Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 30 έφτασαν οι νεκροί από την φωτιά στον Grenfel Tower

Στους 30 έφτασαν οι νεκροί από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στον Grenfel Tower στην περιοχή του Νότινγκ Χιλ ανακοίνωσε η αστυνομία του Λονδίνου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 30. Ένας από αυτούς όπως διευκρινίστηκε ήταν ένας από τους τραυματίες που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε κάποιο νοσοκομείο.

«Γνωρίζαμε πάντα ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αστυνομίας καθώς ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 17 νεκρούς και πρόσθεσε: «Πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο μέσα στο κτήριο. Δυστυχώς δεν περιμένουμε πλέον να βρούμε επιζώντες» . Επίσης τόνισε  ότι αν και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η φωτιά ξεκίνησε με πρόθεση εντούτοις η έρευνα για τη διαπίστωση της ακριβούς αιτίας θα διαρκέσει εβδομάδες.

Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μήνες, ενώ κάποια θύματα μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ. Ο επικεφαλής της αστυνομίας Στούαρτ Κάντι ανακοίνωσε πάντως χθες πως «ελπίζει» ο αριθμός των νεκρών να μην είναι τριψήφιος.

Φαίνεται πως κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στον ουρανοξύστη, σε μία από τις καλύτερες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, με την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει το κτίριο σε διάστημα λίγων λεπτών. Χρειάστηκε περισσότερο από ένα 24ωρο για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που επισκέφτηκε χθες το σημείο, επισήμανε πως οι «άνθρωποι αξίζουν απαντήσεις», ανακοινώνοντας δημόσια έρευνα για τα αίτια.

Εγκληματικές ευθύνες

Ο βρετανικός Τύπος, επικαλούμενος πηγές από τις αρχές, υποστηρίζει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι συγκλονισμένοι από την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η πυρκαγιά, αφού μαρτυρίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε στον τέταρτο όροφο και έφτασε ως τον 24ο σε διάστημα ενός τετάρτου!

Η ανακαίνιση του κτιρίου ολοκληρώθηκε μόλις πέρυσι και, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε ως επένδυση στο πάνελ από αλουμίνιο που διαθέτει «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού.

Το υλικό αυτό θεωρείται ότι αποτελεί φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων, την προστασία από τον καιρό και την καλύτερη εμφάνιση. Σύμφωνα με ειδικούς, είναι μη ανθεκτικό στη φωτιά και σε ορισμένες περιπτώσεις εύφλεκτο, αφού έχουν καταγραφεί αντίστοιχα περιστατικά γρήγορης εξάπλωσης σε Αυστραλία, Ρωσία και την Αραβική Χερσόνησο.

Πάντως, τα έγγραφα της ανακαίνισης δεν αναφέρονται καθόλου σε κάποιο είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στις ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφάλειας κτιρίων. Η εταιρία οικοδόμησης Rydon δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας μόνο πως «τηρήθηκαν όλοι οι υποχρεωτικοί κανονισμοί».

Οι καταγγελίες σχετικά με την έλλειψη αντιπυρικών μέτρων και των προβλημάτων στην αυξομείωση της τάσης του ρεύματος πληθαίνουν, προκαλώντας οργή. Οπως έγινε γνωστό, εκπρόσωποι των ενοίκων του κτιρίου είχαν καταθέσει έγγραφο στην αρμόδια δημοτική αργή για τα προβλήματα, εκφράζοντας φόβους για μια επικείμενη πυρκαγιά.

Τα αίτια της πυρκαγιάς που οδήγησαν στην τραγωδία δεν έχουν γίνει γνωστά, αν και υπήρξαν αναφορές για βραχυκύκλωμα σε ψυγείο ενός εκ των διαμερισμάτων. Η νορβηγική ασφαλιστική εταιρία Protector Forsikring ανακοίνωσε πως το κόστος θα ανέλθει στα 28,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και την παροχή εναλλακτικής διαμονής για τους πληγέντες.

Όσοι κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το κτίριο ή απεγκλωβίστηκαν από τις αρχές περνούν τα τελευταία 24ωρα σε προσωρινά καταλύματα, ενώ τοπικές ακτιβιστικές οργανώσεις συγκεντρώνουν ρούχα και είδη ανάγκης για τους πληγέντες. Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ ήταν μεταξύ πολλών Λονδρέζων που συγκεντρώθηκαν κοντά στο κατεστραμμένο κτίριο για να συμπαρασταθεί στους πληγέντες και τις οικογένειες των αγνοουμένων.