Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Αντάρτικο στο κόμμα των Εργατικών: Εγκρίθηκε η πρόταση μομφής κατά του Κόρμπιν

Με 172 ψήφους υπέρ και 40 εναντίον, εγκρίθηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Τέσσερα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα και 13 βουλευτές απείχαν.

Το 80% των βουλευτών εκφράζει την αντίθεσή του στην ηγεσία του κόμματος και πλέον ανοίγει ο δρόμος για νέες εσωκομματικές εκλογές.

Ο επικεφαλής των Εργατικών επικρίνεται για τη στάση που τήρησε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης και από την επόμενη κι όλας μέρα, ο Κόρμπιν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια καταιγίδα παραιτήσεων βουλευτών.

Κόρμπιν: «Δεν παραιτούμαι»

Ο Κόρμπιν αρνείται να παραιτηθεί. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Εξελέγην ηγέτης του κόμματός μας, δημοκρατικά, από τα μέλη και τους υποστηρικτές του, με ποσοστό 60% δεν θα τους προδώσω με την παραίτησή μου. Η σημερινή ψηφοφορία των βουλευτών δεν έχει νομιμοποίηση από το καταστατικό. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, με ξεκάθαρο καταστατικό. Ο κόσμος θέλει τα μέλη του Εργατικού κόμματος, οι συνδικαλιστές και οι βουλευτές να ενωθούν πίσω από την ηγεσία μου, σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας».

Στο πλευρό του τα συνδικάτα

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολιάζει ότι ο Κόρμπιν είναι αρκετά πεισματάρης για να δεχθεί το αίτημα των βουλευτών και εξηγεί ότι ο πολιτικός περίμενε πολλά χρόνια για να φτάσει στην ηγεσία των Εργατικών. «Και δεύτερον, ανάμεσα σε κάθε διαμάχη ανάμεσα στις αρχές του και τα συμφέροντα του Κόμματος, το κόμμα πάντα έρχεται δεύτερο.» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος Ewen MacAskill τονίζει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων, τα οποία παρέχουν οικονομική στήριξη στο κόμμα και συνεισφέρουν τον μηχανισμό με εθελοντές όταν διοργανώνονται πολιτικές εκστρατείες. Ηδη ο Len McCluskey ηγέτες του Unite, ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Κόρμπιν, όπως και ο Manuel Cortes. γ.γ. της Ενωσης Εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς.

Προτεινόμενα για εσάς

Έκθεση ΟΗΕ για το κλίμα: Πώς αντέδρασαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Μαρίνα Μπενέκου

Ελλοχεύει κρίση στη Βρετανία, προειδοποιούν οι βιομηχανίες χάλυβα

Μαρίνα Μπενέκου

Σκάνδαλο στη Βρετανία με την Άσκηση «Αλίκη»: Προετοιμαζόταν για τον Covid από το 2016

Μαρίνα Μπενέκου

Μάγχη: «Αν δεν κάνει πίσω ο Τζόνσον, οι Αγγλοι δεν θα έχουν να φάνε αυτά τα Χριστούγεννα», λένε οι Γάλλοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Τα νοσοκομεία της Αγγλίας φέτος θα δυσκολευθούν», λέει Βρετανός επιδημιολόγος

Μαρίνα Μπενέκου

Βρετανία: Στέρεψαν οι αντλίες βενζίνης, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τέλος η ταυτότητα, μόνο διαβατήριο για τα ταξίδια στη Μ. Βρετανία

Μαρίνα Μπενέκου

Μπόρις Τζόνσον: Καθησυχάζει τους Βρετανούς για τις ελλείψεις καυσίμων

Μαρίνα Μπενέκου

ΕΕ: Αποδέσμευση 5,4 δισ. ευρώ για στήριξη των χωρών που επλήγησαν από το Brexit

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom