Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Τι θα ψηφίσει η παλαιότερη ελληνική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας

Τις κοινότητες Ευρωπαίων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει ο Guardian, σε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Η Ευρώπη δεν μπορεί μόνη της χωρίς εσάς». Ανάμεσα σε αυτές τις κοινότητες και η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σάλφορντ, η οποία είναι η παλαιότερη ελληνική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, με ρίζες που χάνονται κάπου στο 1843.

elliniki-koinotita-708

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΝS που επικαλείται ο Guardian στη Μεγάλη Βρετανία ζουν 54.000 Ελληνες των οποίων η ζωή θα αλλάξει αν επικρατήσει το Brexit στο σημερινό δημοψήφισμα. Κι αν κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ακόμη στο πώς θα γίνει αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι πολλά πράγματα δεν θα μείνουν ίδια.

Μεταξύ άλλων στον Guardian μίλησαν δυο μέλη της εν λόγω ελληνικής κοινότητας, ο Χάρης Γαμπριλάτσου και η Κίκα Μακλούγκλιν.

«Ζω εδώ 55 χρόνια και αισθάνομαι όπως όλοι. Ελπίζω η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ, πρώτα πρώτα για την οικονομία. Επίσης, αν είναι κανείς στην Ευρώπη είναι ελεύθερος να πάει οπουδήποτε του αρέσει. Ο γιος μου δουλεύει στις Βρυξέλλες και μπορώ να πηγαίνω να τον βλέπω όποτε θέλω. Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη», είπε ο κ. Γαμπριλάτσος στον Guardian.

elliniki-koinotita-2

«Ηρθα στη Μεγάλη Βρετανία το 1972 για να σπουδάσω και λόγω των προβλημάτων με την Κύπρο επέλεξα να μείνω. Μου αρέσει η Βρετανία. Τα παιδιά μου σπούδασαν εδώ. Είναι ένα όμορφο μέρος για να μείνεις, υπάρχουν ευκαιρίες για δουλειά και μόρφωση. Ελπίζω να ψηφίσουμε υπέρ της παραμονής. Εχω ανάμεικτα συναισθήματα για το θα πρέπει να μείνουμε ή όχι, αλλά νομίζω ότι θα είναι καλύτερα με το να μείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια», τονίζει η κυρία Μακλούγκιν.

elliniki-koinotita-3

Φωτογραφίες: Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Αεροδρόμιο Χίθροου: Αδύνατο να επιστρέψουμε στην προ-Covid εποχή ως το 2026

Μαρίνα Μπενέκου

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας στο επίκεντρο του συμβουλίου υπ. Ενέργειας της ΕΕ

Μαρίνα Μπενέκου

Κυριακίδου: Είναι επείγον να μεγιστοποιηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού

Μαρίνα Μπενέκου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε ταξίδι στη Β. Ιρλανδία για ιατρικούς λόγους

Μαρίνα Μπενέκου

Μ. Βρετανία- Κορονοϊός: Αναγκαία η επιστροφή στο «Σχέδιο Β» το χειμώνα- Τι προβλέπει

Μαρίνα Μπενέκου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Είμαι πολύ νέα για το βραβείο «Ηλικιωμένη της χρονιάς»

Μαρίνα Μπενέκου

Βρετανία: Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για παιδιά 12-15 ετών

Μαρίνα Μπενέκου

Βρετανία: Σύμπραξη με τον Μπιλ Γκέιτς για πράσινες επενδύσεις

Μαρίνα Μπενέκου

Έκθεση ΟΗΕ για το κλίμα: Πώς αντέδρασαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Μαρίνα Μπενέκου