Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Πότε η υψηλή πρόσληψη γλουτένης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα βρέφη που προσλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες γλουτένης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα νορβηγική έρευνα την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Independent». Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ερευνας για το Διαβήτη, έδειξε ότι για κάθε 10 γραμμάρια γλουτένης που καταναλώνουν βρέφη έως 18 μηνών αυξάνεται κατά 46% ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.

Ερευνα διάρκειας 10 ετών

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από παιδιά που γεννήθηκαν από το 1999 έως το 2009, την εξέλιξη των οποίων παρακολουθούσαν μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, οπότε τα παιδιά βρίσκονταν πλέον στην εφηβεία ή είχαν ήδη ενηλικιωθεί.       Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια μέτρησης της πρόσληψης γλουτένης τη στιγμή που οι μητέρες διένυαν την 22η εβδομάδα της κύησης και όταν το παιδί ήταν πλέον 18 μηνών.

Στο «μικροσκόπιο» ψωμί και δημητριακά

Οι βασικές πηγές γλουτένης φάνηκε ότι ήταν τα δημητριακά και το ψωμί.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπολογίστηκε ότι οι μέλλουσες μητέρες κατανάλωναν 13,6 γραμμάρια ημερησίως, ενώ η ποσότητα για τα παιδιά ήταν 8,8 γραμμάρια.

Ο δρ Νικολάι Λαντ Μπλιξ και άλλοι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Οσλο και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη γλουτένης ενδέχεται να προκαλεί φλεγμονή στο έντερο, τονίζουν, όμως, ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς η γλουτένη συνδέεται με τον διαβήτη.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί αυτή η σχέση.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες

«Εφόσον βρέθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη γλουτένης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ίσως και μόνο η μείωση της να συνιστά στρατηγική πρόληψης για τον διαβήτη. Αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο καθώς ο περιορισμός της γλουτένης είναι πιο επιτεύξιμος στόχος συγκριτικά με την πλήρη αποφυγή της», δήλωσαν οι ίδιοι.

Η έρευνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 86.306 παιδιά από τη Νορβηγία και δεν βρέθηκε καμία σύνδεση μεταξύ γλουτένης και κινδύνου για διαβήτη, γεγονός που καθιστά τις περαιτέρω έρευνες επιτακτικές.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε στην παραλία

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Τροφές & βότανα που βοηθούν το αναπνευστικό

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

5 διατροφικοί μύθοι που πρέπει να ξεχάσετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η ζάχαρη «κρύβεται» σχεδόν παντού – Πώς να την βγάλετε από τη ζωή σας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Χάστε κιλά… αποφεύγοντας τη γλουτένη – Μηνιαίο πρόγραμμα διατροφής

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Λίπος στην κοιλιά: Το ρόφημα που θα σας μεταμορφώσει

Tinad

Αποκτήστε… μέση δαχτυλίδι με αυτό το σπιτικό ρόφημα

Tinad

Αγνώριστος ο ηθοποιός Μελέτης Ηλίας – Πώς έχασε 8 κιλά σε λίγες εβδομάδες

Tinad

Η ολιγοθερμιδική διατροφή ρίχνει τον διαβήτη σε «ύπνωση»

Kon