Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόκληση Zάεφ: Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το σύνταγμα των Σκοπίων

Πρόκληση Zάεφ: Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το σύνταγμα των Σκοπίων

Την αντίθεσή του στο ελληνικό αίτημα για αναθεώρηση του Συντάγματος εξέφρασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Συνεχίζοντας τις «δημόσιες σχέσεις» που έχει ξεκινήσει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός για λογαριασμό της χώρας του στον ευρωπαϊκό χώρο, μίλησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η συνέντευξη Ζάεφ στο περιοδικό δημοσιεύθηκε μια μέρα μετά από την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος περιοδεύει στα Δυτικά Βαλκάνια που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Το ονοματολογικό είναι ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω οριστική ημερομηνία ένταξης». Κάλεσε δε τη χώρα να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του ονοματολογικού σε συνεργασία με την Ελλάδα.

«Δεν διακρίνω κανένα λόγο να αλλάξουμε το σύνταγμά μας… Eνα σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί….», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ στο Σπίγκελ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την ελληνική πρόταση για αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο. «Θα πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λένε για παράδειγμα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)» τόνισε. Oπως είπε στη συνέχεια, είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Η Μακεδονία είναι μια ιστορική περιοχή που εκτείνεται σε τρεις χώρες: στη δική μας, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι το βόρειο ή το άνω τμήμα. Το νότιο τμήμα είναι στην Ελλάδα, το ανατολικό στη Βουλγαρία».

Ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ειρωνικά, όταν ερωτήθηκε αν τα Σκόπια έχουν εδαφικές διεκδικήσεις: «Ναι, λοιπόν, τα καλοκαίρια θέλουμε να καταλαμβάνουμε τις ωραίες παραλίες και τα νησιά της Ελλάδας».

Απαντώντας ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «η ΠΓΔΜ πιστεύει ότι θα βρεθεί μια λύση εύκολη για την ίδια, ενώ, αντίθετα, η Ελλάδα πιστεύει σε μια δίκαιη λύση που θα έχει διάρκεια στον χρόνο». Ως προς τις αναφορές Ζάεφ στο Σύνταγμα –ότι απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών θα μπορούσε να επανέλθει σε μεταγενέστερο στάδιο– ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει».

ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μίλησε από τα Τίρανα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα και κάλεσε τους Αλβανούς να λύσουν τα προβλήματα με την Ελλάδα «πριν φθάσει η ώρα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Οπως τόνισε, η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με τους γείτονές της (εννοώντας την Ελλάδα) και αυτό αποτελεί δέσμευση για την ένταξη. Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι το 2025 είναι εντελώς ενδεικτική ημερομηνία εισδοχής των υποψηφίων προς ένταξη βαλκανικών χωρών, καθώς «δεν υπάρχει αυτοματισμός».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επικυρωθεί από τον Αλβανό πρόεδρο η εντολή για πληρεξούσιο στην επιτροπή Αλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για τη νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο. Επίσης, ο Ράμα αναφέρθηκε στη διαδικασία ελέγχου των δικαστών και εισαγγελέων που αποτελεί το πρώτο βήμα για τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη. Μέχρι την άνοιξη θα διαπιστωθεί, εξ άλλου, αν έχουν μειωθεί οι καλλιέργειες κάνναβης, που επίσης αποτελεί προϋπόθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Ζάεφ διαγράφει τη λέξη «Βούλγαρος» από την περιγραφή του «φασίστα κατακτητή»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δένδιας από Σκόπια: Ανάγκη πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κίτρινη κάρτα σε Τίρανα, Σκόπια από την Ε.Ε. για διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα

Μίνι «ζώνη Σένγκεν» φτιάχνουν, Βελιγράδι, Τίρανα, Σκόπια

Έξαλλος ο Μωραΐτης γιατί ο Αυγενάκης μίλησε για την «ποδοσφαιρική ομοσπονδία των Σκοπίων»

Ο Τσίπρας μάλωσε τον Ζάεφ για το tweet με το σκέτο «Μακεδονία»

Euro 2020: Τώρα που αποκλείστηκαν ο Ζάεφ ζητά από την Ομοσπονδία «συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Είναι η αριθμητική, ανόητε»

Kon

Tua culpa…

Kon