Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Δίαιτα και ψωμί: Πώς μπορείτε να αδυνατίσετε χωρίς στερήσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Το ψωμί συνήθως περιθωριοποιείται σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους καθώς εσφαλμένα θεωρείται «κακός υδατάνθρακας». Η απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα αρνητικού ισοζύγιο ενέργειας και έχει εξαιρετική σημασία η σωστή επιλογή τροφίμων και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Η κατανάλωση ψωμιού σε ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν θα σας εμποδίσει να πετύχετε τους στόχους σας. Πρέπει απλώς να επιλέξετε το είδος ψωμιού που θα σας προσφέρει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και θα είναι ικανό να σας χορτάσει.

Τι ψωμί μπορείτε να επιλέγετε;

Το κλειδί για την υγιή απώλεια βάρους είναι ακολουθείτε ένα διατροφικό πρόγραμμα το οποίο σας επιτρέπει να τρώτε από όλες τις ομάδες και να καταναλώνετε ποικιλία σε ότι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά. Αναφορικά με το ψωμί, μία πολύ καλή επιλογή είναι το ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και έχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα που προέρχονται από το αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι.

Έχει επίσης πολύ χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ψωμί, που σημαίνει ότι η κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε περισσότερο κορεσμό. Ακόμα, περιέχει 10-20 φορές περισσότερο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί τις ενζυμικές διαδικασίες του εγκεφάλου, συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς επίσης και στο μεταβολισμό άλλων θρεπτικών συστατικών. Η περιεκτικότητα του ψωμιού με δίκοκκο σιτάρι σε πρωτεΐνη ανέρχεται στο 13-20% ενώ στο κοινό σιτάρι στο 11-12%.

Τέλος, έχει υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών Α,Β,C και Ε. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ η προβιταμίνη Α ενεργεί στην καλή όραση και την πρόληψη της ξηροδερμίας.

Συνοψίζοντας, η επιλογή ψωμιού σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι έχει μεγάλη σημασία για εκείνους που κάνουν δίαιτα. Η υψηλή του περιεκτικότητά σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη θα ενισχύσει το αίσθημα κορεσμού ενώ παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά του εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια.

*Από την Αμάντα Κοέχλερ, Διαιτολόγος – ΔιατροφολόγοςΜέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φρυγανιές: Αθώες ή ένοχες για τη δίαιτα; Ποιες να προτιμάμε

Ψάρια: Τα εντυπωσιακά οφέλη στην υγεία και το σώμα μας

Υγιεινές και γρήγορες επιλογές για ένα πλούσιο πρωινό

Δίαιτα στον καύσωνα: Μενού με δροσιστικές επιλογές για να χάσετε κιλά

Δίαιτα 4 εβδομάδων για να ξεχάσετε την κυτταρίτιδα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Τροφές που δρουν κατά της φλεγμονής – Τι να προτιμήσετε

Η διατροφή της Ελένης Μενεγάκη: Τι τρώει για πρωινό και έχει αυτό το κορμί!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χορτοφαγία: Η νέα τάση στη διατροφή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σοφία Βόσσου: Έχασε 32 κιλά – Η δίαιτα που ακολούθησε