ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

ΕΦΕΤ: Με αυτές τις πέντε κινήσεις-κλειδιά δεν θα αλλοιώνονται τα τρόφιμα το καλοκαίρι

Συνδυασμοί-θάνατος: Μην φάτε ποτέ αυτές τις τροφές μαζί

Newsroom eleftherostypos.gr

O ΕΦΕΤ με αφορμή το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός τροφιμογενών λοιμώξεων έχει διεθνώς καταγραφεί ως αποτέλεσμα ακατάλληλου χειρισμού τροφίμων στο σπίτι συγκέντρωσε ερωτήσεις καταναλωτών και δίνει απαντήσεις.

Κατάλληλες απαντήσεις από τον ΕΦΕΤ που θα βοηθήσουν στον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι ώστε να προασπίζεται η υγεία όλων των μελών μίας οικογένειας.
Με τη συμβουλευτική συνδρομή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, με τρόπο απλό και κατανοητό, ο ΕΦΕΤ δημιούργησε το εγχειρίδιο «Τρώγοντας με ασφάλεια στο σπίτι» το οποίο είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα του φορέα www.efet.gr.

Για να απαντηθούν οι ερωτήσεις, ομαδοποιήθηκαν ακολουθώντας τα παρακάτω πέντε «κλειδιά» ορθής υγιεινής πρακτικής και ασφάλειας τροφίμων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου τα τρόφιμα να καταναλώνονται με ασφάλεια στο σπίτι. Τα εν λόγω «κλειδιά» είναι τα εξής:

ΕΦΕΤ: Πέντε πρακτικές για να μην αλλοιωθούν τα τρόφιμα

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: Καθαριότητα και απολύμανση σκευών και επιφανειών χειρισμού τροφίμων.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ: Σαφής διαχωρισμός των μαγειρεμένων (έτοιμων-προς-κατανάλωση – ΕΚΠ) τροφίμων από τα ωμά., π.χ. με διατήρηση τους σε ξεχωριστούς περιέκτες, ή/και τοποθέτηση των μαγειρεμένων ή «ΕΠΚ» πάνω από τα ωμά!

ΕΠΑΡΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Καλό μαγείρεμα/ψήσιμο ώστε η θερμοκρασία μαγειρέματος να φτάσει ωςτο κέντρο του τροφίμου. Αν αυτό είναι δυνατό, να γίνεται χρήση θερμομέτρου.

ΕΠΑΡΚΗΣ ΨΥΞΗ / ΚΑΤΑΨΥΞΗ: Διατήρηση των τροφίμων σύμφωνα με τις αναγραφόμενες συστάσεις θερμοκρασιακής συντήρησης στην ετικέτα τους ή/και τις ανάγκες σε επιπροσθέτως των ανωτέρω 5 «κλειδιών», ένας γενικός κανόνας είναι να διατηρούνται τα ζεστά τρόφιμα ζεστά, και τα κρύα τρόφιμα κρύα. Ψύξη/κατάψυξη. Μην αφήνετε τα τρόφιμα που συντηρούνται υπό ψύξη να εισέρχονται στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη (5 έως 60°C) και μην αφήνετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα (θερμοκρασία χαμηλότερη των -4°C, ή των -18°C) να αποψυχθούν αν δεν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε αμέσως.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ & ΝΕΡΟΥ: Χρήση πόσιμου νερού και ασφαλών πρώτων υλών, από έμπιστους προμηθευτές.

Τι ισχύει για ζεστά και κρύα τρόφιμα

Επιπροσθέτως των ανωτέρω 5 «κλειδιών», ένας γενικός κανόνας είναι να διατηρούνται τα ζεστά τρόφιμα ζεστά και τα κρύα τρόφιμα κρύα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ στην προσπάθεια του να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα που στην ετικέτα τους παρέχονται οι σωστές πληροφορίες και παράγονται ή διακινούνται από επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές, έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης και διαχείρισης των βάσιμων ανησυχιών που δέχεται, το οποίο περιγράφεται στην «Πολιτική Διαχείρισης Αναφορών/Καταγγελιών» και έχει δημιουργήσει στην Κεντρική Υπηρεσία του ειδική μονάδα το «Κέντρο Λήψης Αναφορών». Οι αναφορές /καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν στον ΕΦΕΤ: ηλεκτρονικά, ταχυδρομικά, τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών 11717, με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Κέντρο Λήψης Αναφορών ή τα γραφεία των Περιφερειακών Διευθύνσεών του.

Προτεινόμενα για εσάς

5 τρόποι να απομακρύνετε εύκολα τις μυρωδιές από πλαστικά και τάπερ

Μαρίνα Μπενέκου

Επτά στα 10 νοικοκυριά ξοδεύουν κάθε μήνα το 80% του εισοδήματός – Σε τρόφιμα και ποτά το 49% των δαπανών

Δημήτρης Ντόγκας

Υπάλληλος έκλεψε σε τρία χρόνια τρόφιμα 20.000 ευρώ

Evanthia Karra

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ενόψει των γιορτών

Μιχάλης Μάρδας

Μεγάλος Αντετοκούνμπο: Μοίρασε κούτες με τρόφιμα στα Σεπόλια

Ανδρέας Ντίνης

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κονσέρβα με κολιούς

Ανδρέας Ντίνης

Προσοχή – Μασούτης: Ανακαλείται προϊόν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Tinad

Με… ολίγη από φυτοφάρμακα κα λιπάσματα η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα τρόφιμα

Δημήτρης Ντόγκας

Μεγάλη προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένο μέλι – Μην το καταναλώσετε

Tinad