ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα έχει ξαναρχίσει να παράγει πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα

Η Βόρεια Κορέα έχει ξαναρχίσει την παραγωγή καυσίμου πλουτωνίου, δήλωσε χθες Τρίτη ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι που όπως εκτίμησε δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ σκοπεύει να συνεχίσει το οπλικό πυρηνικό πρόγραμμά της, αψηφώντας τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η εκτίμηση αυτή από μέρους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εκφράστηκε μία ημέρα αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως υπάρχουν «ενδείξεις» ότι η Βόρεια Κορέα έθεσε ξανά σε λειτουργία ένα εργοστάσιο για να ανακτά πλουτώνιο από αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα στη Γιονγκμπιόν, το κεντρικό πυρηνικό συγκρότημα της χώρας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη νέα προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει σε επεξεργασία πλουτωνίου, αλλά δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη αναφορά στο πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Τα πάντα στη Βόρεια Κορέα είναι αιτία ανησυχίας», επισήμανε ο αξιωματούχος, που μίλησε αποκλειστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Παίρνουν αναλωθέν καύσιμο από τον αντιδραστήρα των 5 μεγαβάτ στη Γιονγκμπιόν, το αφήνουν να κρυώσει, κατόπιν το μεταφέρουν στο εργοστάσιο νέας επεξεργασίας, κι από εκεί πήραν το πλουτώνιο για τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές. Επαναλαμβάνουν λοιπόν αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε διαμηνύσει το 2013 ότι θα έθετε εκ νέου σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους τον κεντρικό αντιδραστήρα και το μικρότερο εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, που είχαν κλείσει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2007 για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, η οποία κατόπιν κατέρρευσε.

Ο ΔΟΑΕ, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα και παρακολουθεί τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω δορυφόρων, ανέφερε πέρυσι ότι κατέγραψε προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων στη Γιονγκμπιόν.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε χθες στη Βιέννη πως υπάρχουν ενδείξεις πως ξανάρχισαν δραστηριότητες εκ νέου επεξεργασίας πλουτωνίου στο Γιονγκμπιόν.

«Θα συμφωνούσα ότι υπάρχουν ενδείξεις», είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει εάν αυτό το συμπέρασμα εξήχθη από δορυφορικές εικόνες ή πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκτίμηση όσον αφορά την ποσότητα πλουτωνίου που θα μπορούσε να παραχθεί με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Προτεινόμενα για εσάς

Β. Κορέα: Μετά τα τζιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν τα βάζει με τις νοτιοκορεάτικες ταινίες και την ξενόφερτη αργκό

Μαρίνα Μπενέκου

Βόρεια Κορέα: «Πόλεμο» στα… εφαρμοστά τζιν κήρυξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με Νταλί και Πικάσο ο φόρος κληρονομιάς της Samsung

Ιράν: «Ατύχημα» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ – Καθησυχάζουν οι Αρχές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Β. Κορέα πραγματοποιεί δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων, παραβιάζοντας συμφωνία με τον ΟΗΕ

Μαρίνα Μπενέκου

Αλλάζει στρατηγική η Βρετανία: Αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Βόρεια Κορέα: Το μυστήριο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και η διπλωματική προσέγγιση του Μπάιντεν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σφίγγει τα λουριά ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις ένοπλες δυνάμεις: Ζητά μεγαλύτερο έλεγχο και «επαναστατική πειθαρχία»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμφανίστηκε δημόσια η σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ουν για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom