ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

«Ενα χάπι για να αδυνατίσω…»

Newsroom eleftherostypos.gr

«Μακάρι να υπήρχε κάποιο φάρμακο που να με κάνει να χάσω βάρος…». Και ποιος δεν έχει κάνει μια τέτοια σκέψη, ιδίως εάν έχει ταλαιπωρηθεί από εξαντλητικές δίαιτες… Και πάνω σε αυτήν ακριβώς την απλή σκέψη «δουλεύει» εδώ και δεκαετίες η φαρμακοβιομηχανία.

Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό και η εμμονή των περισσότερων υπέρβαρων για γρήγορο και εύκολο αδυνάτισμα έχουν οδηγήσει στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων, κάποια από τα οποία βοηθούν δραστικά στην απώλεια βάρους.

Επειτα από αμέτρητες έρευνες και κλινικές μελέτες, έχουν εδραιωθεί στον χώρο του αδυνατίσματος κάποια φυσικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία φέρονται να βοηθούν στο αδυνάτισμα. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλο εύρος ποικιλίας σκευασμάτων φυσικής προελεύσεως, τα οποία βοηθούν στην απώλεια κιλών, στοχεύοντας σε διαφορετικές παραμέτρους του αδυνατίσματος.

Πού στοχεύουν τα συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους

   Αποτοξίνωση: Τα σκευάσματα που υπόκεινται στην κατηγορία της αποτοξίνωσης επιφέρουν απώλεια κιλών μέσω του καθαρισμού του εντέρου και της καταπολέμησης κατακράτησης υγρών. Βασίζονται, κυρίως, στον συνδυασμό βοτάνων με διουρητική δράση και εκχυλίσματα φρούτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά. Υπάρχουν, συνήθως, σε υγρή μορφή, η οποία ευνοεί την κατανάλωση νερού, αφού τα περισσότερα απαιτούν την αραίωσή τους σε ποσότητα αυτού ή είναι σε μορφή ταμπλέτας που καταπίνεται φυσικά μαζί με νερό. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται πρωινές ώρες, πριν από το πρωινό γεύμα.

   Λιποδιάλυση: Τα συμπληρώματα που αφορούν τη λιποδιάλυση περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπών που προσλαμβάνονται μέσω της τροφής. Η πλέον κλασική και ευρέως διαδεδομένη ουσία που σχετίζεται με τη λιποδιάλυση είναι η λεκιθίνη. Η λεκιθίνη ευνοεί τον μεταβολισμό των λιπών, διασπώντας τα σε μικρότερα μόρια, τα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, παρά να αποθηκευτούν ως υποδόριο λίπος.

Η χολίνη και η ινοσιτόλη, βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β, οι οποίες είναι βασικά συστατικά της λεκιθίνης, αλλά και το αμινοξύ μεθειονίνη, είναι ουσίες, επίσης, με λιποτροπική δράση. Τα λιποδιαλυτικά σκευάσματα συναντώνται, συνήθως, σε ταμπλέτες και, κατά βάση, λαμβάνονται πριν από τα γεύματα.

   Ενίσχυση μεταβολισμού: Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων, συνήθως φόρμουλες, που στοχεύουν στην ενεργοποίηση ή την αύξηση του μεταβολισμού.

  • Κατ’ αρχάς, υπάρχουν πρωτεϊνικές φόρμουλες, οι οποίες περιέχουν συνδυασμό αμινοξέων. Η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μεταβολισμού. Τα αμινοξέα συνίσταται να λαμβάνονται τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή μετά το φαγητό.
  • Το πράσινο τσάι, το οποίο χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως, μεμονωμένο ή συνδυαστικά, σε συμπληρώματα της κατηγορίας αυτής, έχει υψηλή περιεκτικότητα κατεχινών (αντιοξειδωτικές ουσίες), οι οποίες φέρεται να αυξάνουν τη θερμογένεση και μέσω αυτής τον μεταβολισμό, σε κάποιο ποσοστό. Το πράσινο τσάι συναντάται με τη μορφή ταμπλετών ή σε σταγόνες.
  • Η βιταμίνη Β6,που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών και κυρίως των πρωτεϊνών, αποτελεί, επίσης, βασικό συστατικό των περισσότερων σκευασμάτων.
  • Τέλος, πολύ δημοφιλή είναι τα συμπληρώματα φυκιού, τα οποία, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ιώδιο, βοηθούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και, εν συνεχεία, του μεταβολισμού.

Μείωση λιπώδους ιστού: Τα σημαντικότερα σκευάσματα της κατηγορίας αυτής είναι το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) και η L- καρνιτίνη.

  • Το CLA είναι λιπαρό οξύ, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μειώσει τον λιπώδη ιστό και ιδιαίτερα το σπλαχνικό (κοιλιακό) λίπος, ενώ συνδυαστικά με άσκηση ευνοεί την αύξηση της μυϊκής μάζας. Υπάρχει σε κάψουλες ή σκόνη και είναι απαραίτητο να λαμβάνεται μαζί με λιπαρό φαγητό, λόγω της λιποδιαλυτής του φύσης.
  • Η καρνιτίνη ανήκει στην κατηγορία των αμινοξέων και συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών μεταφέροντας λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια για τη μετατροπή τους σε ενέργεια (οξείδωση). Η καρνιτίνη, η οποία υπάρχει σε υγρή μορφή ή κάψουλες, είναι καλό να λαμβάνεται τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή μετά το φαγητό, ώστε να απορροφηθεί επαρκώς.

   Υποκατάστατα γεύματος: Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει συμπληρώματα τα οποία περιέχουν, συνήθως, αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνών, ενώ η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή και αντικαθιστούν 1-2 γεύματα ημερησίως, μειώνοντας έτσι τη θερμιδική πρόσληψη. Υπάρχουν είτε με τη μορφή σκόνης, η οποία αναμιγνύεται με γάλα ή χυμό, ή σε μπάρες, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

   Δέσμευση λιπαρών ή/και υδατανθράκων: Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν ουσίες οι οποίες, με φυσικό τρόπο και χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες, δεσμεύουν τα λιπαρά ή/και τους υδατάνθρακες από το φαγητό, μειώνοντας, έτσι, το ποσοστό πρόσληψης των μακροθρεπτικών αυτών συστατικών, αλλά και την ολική πρόσληψη ενέργειας. Υπάρχουν, κυρίως, σε ταμπλέτες και, συνήθως, λαμβάνονται 20-30 λεπτά πριν από το φαγητό. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν συστηματικά ή σποραδικά κατά την κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε λιπαρά ή/και υδατάνθρακες.

   Μείωση όρεξης/υπογλυκαιμίας: Η μεταγευματική γλυκαιμική έξαρση, το ακατάσχετο τσιμπολόγημα και η συνεχής αναζήτηση γλυκού είναι εξαιρετικά συνήθη φαινόμενα, τα οποία απασχολούν πολύ κόσμο. Τα συμπληρώματα, τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, περιέχουν κυρίως χρώμιο, αμινοξέα, φύκια, εκχύλισμα κάκτου hoodia gordonii ή Slendesta (εκχύλισμα πρωτεΐνης πατάτας).

  • Το hoodia gordonii και το Slendesta μειώνουν το αίσθημα της πείνας.
  • Τα φύκια επιφέρουν ταχύτερα το αίσθημα του κορεσμού, αφού διογκώνονται στο στομάχι.
  • Το χρώμιο περιορίζει το τσιμπολόγημα, την επιθυμία για γλυκά και τις υπογλυκαιμικές τάσεις ρυθμίζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Συνήθως συναντώνται με τη μορφή ταμπλέτας και συνιστάται η λήψη τους 20-30 λεπτά πριν από το φαγητό.

Πόσο ασφαλή είναι τα συμπληρώματα φυσικής προέλευσης για έλεγχο του βάρους

Είναι σημαντικό να γίνεται πάντα ορθή χρήση των συμπληρωμάτων, κατά προτίμηση κατόπιν συμβουλής ειδικού, και να μη γίνεται κατάχρηση. Οι παρενέργειες σε έναν υγιή οργανισμό είναι συνήθως μηδαμινές. Αν και φυσικής προελεύσεως προϊόντα, είναι πολύ εύκολο να έχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα σκευάσματα ή φάρμακα όταν λαμβάνονται παράλληλα, γι’ αυτό και χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού ή ειδικού πριν από τη χρήση.

Φαρμακευτικά σκευάσματα αδυνατίσματος

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα αδυνατίσματος μετρούν αρκετά χρόνια ζωής. Η δραστικότητά τους είναι άμεση, λόγω του ότι υπάγονται στην κατηγορία των φαρμάκων και μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη μείωση του βάρους.

Φυσικά, δεν είναι σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι. Το σκεπτικό της δημιουργίας τους ήταν να βοηθηθούν περιπτώσεις παχύσαρκων και κλινικά παχύσαρκων ατόμων που για ιατρικούς λόγους έπρεπε να χάσουν κιλά άμεσα και γρήγορα. Η λήψη τους πρέπει να γίνεται μόνο με έγκριση και παρακολούθηση ιατρού.

Προτεινόμενα για εσάς

Υπάρχουν τροφές που καταπραΰνουν τους πόνους της περιόδου; Η ειδικός απαντά

5 διαφορετικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το γιαούρτι

Με αυτές τις τροφές θα ξεπεράσετε τη σπαστική κολίτιδα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Κάνετε διατροφή και γυμναστική και δεν χάνετε κιλά; Αυτοί είναι οι λόγοι

Σε αυτή τη χώρα οι μπανάνες θεωρούνται ιερές

Μαρίνα Μπενέκου

Ξεπεράστε την κόπωση τρώγοντας – Τι να προτιμάτε

Ζάχαρη: ο πιο γλυκός «εχθρός» της αρτηριακής πίεσης

Leonidas Kallidonis

Η καλύτερη διατροφή για τον σκύλο σας επειδή… δεν είναι ότι τρώει

Δημήτρης Ντόγκας

Η δίαιτα του Σαββατοκύριακου – Πώς να χάσετε κιλά σε 2 μέρες