ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Αρχίστε να σκέφτεστε τη vegan διατροφή – Τα απίστευτα οφέλη στην υγεία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η vegan διατροφή έχει γίνει αρκετά διάσημη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να γίνουν για ηθικούς, οικολογικούς ή και για λόγους υγείας. Όταν μια τέτοια δίαιτα γίνει σωστά, τότε μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία, όπως την βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μία πιο κομψή και λεπτή σιλουέτα.

Tι είναι η vegan διατροφή;

Ο βιγκανισμός ορίζεται ως ο τρόπος ζωής όπου ο άνθρωπος αποβάλλει κάθε είδος εκμετάλλευσης ζώων είτε με σκοπό την τροφή, τον ρουχισμό ή οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό τον λόγο, η vegan διατροφή δεν περιέχει κανένα είδος τροφής που έχει να κάνει με ζωική προέλευση, συμπεριλαμβανομένου το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Αυτό, όμως, που ξεχνούν πολλοί Έλληνες είναι πως οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές είναι ήδη vegan και έτσι μπορούν εύκολα να τις εντάξουν στη διατροφή τους.

Τα οφέλη για την υγεία

Απώλεια βάρους: Οι vegan διατροφές είναι αποτελεσματικές όσον αναφορά στην μειωμένη κατανάλωση θερμίδων, που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του σωματικού βάρους.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Μια τέτοια διατροφή έχει αποδεχθεί πως είναι υπεύθυνη για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ως προς την μείωση εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2.

Καρκίνος: Μπορεί να μείωση κατά 15 % τον κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτωσης από καρκίνο.

Αρθρίτιδα: Οι εν λόγω διατροφές είναι αποτελεσματικές ως προς την μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας όπως είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, το πρήξιμο στις αρθρώσεις και η πρωινή ακαμψία.

Δυσλειτουργία Νεφρών: Διαβητικά άτομα που αντικαθιστούν την ζωική πρωτεΐνη με φυτική έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στους νεφρούς.

Νόσος Alzheimer: Μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι ένα κομμάτι της Vegan διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Τρόφιμα προς κατανάλωση

Τα άτομα που θέλουν να έχουν μια υγιεινή ζωή όντας vegans, αντικαθιστούν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης με προϊόντα φυτικής, όπως:

Τόφου
Το τόφου θεωρείται ως ένα αρκετά καλό υποκατάστατο κρέατος, ψαριού, πουλερικών ή αυγών λόγω της περιεκτικότητας του σε πρωτείνη.

Όσπρια
Τρόφιμα όπως φασόλια, φακές και αρακάς είναι εξαιρετικές πηγές για πολλά θρεπτικά συστατικά.

Η σωστή τεχνική στο μαγείρεμα τους και ο σωστός συνδυασμός που θα καταναλωθούν μπορεί να αποφέρει καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους.

Ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών
Ειδικότερα η ωμή κατανάλωση τους παρέχει εξαιρετικές πηγές σιδήρου, φυτικών ινών, μαγνησίου, σελινιού και βιταμίνης Ε.

Σπόροι
Ειδικά οι σπόροι Chia, κάνναβης και ο Λιναρόσπορος, περιέχουν αρκετά καλές ποσότητες πρωτεϊνών και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

Γαλακτοκομικά και γιαούρτι φυτικής προέλευσης εμπλουτισμένα με ασβέστιο
Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν τα άτομα που ακολουθούν μια Vegan διατροφή να φτάσουν τα ποσοστά από τις συστάσεις της μέσης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο.

Φύκια
Η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα είναι αρκετά καλές πηγές πρωτεΐνης. Άλλες ποικιλίες φυκιών είναι πολύ καλές πηγές ιωδίου.

Θρεπτική μαγιά
Με την θρεπτική μαγιά μπορούμε να αυξήσουμε εύκολα σε ένα Vegan πιάτο την περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη και επίσης να δώσουμε μια ελαφριά γεύση τυριού.

Δημητριακά ολικής άλεσης
Εξαιρετικά καλές πηγές υδατανθράκων, φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμίνης Β και άλλων ιχνοστοιχείων.

Ο αμάρανθος, η κινόα και άλλα είδη σίτων είναι πλούσια σε πρωτεΐνη καθιστώντας τα εξαιρετικές επιλογές.

Φρούτα και λαχανικά
Και τα δύο είναι εξαιρετικές επιλογές για να αυξήσουμε την πρόσληψη μας σε θρεπτικά συστατικά. Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το κάρδαμο και οι σπόροι μουστάρδας περιέχουν υψηλά ποσοστά σιδήρου και ασβεστίου.

*Από τον Χάρη Τσιμπινό, διαιτολόγος – διατροφολόγο, μέλος της ομάδας Logodiatrofis.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα – Αλήθεια ή μύθος;

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

9 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου μέχρι και 50%

Leonidas Kallidonis

Τελικά τα αυγά κάνουν καλό στην υγεία μας, ή όχι;

Μαρίνα Μπενέκου

Υγιείς αρθρώσεις με σωστή διατροφή

Leonidas Kallidonis

Τρώτε σωστά για να θυμάστε καλά – Τροφές για καλύτερη μνήμη

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

5 λόγοι που πρέπει να τρώτε καθημερινά αγγούρι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Δόντια ηλικίας 45.000 ετών, που ανήκαν σε υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ, ρίχνουν φως στην εξέλιξη του είδους μας

Μαρίνα Μπενέκου

Τρώτε σουσάμι; Δείτε τι παθαίνετε

Φυστικοβούτυρο: Θρεπτικό ή παχυντικό;

Κατερίνα Θεοδωροπούλου