Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη Μέρκελ σε Ράμα για τις μεταρρυθμίσεις πριν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Στήριξη Μέρκελ σε Ράμα για τις μεταρρυθμίσεις πριν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Oλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον οποίο διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Γερμανίας στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Γερμανία θέλει να στηρίξει, η Γερμανία θέλει να είναι χρήσιμη», δήλωσε η Μέρκελ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τους ηγέτες των έξι χωρών της περιοχής στη Σόφια, στις 17 Μαΐου, αποφεύγοντας ωστόσο να αναλάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση για τη στάση του Βερολίνου.

«Για να καταστεί δυνατή η έναρξη διαπραγματεύσεων, υπάρχει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν», τόνισε, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ επαίνεσε συγκεκριμένα τη διαδικασία ελέγχου εκατοντάδων δικαστών και εισαγγελέων που έχει ξεκινήσει στην Αλβανία, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Ράμα από την πλευρά του ευχαρίστησε τη Μέρκελ για τη στήριξή της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κατά την προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ε.Ε. «Η Αλβανία αξίζει να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί την ένταξη στην Ε.Ε. και δεν θέλει να χάσει περισσότερο χρόνο», δήλωσε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στη γερμανόφωνη υπηρεσία του Πρακτορείου Reuters, ο κ. Ράμα είχε προειδοποίησε για τον κίνδυνο η ΕΕ να απογοητεύσει τις ελπίδες του αλβανικού λαού. «Ένα τέλος της ευρωπαϊκής προοπτικής θα μπορούσε να πυροδοτήσει άσχημες εξελίξεις – και όχι μόνο τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων», τόνισε ο αλβανός πρωθυπουργός.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Ερντογάν και Μισέλ πριν το κρίσιμο ραντεβού στις Βρυξέλλες

Δημήτρης Ντόγκας

Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για την Αν. Μεσόγειο – Τι συζήτησαν

Tinad

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Tinad

Συνομιλία Μητσοτάκη – Μέρκελ για τις ενέργειες της Τουρκίας – Με αντι-NAVTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος

Tinad

Το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Tinad

Τι προβλέπει η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης των 500 δισ. ευρώ – Η στάση των «σκληρών» του Βορρά

Tinad

«Πράσινο φως» από τη Μέρκελ για την επανέναρξη της Bundesliga

Tinad

Κορωνοϊός: Αλλαγή πλεύσης για τη Μέρκελ – «Παγώνει» την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων

Tinad

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ της Μέρκελ

Tinad