ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Άρθρο-σοκ του Politico: Η φτωχή Ελλάδα ξοδεύει σε ακριβά φάρμακα και εκνευρίζει τις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα έχει μια συνήθεια, που δύσκολο μπορεί να ξεπεραστεί και αυτή είναι ο εθισμός της στα ακριβά φάρμακα και ότι έως τώρα υπάρχει πολύ μικρή πρόοδος στο θέμα,γράφει το Politico σε νέο του άρθρο για την χώρα μας. 

Το δημοσίευμα σημειώνει, η χώρα μας δεν έχει κάνει τη στροφή στα γενόσημα που επιθυμούν οι δανειστές, προκαλώντας έτσι εκνευρισμό στις Βρυξέλλες.

«Για χρόνια η Ελλάδα διέθετε ασυνήθιστα υψηλά ποσά για τα νεότερα, πιο ακριβά φάρμακα της αγοράς. Εξαιτίας αυτού, η Κομισιόν είπε ότι η Αθήνα θα πρέπει να ξοδεύει πιο έξυπνα για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι το 60% των φαρμάκων θα είναι οι φθηνότερες αντιγραφές, τα λεγόμενα γενόσημα, έως τον Μάρτιο του 2018», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, μόνο το ένα τέταρτο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι γενόσημα, κάτι που φέρνει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις, μπροστά από την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, αλλά πίσω από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου τα ποσοστά των γενόσημων είναι 81% και 71% αντίστοιχα.


Οι αντιδράσεις

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίσταση των ισχυρών συμφερόντων, σημειώνει το Politico. «Φαρμακεία, που κερδίζουν χρήματα πουλώντας τα πιο ακριβά πρωτότυπα φάρμακα και πολλούς γιατρούς στους οποίους οι φαρμακευτικές δίνουν κίνητρα για να συνταγογραφούν τα νεότερα πρωτότυπα φάρμακα. Η Αθήνα θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση των εγχώριων φαρμακευτικών και ίσως, το ευαίσθητο από όλα, τη βαθιά καχυποψία των Ελλήνων ασθενών που πιστεύουν ότι τα γενόσημα είναι απλά κατώτερα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Οι Ελληνες θεωρούν τα γενόσημα δευτεροκλασάτα φάρμακα, εξαιτίας νόμου του 2012 που ανέφερε ότι οι φτωχοί τα παίρνουν», δήλωσε στο Politico ο Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Η Ελλάδα έχει κάνει κάποια αργή πρόοδο, μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών, σημειώνει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι το ποσοστό των γενόσημο έχει ανέβει κατά 10% από το 2010.

Κάνοντας αναφορά στο δυσλειτουργικό σύστημα υγείας, όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, το Politico σημειώνει ότι ο νόμος που πέρασε πέρυσι η κυβέρνηση, για να έχουν πρόσβαση σε αυτό οι ανασφάλιστοι, ενέτεινε την πίεση στο σύστημα. «Εξαιτίας αυτής της επιπλέον πίεσης, έγινε πιο κρίσιμη από ποτέ μία μέθοδος για να περιοριστεί το κόστος των φαρμάκων», σημειώνει και παρατηρεί ότι η Αθήνα έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει για να διασφαλίσει ότι το εθνικό σύστημα υγείας μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Απέτυχαν οι προσπάθειες

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ πιο επιθετική παρακολούθηση των φαρμακείων και των γιατρών αν θέλει να μειώσει το κόστος και να επιταχύνει τη μετάβαση στα γενόσημα», τονίζει το Polito. Επισημαίνει ότι παρότι στο πρώτο μνημόνιο οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να «ανοίξει» το επάγγελμα του φαρμακοποιού και να υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να επιτηρούνται οι συνταγές φαρμάκων των γιατρών, επτά χρόνια αργότερα πολλές από αυτές τις απαιτήσεις ικανοποιήθηκαν στα χαρτιά, αλλά στην πράξη δεν κάνουν μεγάλη διαφορά.

«Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ανάγκη να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στις διεθνείς και τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες. Ενώ είναι υπό πίεση για να στηρίξει τις εγχώριες, πρέπει επίσης να κρατήσει καλές σχέσεις με τις πολυεθνικές που παράγουν νέα φάρμακα για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C. Και οι δύο πλευρές τις βιομηχανίας κατηγορούν την άλλη για την περιορισμένη διείσδυση των γενόσημων».

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει κατά μέσο όρο τις πιο υψηλές τιμές για γενόσημα στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτά πρέπει να κοστίζουν το πολύ 65% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων, όμως κάποια παραμένουν πιο ακριβά.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να πλήξει τις ντόπιες φαρμακευτικές, που παραμένουν μία από τις λίγες επιτυχείς βιομηχανίες στην Ελλάδα, συνεισφέροντας σχεδόν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο στην οικονομία», γράφει το Politico επικαλούμενο δύο πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Ομως, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας προειδοποίησε ότι και οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές φαρμάκων μπορεί επίσης να αποτύχουν. Εξήγησε ότι οι χαμηλές τιμές σε κάποια φάρμακα μπορεί να υπονομεύσουν την αγορά και να πλήξουν τους ασθενείς, γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες θα σταματήσουν να τα πωλούν στην Ελλάδα αν δεν έχουν κέρδος. Αυτό με τη σειρά του θα σημαίνει ότι πιο ακριβά φάρμακα θα τα αντικαταστήσουν και οι ασθενείς δεν θα έχουν πλέον την επιλογή μεταξύ φτηνού ή ακριβού.

Εκνευρισμός των φαρμακοβιομηχανιών

Επίσης, σημειώνει το δημοσίευμα, οι φαρμακοβιομηχανίες- εγχώριες και διεθνείς- είναι θυμωμένες με το ύψος των έκτακτων πληρωμών που πρέπει να καταβάλουν στην Ελλάδα. Το ποσό πλέον έχει βγει εκτός ελέγχου, καθώς από τα 271 εκατ. ευρώ το 2012 εκτινάχθηκε σε 1 δισ. το 2016, αναφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες πληρώνουν το 1/3 της χρήσης φαρμάκων στη χώρα.

Η υποχρέωση των φαρμακευτικών να κάνουν εκπτώσεις και επιστροφές, προέκυψε ως ιδέα για να πάψουν να παροτρύνουν γιατρούς να συνταγογραφούν υπερβολικά πολλά ακριβά φάρμακα, ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν. Ομως, αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, σημειώνει το Politico. Οι γιατροί ακόμη «γράφουν» μεγάλες ποσότητες φαρμάκων σε ασθενείς και οι φαρμακευτικές αναφέρουν ότι οι συνταγογραφήσεις έχουν ξεπεράσει το όριο. Και αναφέρουν ως παράδειγμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ερευνήσει γιατί ο αριθμός τους αυξήθηκε από 4,5 εκατ. τον μήνα το 2010 σε 6,5 εκατ. τον μήνα το 2017.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται το μπέρδεμα με τα μηνύματα για τα ραντεβού εμβολιασμού

Tinad

Δίκη στη Γερουσία: Έξαλλος με τους δικηγόρους του ο Τραμπ

Δημήτρης Ντόγκας

Τσαβούσογλου στο «Politico»: Περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα

Tinad

Politico: «Όχι» από Σχοινά στο σχέδιο δημιουργίας «κλειστού» πρωταθλήματος με τις τοπ ευρωπαϊκές ομάδες

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Το «κοκτέιλ» αντισωμάτων που μειώνει το ιικό φορτίο σε ασθενείς

Evanthia Karra

Politico: Αναβλήθηκε η πρόβα ορκωμοσίας του Μπάιντεν – Επεισόδια από οπαδούς του Τραμπ φοβούνται οι Αρχές

Δημήτρης Ντόγκας

Politico: Πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο Μητσοτάκης

Ανδρέας Ντίνης

Άρθρο – «φωτιά» του Politico: Η Γερμανία παραβίασε την αλληλεγγύη για τα εμβόλια και η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια

Tinad

«Άνοιγμα» στη διανομή φαρμάκων πραγματοποιεί η Amazon- Πώς επηρεάζει τους ανταγωνιστές της

Μαρίνα Μπενέκου