Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Μύθοι και αλήθειες για τη χοληστερίνη – Μήπως τελικά δεν είναι τόσο «κακή»;

Newsroom eleftherostypos.gr

Ακόμα και αν νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τη χοληστερίνη, μπορεί να υπάρχουν μερικοί ακόμα μύθοι που θα αποτελέσουν έκπληξη για τους περισσότερους.

Μύθος 1: Οι Αμερικανοί έχουν την υψηλότερη χοληστερίνη παγκοσμίως
Ο παραπάνω μύθος αποτελεί ένα από τα πιο επίμονα στερεότυπα ανά τον κόσμο που στηρίζεται κυρίως στη διατροφή που ακολουθεί η πλειοψηφία των Αμερικανών.
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι Αμερικανοί άντρες κατατάσσονται στην 83η θέση της ολικής χοληστερίνης αίματος κατά μέσο όρο, με τις Αμερικανίδες γυναίκες να βρίσκονται στην 81η θέση. Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, ο μέσος όρος της χοληστερίνης είναι 197 mg/dL, μία θέση κάτω από την κατηγορία αφετηρίας ατόμων με υψηλό κίνδυνο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και η διαφορά του πληθυσμού της Αμερικής, σε σχέση με τις χώρες των πρώτων θέσεων (αναφορικά με τη χοληστερίνη), αισθητή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Κολομβία η μέση χοληστερίνη στους άντρες αγγίζει τα 244 mg/dl, με τον γυναικείο πληθυσμό του Ισραήλ, της Λιβύης, της Νορβηγίας και της Ουρουγουάης να αγγίζει τα 234 mg/dL.

Μύθος 2: Τα αβγά είναι «συνεργοί» στην αύξηση της χοληστερίνης
Είναι αλήθεια ότι τα αβγά περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαιτητικής χοληστερίνης (200 mg περίπου), που ξεπερνά τα 2/3 του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου (300 mg) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά, η διαιτητική χοληστερίνη δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο θεωρούνταν κάποτε. Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα καταλήγουν στο γεγονός ότι η κατανάλωση 1-2 αβγών 2-3 φορές την εβδομάδα δεν είναι επικίνδυνη. Αλλωστε τα αβγά συνιστούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ακόρεστων λιπαρών οξέων (τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά).

Μύθος 3: Στα παιδιά δεν μπορούν να παρατηρηθούν υψηλές τιμές χοληστερίνης
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η υψηλή χοληστερίνη είναι πρόβλημα αποκλειστικά στους μεσήλικες.
Οι έρευνες όμως έχουν δείξει ότι η αθηροσκλήρωση (στένωση των αρτηριών που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές) μπορεί να πρωτοεμφανιστεί στην ηλικία των οκτώ ετών. Τον Ιούλιο του 2008, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χοληστερίνη στην παιδική ηλικία, οι οποίες συνιστούν τον έλεγχο της χοληστερίνης αίματος σε όσα παιδιά (ηλικίας 2 ετών και άνω) ανήκουν σε μία ή σε περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:
 υπέρβαρα
 υπερτασικά
 παιδιά με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου
Τα παιδιά με υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να ακολουθούν διατροφή που περιορίζει το κορεσμένο λίπος στο 7% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων και τη διαιτητική χοληστερίνη στα 200 mg/ημέρα. Συστήνονται επίσης αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών και άσκηση.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, λιγότερο από 1% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών θεωρείται υποψήφιο για τη λήψη αντι-υπερχοληστερολαιμικών φαρμάκων.

Μύθος 4: Ενα τρόφιμο είναι υγιές για την καρδιά μόνο αν περιέχει 0 mg χοληστερίνης
Η ποσότητα της χοληστερίνης σε μια διατροφική ετικέτα αναφέρεται στη διαιτητική χοληστερίνη.
Κυριότερη συνεισφορά στην αυξημένη τιμή χοληστερίνης φαίνεται να έχει μια διατροφή αυξημένη σε κορεσμένα λιπαρά, με τη διαιτητική χοληστερίνη να έχει μέχρι στιγμής τη μικρότερη συνεισφορά. Τα κορεσμένα λιπαρά (τα οποία βρίσκονται στα ζωικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα) και τα trans λιπαρά (τα οποία βρίσκονται κυρίως στα συσκευασμένα τρόφιμα) φαίνεται να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL, «κακή» χοληστερίνη) που προκαλεί αθηροσκλήρωση.

Μύθος 5: Η χοληστερίνη είναι πάντα ένας «κακός οιωνός»
Οταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν τη λέξη «χοληστερίνη», ο νους τους πάει σε κάτι «κακό». Η αλήθεια όμως είναι περισσότερο σύνθετη και απαιτεί βαθύτερη αναζήτηση.
Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη αλλά η ίδια η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για διάφορες σωματικές διεργασίες από νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου προσδίδοντας δομή στις κυτταρικές μεμβράνες. Περίπου το 75% της χοληστερίνης στο αίμα παράγεται από το ήπαρ και από τα κύτταρα κατά μήκος και πλάτος του σώματος. Ο ρόλος της χοληστερίνης στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων είναι συχνά παρεξηγημένος και πρέπει να καταστεί σαφές ότι κυρίως η LDL είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

*Με τη συνεργασία του Αστέριου Ματσούκα, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Μέλους της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Ψωμί: Τελικά παχαίνει; – Πόσες φέτες μπορείτε να φάτε

Φάβα: Μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών – Γιατί πρέπει να την τρώτε μία φορά την εβδομάδα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Μελέτη: 2,700 χρόνια πριν, οι άνθρωποι απολάμβαναν μπύρες και ροκφόρ

Μαρίνα Μπενέκου

Σοκολάτα: Οσα πρέπει να ξέρετε πριν σας πιάσει η χειμωνιάτικη μανία

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Υπέρταση: Τα διατροφικά «ναι» και τρόφιμα σύμμαχοι στην καθημερινότητα

Πώς να μην παχύνουμε τον χειμώνα – Διατροφικές συμβουλές και μυστικά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη δίαιτα

Τα do’s και τα don’ts για τη χοληστερίνη – Αλλαγές στη διατροφή

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ταχίνι: Τα οφέλη αλλά και οι παγίδες – Όσα δεν ξέρετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου