Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Λάχανο: Το πιο παρεξηγημένο λαχανικό στη διατροφή μας

Newsroom eleftherostypos.gr

Το λάχανο ανήκει στα κραμβοειδή και αποτελεί ένα αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται αρκετά μακριά αν αναλογιστούμε ότι την θρεπτική του αξία. Ένα φλιτζάνι λάχανο αποδίδει περίπου 33 θερμίδες, δηλαδή μία μερίδα σαλάτα λάχανο δεν ξεπερνάει τις 70 θερμίδες, όσες λοιπόν περιέχει και ένα φρούτο.

Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το λάχανο παχαίνει αν αναλογιστούμε κιόλας ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους. είναι ένα λαχανικό με πάρα πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι πλούσιο σε σελήνιο, ένα θρεπτικό συστατικό που τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά και για τη δράση του κατά της γήρανσης.

Επίσης το λάχανο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου το οποίο είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος. Ωστόσο, λόγω του ότι το λάχανο είναι υψηλό σε κάλιο και βιταμίνη C που αυξάνει την παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα, θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας και υποθυρεοειδισμού αντίστοιχα.

Στην θρεπτική του αξιολόγηση να προσθέσουμε ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην δυσκοιλιότητα, σε φυλλικό οξύ το οποίο συμμετέχει στην λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και σε ασβέστιο, συστατικό απαραίτητο για τα οστά και την πρόληψη της αναιμίας. Τέλος να μην ξεχνάτε ότι το λάχανο είναι ένα λαχανικό με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό!

Θεραπευτικές ιδιότητες

Το λάχανο χάρις στα φυτοσυστατικά σουλφοραφάνη, την ινδόλη και τις ισοθειοκυανιδίνες θεωρείται ότι είναι ένα λαχανικό το οποίο παρέχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.

Τα συστατικά αυτά απομακρύνουν τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό προστατεύοντάς τον. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν ζωτικά βιολογικά μόρια όπως λίπη, πρωτεΐνες και το DNA.

Από μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα οι επιστήμονες βρήκαν ότι άτομα που καταναλώνουν λάχανο μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου, του στήθους και του πνεύμονα.

Οι ινδόλες πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Επίσης, τρώγοντας λάχανο μπορούμε να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα αλλά και τις αιμορροΐδες. Ο ζωμός από το βρασμένο λάχανο θεωρείται ένα πολύ καλό αποτοξινωτικό ρόφημα για τον οργανισμό.

Γνωρίζοντας τώρα όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του λάχανου είναι απαραίτητο να το εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και μην το απορρίπτεται λόγω της έντονης μυρωδιάς, που έχει όταν μαγειρευτεί.

*Από την Εύα Καφετζή, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

 Ειδήσεις σήμερα

Προτεινόμενα για εσάς

Πώς να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε – Όλες οι συμβουλές

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Δίαιτες αποτοξίνωσης: Τελικά ωφελούν; – Η αλήθεια από την ειδικό

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ελένη Μενεγάκη: Η μάχη της με τα κιλά – Αυτή είναι η πανάκριβη δίαιτα από διατροφολόγο της Αμερικής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χάστε τρία κιλά λίπους σε ένα μήνα – Έξυπνα διατροφικά tips

Φάβα: Μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών – Γιατί πρέπει να την τρώτε μία φορά την εβδομάδα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Μελέτη: 2,700 χρόνια πριν, οι άνθρωποι απολάμβαναν μπύρες και ροκφόρ

Μαρίνα Μπενέκου

Σοκολάτα: Οσα πρέπει να ξέρετε πριν σας πιάσει η χειμωνιάτικη μανία

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Δίαιτα DASH: Ρίξτε την πίεση τρώγοντας νόστιμα και ελληνικά φαγητά

Υπέρταση: Τα διατροφικά «ναι» και τρόφιμα σύμμαχοι στην καθημερινότητα