Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Stratfor: Ο μακελάρης του ISIS και το μακελειό του Ορλάντο

Μέχρι στιγμής, οι λεπτομέρειες για τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι γνωστές. Ενας άνδρας με το όνομα Ομάρ Ματίν (μικρή φωτό), οπλισμένος με δύο πυροβόλα όπλα και προφανώς με πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, σκότωσε 49 ανθρώπους που χόρευαν σε κλαμπ στο Ορλάντο της Φλόριντα. Τραυμάτισε τουλάχιστον άλλους 50, πριν η Αστυνομία τον πυροβολήσει θανάσιμα.

ΤΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ πρακτορεία έχουν κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά στο να δοθεί απάντηση στα ερωτήματα που προκύπτουν, όταν πριν από μια μαζική δολοφονία γίνεται αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος. Δεν πάει καιρός που παρόμοια ερωτήματα ανέκυψαν μετά τους πυροβολισμούς στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι επικίνδυνο -που το γνωρίζει-, τότε πώς μπορεί κάποιος που φαινομενικά συνδέεται με την οργάνωση να περάσει απαρατήρητος; Ποια είναι η εμβέλεια του Ισλαμικού Κράτους; Η αναζήτηση στις απαντήσεις αυτές αποκαλύπτει στην πραγματικότητα τζιχαντιστική συμπάθεια στο δράστη. Ο Ματίν ήταν το αντικείμενο δύο ερευνών του FBI το 2013 και το 2014, βάσει ισχυρισμών ότι ήταν συνδεδεμένος με μαχητές στη Συρία και ότι γνώριζε τους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστόνης.

ΤΟ FBI, ωστόσο, δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για κάποια αξιόποινη πράξη. Δεν σημαίνει ότι η έμφαση στην πολιτική ιδεολογία του Ματίν είναι λανθασμένη. Η ιδεολογία, ιδιαίτερα μια τόσο βίαιη όσο αυτή του Ισλαμικού Κράτους, αποτελεί μια πτυχή που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματα δεν είναι απόλυτα σωστά, δεδομένου ότι δίνουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερη αξία απ’ ό,τι πρέπει. Τα γεγονότα στο Ορλάντο δεν υποδηλώνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι κάπως πιο ισχυρό ή πιο ικανό ή πιο αποφασισμένο να σκοτώνει Αμερικανούς. Η οργάνωση, όσο μπορεί να πει κάποιος, εκτέλεσε ή χρηματοδότησε την επίθεση. (Στην πραγματικότητα, το Ισλαμικό Κράτος πιθανότατα δεν γνώριζε ότι υπήρχε ο Ματίν μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η επίθεσή του, αλλά αυτό το γεγονός δεν εμπόδισε την οργάνωση να πάρει την ευθύνη για την επίθεση.) Δεν θα μπορούσε, ακόμη κι αν ήθελε. Απλώς η οργάνωση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν κάποτε, τουλάχιστον όχι ως μια συμβατική στρατιωτική δύναμη, χάρη, εν μέρει, σε εδαφικές απώλειες γύρω από τη βάση των επιχειρήσεών της στη Συρία.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ αποδεικνύει -περισσότερο από οτιδήποτε άλλο- η επίθεση στο Ορλάντο είναι ότι το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους έχει χάσει λίγο από την ισχύ του. Η οργάνωση εξακολουθεί να δίνει εντολές στους επίδοξους τζιχαντιστές (στη βάση της οργάνωσης) σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο μιντιακός μηχανισμός της, συχνά γνωστός για την οξυδέρκειά της, κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και τα έντυπα μέσα, για να εξαπλωθεί το μήνυμά της. Και μέσα από τέτοιους διαύλους η οργάνωση ενθαρρύνει τους οπαδούς της στη Δύση, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, να πάρουν τα όπλα με δική τους πρωτοβουλία – μια πράξη που από μόνη της αποτελεί παραδοχή της αδυναμίας.

ΥΠΑΡΧΕΙ και μια άλλη πτυχή της επίθεσης, η οποία, ως επί το πλείστον, έχει παραβλεφθεί, αλλά εξηγεί, ωστόσο, γιατί η ιδεολογία από μόνη της δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το μέγεθος της αιματοχυσίας. Με απλά λόγια, ο Ματίν ήταν ένας εκπαιδευμένος σκοπευτής, κάτι σπάνιο στα χρονικά των επιθέσεων από ανθρώπους που βρίσκονται στη βάση της οργάνωσης. Είχε εργαστεί για μια εταιρία ασφάλειας, ονόματι G4S, για σχεδόν μια δεκαετία. Ως ιδιωτικός φύλακας, κατείχε δύο άδειες για πυροβόλα όπλα, μια πολιτειακή άδεια οπλοφορίας και μια άδεια αξιωματικού ασφαλείας, η οποία απαιτεί έλεγχο ποινικού μητρώου. Ηταν ένας σωστός σκοπευτής και ήξερε πώς να χειρίζεται τα όπλα του. Αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να δημιουργήσει μακελειό με τόσους πολλούς ανθρώπους που βρέθηκαν παγιδευμένοι μέσα στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

ΠΑΛΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ που γίνονταν με μικρά όπλα από λιγότερο εκπαιδευμένους δράστες δεν ήταν τόσο θανατηφόρα όσο αυτή του Ορλάντο. Ο Τζέιμς Χολμς, για παράδειγμα, που το 2012 επιτέθηκε σε κινηματογράφο στην Ορόρα του Κολοράντο, ήταν επίσης καλά οπλισμένος. Οπως ο Ματίν, άνοιξε πυρ σε ένα συμπαγές σύνολο στόχων, αλλά, επειδή δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί μια δυσλειτουργία στο όπλο του, απέτυχε να σκοτώσει τόσους ανθρώπους όσους ο Ματίν.

ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ότι αυτός που επιτίθεται δεν είναι πολύ καλός με τα όπλα, φυσικά, και δεν προκαλεί μεγάλη ανακούφιση ούτε αντίστοιχα το γεγονός ότι επιθέσεις όπως αυτή στο Ορλάντο είναι πρακτικά αδύνατο να αποφευχθούν σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι ότι η αντίδραση του κοινού -ο θυμός, αγανάκτηση, η δυσπιστία, η θλίψη και ο φόβος- μπορεί να τροφοδοτήσει την προπαγανδιστική μηχανή του Ισλαμικού Κράτους, ειδικά εάν η αντίδραση, όσο δικαιολογημένη κι αν ήταν, οδηγεί σε βιαστικές αποφάσεις πολιτικής ή εμποτίζει την οργάνωση με περισσότερη δύναμη από ό,τι στην πραγματικότητα διαθέτει. Οταν συμβαίνει αυτό, το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμπνέει περισσότερες επιθέσεις, ακόμη κι αν δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το ίδιο τις επιθέσεις αυτές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Μακελειό στο Αφγανιστάν: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ποινική δίωξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση στον 34χρονο Ιρακινό μέλος του ISIS

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική 34χρονος για συμμετοχή στον ISIS

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όκλαντ: Υπό συνεχή αστυνομική παρακολούθηση βρισκόταν ο δράστης της επίθεσης- Υποστήριζε τον ISIS

Μαρίνα Μπενέκου

Αφγανιστάν: Ποιος είναι ο IS-K, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο- Η σχέση με τον ISIS και η προηγούμενη δράση του

Μαρίνα Μπενέκου

Μοζαμβίκη: Τρομοκρατική επίθεση σε κονβόι οχημάτων που μετέφερε ντόπιους και ξένους επιβάτες

Μαρίνα Μπενέκου

Επίλογος στην τραγωδία: Εντοπίστηκε η σορός ήρωα αρχαιολόγου που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές στην Παλμύρα

Evanthia Karra

14 άτομα καταδικάστηκαν για τις τρομοκρατικές ενέργειες του 2015 στη Γαλλία

Μαρίνα Μπενέκου

Διαψεύσεις από Άγκυρα και μισόλογα από Ιμάμογλου για το σχέδιο δολοφονίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom