Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Λεμέρ: Μόνο ενωμένη η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τραμπ

Λεμέρ: Μόνο ενωμένη η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τραμπ

Την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει ταχύτατα στο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αναδεικνύει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και τονίζει ότι η Ευρωζώνη πρέπει να θωρακιστεί πριν από την επόμενη κρίση. Απορρίπτει ωστόσο και πάλι την ιδέα της μετατροπής της Νομισματικής Ένωσης σε ένωση μεταβιβάσεων.

«Πρέπει να θωρακίσουμε την Ευρωζώνη, να την προετοιμάσουμε για την επόμενη οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μια ζώνη ανάπτυξης και ευημερίας», δηλώνει ο κ. Λεμέρ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση των κοινών προτάσεων Γερμανίας – Γαλλίας για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ. Οι προτάσεις του Προέδρου Μακρόν, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, αποτελούν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Αναφέρεται ειδικά στην πρόταση για την εισαγωγή προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής, αλλά και την σταθεροποίηση του ευρωχώρου σε περίπτωση ύφεσης. «Όλες οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε αφορούν την διασφάλιση της εξέλιξης της νομισματικής ένωσης σε μια αυθεντική οικονομική ένωση», λέει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενος στην πρόταση για την δημιουργία μηχανισμού ενίσχυσης ενός κράτους – μέλους σε περίπτωση κρίσης, ο κ. Λεμέρ αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτό μεταφράζεται σε ένωση μεταβιβάσεων. «Το γεγονός ότι θα προσφέρουμε στήριξη σε μια χώρα σε περίοδο κρίσης δεν σημαίνει ότι θα την απαλλάξουμε από την υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει ακόμη να εκπληρώνονται», σημειώνει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη, αν δεν θέλει να δει τις ΗΠΑ και την Κίνα να μοιράζουν το μέλλον μεταξύ τους, πρέπει να παρουσιαστεί ως παγκόσμια δύναμη. «Η Ευρώπη δεν πρέπει απλώς να γίνει οικονομική δύναμη, αλλά πρέπει και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τις αξίες και τους κανόνες της», προειδοποιεί και, σε ό,τι αφορά τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, τονίζει ότι η Ευρώπη δεν είναι ανυπεράσπιστη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δίκιο να ανακοινώσει αντίμετρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου», αναφέρει και εξηγεί ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανεξάρτητη από τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς των ΗΠΑ.

Απαντώντας τέλος σε διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι μιλάει σαν να ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Λεμέρ δηλώνει ότι οι κανόνες δεν είναι το παν, αλλά είναι ένα σημείο αφετηρίας. «Ποτέ δεν αντιτάχθηκα σε κανόνες αλληλεγγύης. Εάν η Ευρωζώνη πρόκειται να γίνει η πιο επιτυχημένη οικονομική περιοχή του κόσμου, θα πρέπει να το κάνει ενωμένη. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και τον Πρόεδρο Τραμπ», επισημαίνει ο Μπρουνό Λεμέρ.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΗΠΑ: Ποινική έρευνα στους αστυνομικούς που πέταξαν στο έδαφος 75χρονο και περάσαν από πάνω του

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός «θέρισε» τις ΗΠΑ: Ανεργία σχεδόν στο 20% και οξυμένες ανισότητες

Evanthia Karra

Δεν έχει τέλος η βία στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί σπρώχνουν 75χρονο και τον αφήνουν να αιμορραγεί στο πεζοδρόμιο

Tinad

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Βγάλτε το γόνατο από τον λαιμό μας» – Τίμησαν την μνήμη του κρατώντας 8 λεπτά σιωπής

Tinad

To Twitter δεν αποκλείει να κλείσει τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ

Ανδρέας Ντίνης

ΕΚΤ: Νέα στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης – «Ένεση» 600 δισ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Tinad

«Έκλαιγε…δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε»: Συγκλονίζει ο άνθρωπος που έζησε τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ

Tinad

Νέο βίντεο με βίαιη σύλληψη Αφροαμερικανού στη Φλόριντα – Αστυνομικός πιέζει με το γόνατο τον λαιμό του

Tinad

Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέα στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης

Tinad