Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Το σχέδιο για τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα θα συνεχισθεί

Στη συνέντευξή του που έδωσε στην ελληνική κρατική τηλεόραση το πρωί της Πέμπτης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, άφησε να εννοηθεί ότι η Αλβανία έχει αποσύρει το σχέδιο για το γκρέμισμα κάποιων οικιών στη Χειμάρρα, ως μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής, όπως αποκαλείται στα αλβανικά ΜΜΕ.

Ωστόσο, ο Αλβανός ΥΠΕΞ, Ντιτμίρ Μπουσάτι, υπογράμμισε το αντίθετο σήμερα το βράδυ σε συνέντευξή του στην εκπομπή «TopStory».

Κατά τον κ. Μπουσάτι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται εντατικά και αφορούν όλο το φάσμα των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε «συμφωνήσαμε με την ελληνική πλευρά να συζητήσουμε βάσει ενός πακέτου που κατατάσσει τα προβλήματα σύμφωνα με την αρχή ότι δε θα θεωρηθεί λύση σε κανένα επί μέρους θέμα σε περίπτωση που δε συμφωνήσουμε για το σύνολο του πακέτου των προβλημάτων».

Ο κ. Μπουσάτι εκτίμησε ότι η Αλβανία θα πετύχει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ, το 2018 κιόλας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διαδικασία αυτή.

Αναφερόμενος στους πέντε όρους προς την Αλβανία, που -όπως είπε- ανακοίνωσε ο ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς στην Αθήνα, ο κ. Μπουσάτι είπε ότι δεν πρόκειται για όρους, αλλά για θέματα που αφορούν στις δύο χώρες και πως υπάρχει πλέον ένας διμερής μηχανισμός που ρυθμίζει την επίλυσή τους.

Για το θέμα της Χειμάρρας υποστήριξε ότι η αλβανική κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης διότι, όπως είπε, πρόκειται για ισότιμη εφαρμογή του νόμου προς όλους τους πολίτες στη χώρα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των Χειμαρριωτών είπε ότι «όπου υπάρχουν περιουσιακά ζητήματα, το αλβανικό κράτος σέβεται τους κανόνες του απαλλοτρίωσης και όποιος πολίτης έχει ενστάσεις μπορεί να αποταθεί στα δικαστήρια για καλύτερη μεταχείριση».

Μιλώντας για τη συμφωνία του 2009 που αφορά στην ανέγερση δύο ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων όπου θα στεγαστούν τα οστά των Ελλήνων πεσόντων του έπους του ΄40, ο κ. Μπουσάτι είπε ότι η κυβέρνηση Ράμα αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή, αλλά, όπως πρόσθεσε, η αλβανική πλευρά επιμένει στη διευκρίνιση και διασφάλιση κάποιων «διαδικαστικών στοιχείων που θα εγγυηθούν την εφαρμογή της».