Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Επαγρύπνηση και προσοχή στην διαπραγμάτευση στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Απογοήτευση από τις προτάσεις Τατάρ

Απαιτείται ενότητα, προσήλωση στους στόχους, επαγρύπνηση και προσοχή στην διαπραγμάτευση στο Κυπριακό για απαλλαγή από την κατοχή και για ένα κράτος βιώσιμο και λειτουργικό, που να επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία με τους Τουρκοκυπρίους, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, ενώ καθορίστηκε κοινωνικό δείπνο του ιδίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη navtex, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «βεβαιότατα και θα λαμβάνονταν υπόψη οι παράνομες ενέργειες της ‘Αγκυρας, εάν επρόκειτο περί συναντήσεως με ουσιαστικό περιεχόμενο». Πρόκειται, τόνισε, για μια απλή, χωρίς ατζέντα, συνάντηση, η οποία «επιβάλλεται για να διερευνήσουμε και να προβληματιστούμε πώς προχωρούμε πάρα πέρα». Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εκείνο που χρειάζεται η Κύπρος είναι ειρήνη και σταθερότητα, οι οποίες, επεσήμανε, «επιτυγχάνονται μέσα από τον διάλογο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, λέγοντας «δεν απαντώ σε όσα εκστομεί ο κ. Ακιντζί».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη στο «Αλ Τζαζίρα», μεταξύ άλλων επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον είχε διαβεβαιώσει προ τριετίας ότι δεν θα συνεχίζονταν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για χάρη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Οι δηλώσεις του Κυπρίου προέδρου έγιναν μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στα «Φυλακισμένα Μνήματα», με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα από την Αγγλική αποικιοκρατία, του 1955-59.

Αναφερόμενος στους αγωνιστές του 1955-59 ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρέδωσαν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς, πρόσθεσε, «λάθη, ο διχασμός και η τουρκική βουλιμία έφεραν όσα βιώνουμε σήμερα».

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνεδρίαση του ΕΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη

Μαρίνα Μπενέκου

Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Στηρίζουμε την Λευκωσία στην επίλυση του κυπριακού

Μαρίνα Μπενέκου

Τους Γκουτέρες και Τατάρ θα συναντήσει σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης

Μαρίνα Μπενέκου

Μενέντεζ: Στόχος μου να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κινητικότητα στο Κυπριακό: «Ψήνεται» συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Θράσος από το Ψευδοκράτος: Θα δώσουμε ζωή στο Βαρώσι που ήταν αιχμάλωτο του κυπριακού προβλήματος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βαριές σκιές από τη στάση του Λονδίνου στο Κυπριακό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιμένουν να απειλούν με νέο Αττίλα στα Κατεχόμενα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom