Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισημερινός στηρίζει τον Ασάνζ: Θα συνεχίσουμε να τον προστατεύουμε

Ο Ισημερινός στηρίζει τον Ασάνζ: Θα συνεχίσουμε να τον προστατεύουμε

Ο Ισημερινός ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να προστατεύσει τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία του στο Λονδίνο από το 2012, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψής του.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει τη στάση του Κίτο. «Οι αποφάσεις που λαμβάνει ένα δικαστήριο έχουν αναμφίβολα επιπτώσεις, όμως δεν είναι καθοριστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την απόφασή μας. Θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε την προστασία μας στον Ασάνζ», τόνισε ο Μορένο κατά τη συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, που εξελέγη τον προηγούμενο Μάιο, υπογράμμισε ότι δεσμεύθηκε «ήδη από την πρώτη ημέρα της θητείας του» να προστατεύσει τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, θεωρώντας ότι «κινδυνεύει η ζωή του».

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Κίτο «θα εξακολουθήσει να προσφέρει διεθνή προστασία στον πολίτη Τζούλιαν Ασάντ για όσο καιρό η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο».

Το υπουργείο υπογράμμισε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να αναζητεί με τη Βρετανία «μια ικανοποιητική και για τις δύο χώρες λύση η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Χθες η Βρετανίδα δικαστής Έμα Άμπουθνοτ αρνήθηκε να άρει το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει η βρετανική αστυνομία εναντίον του Ασάνζ επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του αναζητώντας καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Εξάλλου στις 13 Φεβρουαρίου το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει, έπειτα από αίτημα του ιδρυτή του WikiLeaks, αν η διατήρηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του είναι προς το δημόσιο συμφέρον, αφού η Σουηδία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση βιασμού για την οποία κατηγορούνταν.

Ο πρόεδρος Μορένο είχε δηλώσει πριν δύο εβδομάδες ότι «συζήτησε με την πρεσβευτή της Βρετανίας» στο Κίτο και συμφώνησαν «να βρουν μαζί μια λύση που θα προστατεύει τη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ».

Αφού του δόθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού τον προηγούμενο Δεκέμβριο, οι αρχές της χώρας ζήτησαν από το Λονδίνο να αναγνωρίσει τον Ασάνζ ως διπλωματικό πράκτορα, κάτι που θα του έδινε ασυλία και θα του επέτρεπε να βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού χωρίς να συλληφθεί. Όμως η Βρετανία απέρριψε το αίτημα αυτό.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: «Όχι» σε διακοπές στο εξωτερικό το καλοκαίρι από τον Βρετανό υπουργό Υγείας

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: 778 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία – Πάνω από 15.000 συνολικά

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: 847 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία – Πάνω από 108.000 κρούσματα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Βελτιώνεται η υγεία του Μπόρις Τζόνσον – Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ

Evanthia Karra

Ο κορωνοϊός θερίζει τη Μ. Βρετανία – Νέο αρνητικό ρεκόρ με 854 νεκρούς σε μια μέρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Αγγίζουν τις 5000 οι νεκροί στη Μ. Βρετανία – Αναμένεται διάγγελμα της βασίλισσας

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός σαρώνει τη Μ. Βρετανία: 684 θάνατοι σε μια ημέρα και πάνω από 3.000 συνολικά

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε Βρετανία-Ελβετία-Ολλανδία

Evanthia Karra

Τζόνσον: Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες αναπνευστικές συσκευές

Kon