Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Vegan και… καλή καρδιά!

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι φυτοφαγικές διατροφές -είτε vegetarian είτε vegan- βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, συντελούν σε απώλεια βάρους και βελτιώνουν τη χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Clinical Nutrition».

Ερευνητές της Επιτροπής Παθολογίας για την Υπεύθυνη Χρήση των Φαρμάκων στις ΗΠΑ επαναξιολόγησαν στοιχεία από εννέα ελεγχόμενες μελέτες που κατέγραψαν την αποτελεσματικότητα των φυτοφαγικών διατροφικών πλάνων σε άτομα με διαβήτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκείνοι που έκαναν φυτοφαγική διατροφή είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη, έχασαν βάρος, μείωσαν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και βελτίωσαν, εν τέλει, τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν μη φυτοφαγική διατροφή.

Μια διατροφή που ρυθμίζει σάκχαρο και καρδιακή λειτουργία

Οι ειδικοί σημειώνουν λοιπόν ότι οι διατροφές με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια κάνουν καλό τόσο στον γλυκαιμικό έλεγχο όσο και στην καρδιαγγειακή υγεία αφού έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, είναι πλούσιες σε φυτοχημικές ουσίες, φυτικές ίνες και βρίθουν σε χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου τρόφιμα.

«Τα καλά νέα είναι ότι η μελέτη τεκμηριώνει πως η φυτοφαγική διατροφή είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και να βελτιώσει ταυτόχρονα τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2», σχολιάζει η διευθύντρια Κλινικής Ερευνας της Επιτροπής Παθολογίας για την Υπεύθυνη Χρήση των Φαρμάκων, Χάνα Καλέοβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η φυτοφαγική διατροφή συντελεί σε μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καρδιαγγειακής θνησιμότητας και θνησιμότητας ανεξαρτήτου αιτιολογίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Μαγνητική: «Κλικ» στην καλύτερη φωτογραφία της καρδιάς

Leonidas Kallidonis

Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την Πρωτομαγιά μέσα από μια κόκκινη καρδιά από λουλούδια στο Σύνταγμα

«Ντόμινο» επιπλοκών λόγω κορονοϊού

Kon

Φύσημα στην καρδιά: Αθώο ή παθολογικό;

Η καρδιά πρόδιδε τους αρχαίους – Τι έδειξε επιστημονική έρευνα

Μιχάλης Μάρδας

Η κατανάλωση φυτικών τροφών βοηθάει την καρδιακή λειτουργία σύμφωνα με έρευνα

Δημήτρης Κατσάκος