Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κόκκινο το κρέας, στο «κόκκινο» ο διαβήτης τύπου 2

Newsroom eleftherostypos.gr

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, όπως έχουν καταδείξει αμέτρητες έρευνες διεθνώς. Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το βόειο και το χοιρινό κρέας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν τρώτε πολλά λουκάνικα, μπριζόλες και μπέικον, τότε επιβαρύνετε την υγεία σας.

Εμπειρογνώμονες από το Duke NUS Medical School της Σιγκαπούρης εξηγούν ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην υψηλότερη περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο σε κρέας, κοτόπουλο και ψάρι και απορροφάται εύκολα από το σώμα.

Αναλύοντας ένα πιάτο πλούσιο σε κόκκινο κρέας

Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη σε 11.000 άτομα έδειξε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και πουλερικών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί σε άλλες έρευνες και με τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 23% αύξηση του κινδύνου για διαβήτη και όσοι κατανάλωναν περισσότερα πουλερικά είχαν 15% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Στον αντίποδα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών  δεν σχετίζεται με κίνδυνο διαβήτη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο αυξημένος κίνδυνος που συνδέεται με το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά μειώθηκε μετά την αντικατάστασή τους με ψάρια και οστρακοειδή στη διατροφή των συμμετεχόντων.

Τι ανέφεραν οι ερευνητές

Ο καθηγητής Koh, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να εξαλείψετε το κρέας από τη διατροφή σας εντελώς. Αρκεί να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη, ειδικά για το κόκκινο κρέας. Να επιλέγετε το στήθος κοτόπουλου και τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φυτικά πρωτεϊνικά και γαλακτοκομικά προϊόντα για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη».

Προτεινόμενα για εσάς

Έρχεται το «έξυπνο» ρολόι που θα μετρά τη γλυκόζη

Tinad

Τα ιχθυέλαια ΔΕΝ προλαμβάνουν τον διαβήτη

Kon

«Αλμυρό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι λόγω αύξησης της τιμής του κρέατος

Δημήτρης Κατσάκος

Διαβήτης: Πώς θα τον νικήσετε με την γυμναστική

Μάρτζυ Λαζάρου

«Κρέας»: Υποδέχεται τη σεζόν με ακόμη πιο λαχταριστά φαγητά

Το «Κρέας»: Πέντε λόγοι που θα βρείτε το καλύτερο κρέας

Το «Κρέας»: Στην ταράτσα… για μεζέδες και μοσχομυριστά φαγητά

H συνταγή της ημέρας: Αυθεντικό κεμπάπ από αρνίσιο κιμά με μπαχάρια

Η συνταγή της ημέρας: Παϊδάκια μαριναρισμένα στη σχάρα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου