ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφίρ οφέλη: Μειώνει την πίεση και βοηθά τη λειτουργία του εντέρου

Newsroom eleftherostypos.gr

Tο κεφίρ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου. Δοκιμές σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με προ-υπέρταση και υπέρταση, ωστόσο οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη θετική επίδραση δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Μια μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Auburn που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Vila Velha στη Βραζιλία υπέδειξε πως το κεφίρ, ένα προβιοτικό ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσης κι αυτό επειδή διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον Vinicia Biancardi, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Auburn και κύριος ερευνητής της μελέτης, ο άξονας του εγκεφάλου-εντέρου (brain-gut-axis) είναι μια αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντερικού (γαστρεντερικού) νευρικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού). Ο άξονας αυτός ρυθμίζει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής και τροποποιεί το ανοσολογικό εντερικό σύστημα.

Ο ρόλος αυτού του άξονα είναι η ενσωμάτωση των λειτουργιών του εντέρου και του εγκεφάλου, ώστε να διατηρηθεί η συνολική ομοιόσταση του σώματος. Πρόσφατες κλινικές και πειραματικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η εντερική μικροχλωριδά μπορεί να επηρεάσει τον ρόλο του άξονα, σε συνθήκες υπέρτασης.

Για τη μελέτη των ερευνητών του Auburn συμμετείχαν τρεις ομάδες αρουραίων: αρουραίοι που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν κεφίρ, αρουραίοι που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν γάλα και μια ομάδα ελέγχου αρουραίων με φυσιολογική αρτηριακή πίεση που έλαβαν γάλα. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στους αρουραίους σε διάστημα εννέα εβδομάδων έδειξε ότι το κεφίρ μείωσε την αρτηριακή πίεση στα ζώα με υπέρταση. Αποτέλεσμα της θεραπείας με κεφίρ ήταν η αποκατάσταση της ισορροπίας και της ποικιλίας της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Ανάλυση ιστών εντερικών κυττάρων απέδειξε ότι η κεφίρ αύξησε τον αριθμό των κυττάρων που σχετίζονται με την δομή και την ακεραιότητα του εντέρου και μείωσε το επίπεδο των τοξικών ουσιών στο αίμα των αρουραίων.

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους των αρουραίων και διαπίστωσαν ότι το κεφίρ μείωσε το επίπεδο ενός ενζύμου που είναι μη φυσιολογικά αυξημένο κατά τη διάρκεια της υπέρτασης.

Βρέθηκε, επίσης, ότι το κεφίρ μειώνει τη νευροφλεγμονή, μειώνοντας τη δραστηριότητα ενός από τα κύτταρα στον εγκέφαλο (μικρογλοία) που λειτουργεί ως ανοσοκύτταρο.

*Από τη Νάντια Αναγνωστή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Φυστίκια: Δεν φαντάζεστε σε τι μας βοηθούν στην υγεία μας

Αλόη: Το «βάλσαμο» στην υγεία και την καθημερινότητα

Μια περίεργη αίσθηση στα άκρα, «καμπανάκι» για καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Προβιοτικά. Οι καλύτεροι σύμμαχοι του εντέρου

Leonidas Kallidonis

«Πετάξατε» κήλη; Μην χάνετε χρόνο…

Leonidas Kallidonis

8 συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν Σκλήρυνση

Leonidas Kallidonis

Μήπως το έντερό σας «τεμπελιάζει»;

Leonidas Kallidonis

Προβιοτικά, οι καλύτεροι σύμμαχοι του εντέρου

Kon

Απίστευτο: Ανακαλύφθηκαν στο ανθρώπινο έντερο σχεδόν 2.000 άγνωστα είδη βακτηρίων

Δημήτρης Κατσάκος