Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Λευκωσία: Ωρα να πάρουν σοβαρές και τολμηρές αποφάσεις οι τουρκοκύπριοι 

Κυπριακό

Είναι καιρός οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν σοβαρές και τολμηρές αποφάσεις, που αφορούν το μέλλον τους, αν δηλαδή το βλέπουν με την Τουρκία ή σε μια επανενωμένη πατρίδα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έγινε δεκτός στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τουρκικών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη στο ΡΙΚ ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν κανονικά και πρόσθεσε ότι «η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία, είναι οι χαμηλοί τόνοι, η ψυχραιμία, η σοβαρότητα και τα λίγα λόγια».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «άκαιρες και επικίνδυνες» τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Ν. Αναστασιάδης: Εκ των ων ουκ άνευ ο τερματισμός των εγγυήσεων

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα ότι ο τερματισμός του καθεστώτος των εγγυήσεων είναι «εκ των ων ουκ άνευ, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα υπηρετεί τους πολίτες και όχι τρίτους», ενώ κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων.

Αναφερόμενος στην σημερινή μαύρη μέρα της τουρκικής εισβολής, υπογράμμισε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε τα αίτια, που την προκάλεσαν» και τόνισε ότι απαιτείται σεβασμός στη δημοκρατία, ενότητα και σταθερότητα στις θέσεις μας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η διαίρεση Κύπρου οφείλεται στην Τουρκία και τον κατοχικό

στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Πυρετός συσκέψεων για την Αμμόχωστο: Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο Αναστασιάδης – Οι κινήσεις Ερντογάν

Πενταμερής για το Κυπριακό: Απογοήτευση Αναστασιάδη από τις προτάσεις Τατάρ στον Γκουτέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πέθανε ο πατέρας του Ερσίν Τατάρ – Συλλυπητήρια Αναστασιάδη

Γκάφα ολκής για τον Ερντογάν: Εκφώνησε την ομιλία του Γιλντιρίμ από το 2017

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα και εθνικό θέμα η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Κοινή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Νέος θρίαμβος Ιμάμογλου και χαστούκι για Ερντογάν

Ιμάμογλου ή Γιλντιρίμ; Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία και ξεκίνησε η καταμέτρηση