Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Vegan και… καλή καρδιά!

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι φυτοφαγικές διατροφές -είτε vegetarian είτε vegan- βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, συντελούν σε απώλεια βάρους και βελτιώνουν τη χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Clinical Nutrition».

Ερευνητές της Επιτροπής Παθολογίας για την Υπεύθυνη Χρήση των Φαρμάκων στις ΗΠΑ επαναξιολόγησαν στοιχεία από εννέα ελεγχόμενες μελέτες που κατέγραψαν την αποτελεσματικότητα των φυτοφαγικών διατροφικών πλάνων σε άτομα με διαβήτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκείνοι που έκαναν φυτοφαγική διατροφή είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη, έχασαν βάρος, μείωσαν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και βελτίωσαν, εν τέλει, τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν μη φυτοφαγική διατροφή.

Μια διατροφή που ρυθμίζει σάκχαρο και καρδιακή λειτουργία

Οι ειδικοί σημειώνουν λοιπόν ότι οι διατροφές με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια κάνουν καλό τόσο στον γλυκαιμικό έλεγχο όσο και στην καρδιαγγειακή υγεία αφού έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, είναι πλούσιες σε φυτοχημικές ουσίες, φυτικές ίνες και βρίθουν σε χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου τρόφιμα.

«Τα καλά νέα είναι ότι η μελέτη τεκμηριώνει πως η φυτοφαγική διατροφή είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και να βελτιώσει ταυτόχρονα τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2», σχολιάζει η διευθύντρια Κλινικής Ερευνας της Επιτροπής Παθολογίας για την Υπεύθυνη Χρήση των Φαρμάκων, Χάνα Καλέοβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η φυτοφαγική διατροφή συντελεί σε μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, υπέρτασης, καρδιαγγειακής θνησιμότητας και θνησιμότητας ανεξαρτήτου αιτιολογίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Καφές & καρδιά: 2 φλιτζάνια την ημέρα… τον γιατρό κάνουν πέρα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Αυστραλία: Βοσκός σχηματίζει εντυπωσιακή καρδιά από…πρόβατα στην μνήμη της θείας του [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Αλκοόλ: Ένα ποτηράκι την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα

Πώς η υπέρταση επηρεάζει καρδιά, αρτηρίες, εγκέφαλο και νεφρούς

Leonidas Kallidonis

Αυτές είναι οι 4 τροφές που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Γιατί η καρδιά «προδίδει» τους διαβητικούς ασθενείς;

Leonidas Kallidonis

Ανεύρυσμα αορτής: Πώς από μια ελεγχόμενη κατάσταση μπορεί να γίνει θανατηφόρο

Leonidas Kallidonis

Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια. Μικρότερο μέγεθος, μεγαλύτερη ευελιξία

Leonidas Kallidonis

Το ύπουλο χτύπημα του Διαβήτη στην καρδιά

Leonidas Kallidonis