νεκροί σε 24 ώρες στη Βραζιλία

Ανδρέας Ντίνης