Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Βαγδάτη και Ερμπίλ κινούνται προς αποκλιμάκωση εντάσεων

Από χθες αργά το απόγευμα, οι Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είχαν εισέλθει στην πόλη του Κιρκούκ, αποσύρονται και καταλαμβάνουν τις θέσεις, τις οποίες είχαν πρό της ήττας τους από τους τζιχαντιστές και την υποχώρησή τους από την περιοχή.

Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος 

Βαγδάτη και Ερμπίλ, συμφώνησαν στον από κοινού έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας –Κουρδικών και ομοσπονδιακής αστυνομίας- και ο ιρακινός στρατός αποσύρεται από όλες τις περιοχές της επαρχίας. Ακόμη, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στην αλλαγή του Κυβερνήτη της επαρχίας και επικρατέστερος εμφανίζεται ο κ. Ριζκγάρ Άλι, μέλος του πολιτικού γραφείου του PUK (Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν, την παράταξη του αειμνήστου Προέδρου του Ιράκ κ. Τζαλάλ Ταλαμπανί). Επίσης ο κ. Άλι είναι ο πρώην πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου Κικρκούκ.

Κουρδική και Αραβική πλευρά, προφανώς αντελήφθησαν ότι η κλιμάκωση της αντιπαραθέσεως, πρόκειται να βλάψει και τους δύο, ενώ, οφέλη πιθανόν να προκύψουν μόνον για τους «ενοχλητικούς» και «αγενείς» γείτονες…
Σε γενική θεώρηση, η ένταση εμφανίζεται μειουμένη καθώς οι προσκείμενες στο PUK, Κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και Πεσμέργκα, έχουν και πάλι λάβει τις προηγούμενες θέσεις τους στην πόλη. Εμπόδιο στην πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης, παραμένει το ένταλμα συλλήψεως το οποίο εξέδωσε η Κυβέρνηση Βαγδάτης εναντίον του Αντιπροέδρου της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβερνήσεως (KRG) και πρώτου αναπληρωτού Γ. Γραμματέως του PUK (δηλαδή του δεύτερου στην ιεραρχία το κόμματος), κ. Κοσράτ Ρασούλ Άλι. Την οργή της Βαγδάτης προεκάλεσε δήλωση του Κούρδου πολιτικού στην οποία ανέφερε ότι «ο Ιρακινός στρατός, είναι αποικιοκρατική δύναμη».

Ίσως, αυτό αποτελεί χειριστικό μέσο άσκησης πιέσεων από την Ιρακινή πλευρά στην διαδικασία, η οποία θα ακολουθήσει. Η εκδοχή να προσπαθήσει να το υλοποιήσει, δεν μοιάζει ρεαλιστική καθώς θα σημαίνει σύρραξη ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων και Κούρδων Πεσμέργκα. Οι καταστροφικές προεκτάσεις μιας τέτοιας συγκρούσεως κατά την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι προδήλως εμφανείς.

Προτεινόμενα για εσάς

Τουρκία, Κούρδοι και Συρία πιόνια στην μεγάλη σκακιέρα του Πούτιν

George Michaelides

Το Ακαδημαϊκό έτος στην Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ιάκωβος Καμπανέλλης» έληξε με την παρουσία του Κώστα Γεωργουσόπουλου

Ανδρέας Ντίνης

Ευρωεκλογές 2019: Τα κόμματα δεν πρέπει να εφησυχάσουν

«Άνα ή το πανέξυπνο κορίτσι», στον πολυχώρο Vault theatre plus

Ανδρέας Ντίνης

Τα παράπονα στον Δήμαρχο

Ανδρέας Ντίνης

Εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου

Ανδρέας Ντίνης

Ντοκουμέντα φρίκης από τις σφαγές αμάχων από τους Τούρκους στο Αφρίν

George Michaelides

«Καπνισμένοι στο τσουκάλι», στο Δρομοκαΐτειο, από το θεατρικό εργαστήρι του δήμου Αγ. Βαρβάρας

George Michaelides

Το Πέρασμα: Μία παράσταση που θα σε συγκινήσει

George Michaelides