Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Η ολιγοθερμιδική διατροφή ρίχνει τον διαβήτη σε «ύπνωση»

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι ερευνητές που ασχολούνται με τον διαβήτη δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους. Στοιχεία από νεότερη κλινική μελέτη επιβεβαιώνουν ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί πλήρως μόνο με σωστή διατροφή, χωρίς διόλου φάρμακα. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, τα ευρήματα «εξαιρετικά συναρπαστικά» και λένε ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν το τέλος του διαβήτη τύπου 2 ως χρόνια πάθηση.

Είχαν προηγηθεί μελέτες που έδειχναν ότι, βραχυπρόθεσμα, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί με την εφαρμογή μιας δίαιτας ελάχιστων θερμίδων, ωστόσο απαιτούνταν περισσότερα στοιχεία προς επιβεβαίωση.

Η νέα μελέτη (DiRECT) παρακολούθησε τους συμμετέχοντες πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση μιας δίαιτας υγρών (βασισμένης σε σούπες και σε ροφήματα) και διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αυτών, που έχασαν τουλάχιστον 10-11 κιλά, παρέμειναν σε ύφεση μετά από δύο χρόνια.

Η μετατόπιση του λίπους από το πάγκρεας ρίχνει τον διαβήτη σε «ύπνωση»

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αυστηρή δίαιτα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μετατόπιση του λίπους, που περιβάλλει το πάγκρεας, βοηθώντας την αποκατάσταση της λειτουργίας του, που δεν είναι άλλη από την παραγωγή ινσουλίνης.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η διατήρηση του σωματικού βάρους ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του διαβήτη σε καθεστώς «ύπνωσης».

Συνολικά, πάνω από ένας στους τρεις, από εκείνους που προσπάθησαν να αδυνατίσουν, «ξέχασε» την ασθένεια 24 μήνες μετά την έναρξη της δίαιτας.

Η μεθοδολογία της έρευνας, η δίαιτα, τα κιλά που χάθηκαν και τα αποτελέσματα

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Newcastle και της Γλασκόβης σύστησαν σε 300 ασθενείς μια διατροφή περίπου 800 θερμίδων την ημέρα. Εναν χρόνο μετά, το 46% των ατόμων, που ακολούθησε την ολιγοθερμιδική διατροφή, είχε τον διαβήτη σε ύφεση. Αλλον έναν χρόνο μετά, το 70% παρέμεινε στην ίδια κατάσταση.

Οι ασθενείς, που συμμετείχαν στη μελέτη, ηλικίας από 20 έως 65 ετών, πάλευαν έξι χρόνια με την κατάστασή τους, παίρνοντας φάρμακα για να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Δύο χρόνια αργότερα, το 36% των ατόμων, που ακολούθησε τη διατροφή με τα υγρά, παρέμεινε σε ύφεση. Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε όσους έχασαν το περισσότερο βάρος. Συνολικά το 64% των ατόμων, που έχασε τουλάχιστον 11 κιλά, παρέμεινε σε ύφεση μετά από δύο χρόνια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ανέκτησαν κάποιο βάρος, όπως αναμενόταν, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους. Ωστόσο, εκείνοι που αντέστρεψαν τον διαβήτη τους είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους κατά μέσο όρο – περίπου 17 κιλά.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, μόλις το 40% των ασθενών παρέμεινε σε θεραπεία παίρνοντας φάρμακα, σε σύγκριση με το 75% στην αρχή της μελέτης.

Προτεινόμενα για εσάς

«Ε-λιξίριο» ομορφιάς και νεότητας – Ο ρόλος της βιταμίνης Ε ως συμπληρώματος διατροφής

Ανδρέας Ντίνης

Κόψτε το κάπνισμα με αυτά τα διατροφικά κόλπα

Μιχάλης Μάρδας

Αντιμετωπίζοντας τις ημικρανίες με σωστή διατροφή

Ξυπνήστε το μεταβολισμό σας: Συμβουλές & μυστικά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η καλή μέρα από το πρωινό που τρώμε… φαίνεται

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Όσο τρώμε γλυκά… θέλουμε κι άλλα – Υπάρχει εξήγηση

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Παγωτό… χωρίς τύψεις – Μύθοι & Αλήθειες που πρέπει να ξέρετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ρίξτε… τη μπάκα, ρίξτε το σάκχαρο

Leonidas Kallidonis

Με αυτή τη δίαιτα θα χάσετε όλη την κυτταρίτιδα!

Κατερίνα Θεοδωροπούλου