Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Καρπούζι: Πόσο να καταναλώσετε εάν έχετε υψηλό σάκχαρο

Newsroom eleftherostypos.gr

Το καρπούζι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές διατροφικές απολαύσεις! Εκτός όμως από το άρωμά του, την τραγανή υφή του και την ικανότητά του να ενυδατώνει το σώμα, το καρπούζι έχει έντονη γλυκιά γεύση.

Γράφει η Ηβη Παπαϊωάννου, 

διαιτολόγος, διατροφολόγος, μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει το καθιστούν  «άλλοθι γλυκιάς λιγούρας» για άτομα με υψηλό σάκχαρο, ωστόσο κάποιοι άλλοι το αποφεύγουν φοβούμενοι την επίδραση που ενδεχομένως έχει το φρούτο στη γλυκόζη του αίματος. Τι όμως ισχύει; Μπορούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να εντάξουν το καρπούζι στην καθημερινή καλοκαιρινή τους διατροφή;

Τέσσερις λόγοι για να αγαπήσετε το καρπούζι εάν έχετε σάκχαρο

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το καρπούζι είναι ένα φρούτο που «αγαπάει» τον σακχαρώδη διαβήτη για τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους:

  • Βιταμίνη Α: Μία μερίδα καρπούζι περιέχει σχεδόν το 30% της βιταμίνης Α, που χρειάζονται καθημερινά τα μάτια, το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Λυκοπένιο: Το φυτοθρεπτικό αυτό συστατικό έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ιδιαιτέρως πολύτιμες για την υγεία των ματιών, του προστάτη αδένα και της καρδιάς. Θυμηθείτε πως τα παραπάνω μέρη του σώματος βάλλονται ιδιαίτερα από τον διαβήτη.
  • Ενυδάτωση: Το καρπούζι ξεδιψά περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο. O κίνδυνος για αφυδάτωση είναι μεγαλύτερος σε άτομα με υψηλό σάκχαρο. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα καταβάλλει υπερπροσπάθεια για να αποβάλει τα περιττά υγρά μέσω των ούρων.
  • Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες του καρπουζιού εξασφαλίζουν πως θα ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για «κάτι γλυκό», χωρίς όμως να εκτοξεύσετε τα επίπεδα του σακχάρου μετά το γεύμα. Ισως έχετε ακούσει πως το καρπούζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας το απαγορευτικό όπως και τα καρότα. Στην πραγματικότητα όμως το γλυκαιμικό φορτίο του καρπουζιού, δηλαδή η «γλυκιά επίδραση» στο σάκχαρο ανά μερίδα, είναι χαμηλό χάρη στις φυτικές του ίνες.

Πώς να απολαύσετε το καρπούζι

Μία μερίδα καρπούζι αποτελεί τον «γλυκό» σας σύμμαχο το καλοκαίρι. Δοκιμάστε το με γιαούρτι μαζί με το πρωινό, σαν σνακ στην παραλία, ως κυρίως γεύμα με φέτα, ντομάτα και κρεμμύδι, σαν «παγωτό», εάν το βάλετε στην κατάψυξη, και φυσικά σαν επιδόρπιο! Προτιμήστε να καταναλώσετε το καρπούζι ωμό και αποφύγετε τον χυμό του, καθώς δεν περιέχει τις πολύτιμες φυτικές ίνες.

 

Από το περιοδικό Δίαιτα & Μεταβολισμός που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Το θαυματουργό λιποδιαλυτικό ρόφημα με λεμόνι και πιπέρι!

Tinad

Τα βότανα που καταπολεμούν τον Διαβήτη πιο αποτελεσματικά

Kon

Η πανδημία μάς δίνει διατροφικά «μαθήματα» – Τι πρέπει να τρώμε τώρα που βγήκαμε από την καραντίνα

Μιχάλης Μάρδας

Απόφαση για δίαιτα την τελευταία στιγμή

Kon

Οι 10… «παγίδες» του καλοκαιριού που μας παχαίνουν!

Tinad

Υγρές θερμίδες: Έξι παχυντικά ροφήματα & ποτά

Kon

Πώς η διατροφή σάς κρατά πάντα νέους

Kon

«Ενα χάπι για να αδυνατίσω…»

Kon

Ο ρόλος της διατροφής στις ρευματικές παθήσεις

Tinad