Ελεύθερος Τύπος
CinemaTV

Το δέκα το καλό της… καραντίνας – Ο Γρηγόρης Αζαριάδης προτείνει τηλεοπτικές σειρές

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Γρηγόρης Αζαριάδης προτείνει δέκα τηλεοπτικές σειρές

1.«DNA» (Μία σεζόν, COSMOTE, 8 επεισόδια)

Οταν ειδοποιείται να ξεκινήσει επειγόντως για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης, ένας αστυνομικός επιθεωρητής αναγκάζεται να πάρει μαζί το μωρό του, καθώς δεν έχει κάποιον να το κρατήσει.

Στη διάρκεια του ταξιδιού, κάποιος θα κλέψει το μωρό του και η ζωή του επιθεωρητή θα διαλυθεί. Πέντε χρόνια αργότερα, στη διερεύνηση μιας νέας υπόθεσης, ο ίδιος αστυνομικός θα ανακαλύψει τα ίχνη μιας τεράστιας σπείρας που διακινεί μωρά και θα αποδυθεί σε μια απεγνωσμένη πάλη να φτάσει στην αλήθεια… Σε μια αλήθεια που μπορεί να είναι πολύ προσωπική.

Δυνατή πλοκή με μεγάλη έμφαση στα κοινωνικά θέματα, όπως η διακίνηση βρεφών, το trafficking και τα ναρκωτικά και η διασύνδεσή τους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Σκληρό σενάριο που επικεντρώνεται στη ρεαλιστική σκιαγράφηση των ψυχολογικών προβλημάτων των ηρώων και στις δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση απώλειας ανθρώπων. Εξαιρετική ερμηνεία του Anders W. Berthelsen στο ρόλο του βασανισμένου αστυνομικού, που ποτέ δεν έπαψε να ψάχνει το χαμένο παιδί του.

Σκηνοθεσία: Ηenrik Ruben Genz, Kasper Gaardsoe

Πρωταγωνιστούν: Anders W. Berthelsen, Zofia Wichlacz, Olivia Joof Lewerissa, Nicolas Bro, Trine Pallesen, Louise Miertz κ.ά.

2.«ΒΟΧ 21» (Μία σεζόν, COSMOTE, 6 επεισόδια)

Μία νεαρή Ρουμάνα, απελπισμένο θύμα του trafficking, αποφασίζει να ξεφύγει από τα τρομακτικά δίχτυα του κυκλώματος που την εκμεταλλεύεται.

Καταστρώνει μεθοδικά ένα σχέδιο απόλυτης εκδίκησης για όσους θεωρεί υπεύθυνους και το θέτει σε εφαρμογή όταν τη μεταφέρουν σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό από τον επικεφαλής του κυκλώματος.

Συλλαμβάνει ομήρους γιατρούς και νοσοκόμες στο νοσοκομείο και απειλεί να τους σκοτώσει αν δεν έρθει ένας συγκεκριμένος διαπραγματευτής της αστυνομίας να μιλήσει μαζί του. Η διαφθορά όμως είναι σαν μεταδοτικός ιός… Απλώνεται παντού.

Δυνατό, ρεαλιστικό σενάριο, που δοκιμάζει τις αντοχές του θεατή, καθώς το θέμα του trafficking προσφέρεται για μια τέτοια αντιμετώπιση. Κορίτσια από τους πρώην σοσιαλιστικούς παραδείσους εξαπατώνται από γοητευτικούς επιτήδειους που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και καταλήγουν σε θλιβερούς οίκους ανοχής.

Σκληρό υλικό, ρέκβιεμ για χαμένες, κατεστραμμένες ζωές. Πολύ δυνατές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Leonard Terfelt στο ρόλο του αστυνόμου, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο καθήκον και τη φιλία, και την Ioana Ilinca Neascu στο ρόλο της νεαρής, επαναστατημένης πόρνης.

Σκηνοθεσία: Mani Maserrat-Agah

Πρωταγωνιστούν: Leonard Terfelt, Bahador Foladi, Kristofer Kamiyasu, Anda Sarbei, Joakim Sallquist, Simon J. Berger, Cristian Bota, Edda Magnsson κ.ά.

3.«THE WOODS» (Μία σεζόν, NETFLIX, 6 επεισόδια)

Ο εισαγγελέας Πάβελ Κοπίνσκι αναλαμβάνει την έρευνα για την εξαφάνιση μιας νεαρής κοπέλας που χάθηκε κάτω από μυστηριώδεις και ανεξήγητες συνθήκες.

Στη διάρκεια όμως των ερευνών για τον εντοπισμό της άτυχης νεαρής, επανέρχεται το ψυχολογικό τραύμα του Κοπίνσκι από την εφηβική ηλικία, όταν κάτω από ανάλογες συνθήκες εξαφανίστηκε η μικρή αδελφή του.

Σενάριο από βιβλίο του Harlan Coben, ζωντανή σκηνοθεσία, ενδιαφέρουσα πλοκή, πειστικές αναφορές στο κοινωνικό περιβάλλον της πολωνικής επαρχίας, επιβλητική ατμόσφαιρα που αναδεικνύει ανάγλυφα το κλίμα του έργου, ζωντανοί, αμφιλεγόμενοι χαρακτήρες και δυνατές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές.

Σκηνοθεσία: Leszek Dawid και Bartosz Konopka

Πρωταγωνιστούν: Gregorz Damiecki, Agnieszka Grochowska, Hubert Milkowski, Wictoria Filus κ.ά.

4. «SIGNS» (Δύο σεζόν, NETFLIX, 16 επεισόδια)

Η δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με μία αντίστοιχη δολοφονία νεαρής πριν από δέκα περίπου χρόνια.

Ενας νέος αστυνομικός διευθυντής φτάνει στη μικρή κωμόπολη για να εξιχνιάσει το έγκλημα και βρίσκεται αντιμέτωπος με τα κρυφά, ένοχα μυστικά που κρύβει η τοπική κοινωνία, έχοντας παράλληλα να χειριστεί τους προσωπικούς του δαίμονες και τη δύσκολη σχέση με την έφηβη κόρη του.

Μόνη σύμμαχος που θα σταθεί στο πλευρό του μέχρι τέλους η αστυνόμος βοηθός του. Πιστή αναπαράσταση μιας μικρής τοπικής κοινωνίας, δυνατή πλοκή με γρήγορο ρυθμό και ανατροπές, ενδιαφέρουσα σκιαγράφηση χαρακτήρων και πολύ καλή σκηνοθεσία που αξιοποιεί τους πρωταγωνιστές και αποσπά δυνατές ερμηνείες, ιδιαίτερα από το ζευγάρι των πρωταγωνιστών Andrzei Konopka και Helena Sujeka.

Σκηνοθεσία: Yakub Miszczak, Marcin Ziebinski, Monica Filipowicz

Πρωταγωνιστούν: Andrzei Konopka, Helena Sujeka, Magdalena Zak, Michal Czernecki, Miroslaw Kropielnicki, Helena Englert κ.ά.

5. «SPARTA» (Μία σεζόν, NETFLIX, 8 επεισόδια)

Ενας εντελώς ιδιόρρυθμος επιθεωρητής καλείται να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοκτόνησε μια καθηγήτρια σε ένα προηγμένο ρωσικό Λύκειο.

Στη διάρκεια των ερευνών, θα ανακαλύψει ότι οι μαθητές της τελευταίας τάξης έχουν εθιστεί στο video game SPARTA, που έχει φτάσει στο σημείο να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική τους ζωή και να υπαγορεύει τις πράξεις τους.

Πολυσύνθετη πλοκή με εντυπωσιακή αντίστιξη ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον φανταστικό κόσμο του video game, που απογειώνει τα κρυφά συναισθήματα υπεροχής που κρύβουν μέσα τους οι μαθητές. Οσο για το εύρημα του συχνού ταξιδιού μπρος και πίσω στο χρόνο, λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία.

Συγκλονιστικό σενάριο, που περιγράφει τον εθισμό και τον κίνδυνο των video games, που μπορεί να οδηγήσουν σε σκληρό buylling και τελικά μέχρι και το θάνατο. Υποδειγματική σκηνοθεσία που δημιουργεί την κατάλληλη ζοφερή ατμόσφαιρα, ένα αιωρούμενο πέπλο φόβου και καταναγκασμού που οδηγεί στην κατάρρευση των αδύνατων χαρακτήρων. Οι χαρακτήρες μοναδικοί.

Ο επιθεωρητής Κρούκοφ είναι ίσως ο πιο ιδιόρρυθμος έως παρανοϊκός αστυνομικός των τελευταίων ετών και η ερμηνεία του Artyom Tkachenko στο ρόλο είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Ανάλογα δυνατές ερμηνείες από τον Alexander Petrov ως αντίπαλό του.

Σκηνοθεσία: Egor Baranov

Πρωταγωνιστούν: Artyom Tkachenko, Alexander Petrov, Alyssa Lozovzkaya, Philipp Mogilnitskiy και Valeriya Shkirando.

6.«STRANGER» (Πρώτη σεζόν, NETFLIX, 16 επεισόδια)

O Xουάνγκ Σι Μοκ είναι ένας χαρισματικός εισαγγελέας που λόγω μιας υπερευαισθησίας σε ορισμένες συχνότητες ήχων αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μια σειρά επεμβάσεων με αποτέλεσμα να οξυνθούν η μνήμη και η κρίση του αλλά να χάσει την ενσυναίσθηση και κάποιες κοινωνικές δεξιότητες.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών του για την εξιχνίαση ενός σοβαρού εγκλήματος, γνωρίζει την υπαστυνόμο Χαν Γέο Τζιν, η οποία τον βοηθάει στην πορεία των ερευνών.

Καθώς όμως ξετυλίγουν το κουβάρι και πλησιάζουν στον εντοπισμό του ενόχου, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολυσύνθετο, πανίσχυρο κύκλωμα διαφθοράς, που απλώνεται από ανώτατα κυβερνητικά μέλη της Εισαγγελίας της Σεούλ μέχρι την ηγεσία του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας.

Πολυσύνθετη και πολυδαίδαλη πλοκή, που τονίζεται από την παράλληλη εξέλιξη διαφόρων μικρών ιστοριών, εντυπωσιακές μεταφορές στο παρελθόν και στο μέλλον

Εξαιρετικό δείγμα της υψηλής ποιότητας των σύγχρονων κορεάτικων τηλεοπτικών σειρών, με τεχνολογία και τεχνικές που δίκαια θεωρούνται κορυφαίες στο τηλεοπτικό σύμπαν.

Τα πάντα στη θέση τους. Σκηνοθεσία υποδειγματική, σενάριο απόλυτα ρεαλιστικό, που αναδεικνύει τα σοβαρά κοινωνικά θέματα, με κυρίαρχο αυτό της διαφθοράς, που ταλανίζει τη χώρα και απασχολεί τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της. Πολυσύνθετη και πολυδαίδαλη πλοκή, που τονίζεται από την παράλληλη εξέλιξη διαφόρων μικρών ιστοριών, εντυπωσιακές μεταφορές στο παρελθόν και στο μέλλον, μικρές σκηνές που εναλλάσσονται και ανατροπές. Με δυο λόγια, αυθεντικός τηλεοπτικός ρυθμός μεγάλων ταχυτήτων.

Και τέλος, ένα πάνθεον χαρακτήρων, που στην πλειονότητά τους είναι βουτηγμένοι στον ωκεανό της διαφθοράς και ελάχιστοι είναι αυτοί που μένουν πιστοί στην τιμή και το καθήκον και παλεύουν να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία.

Οι ερμηνείες απόλυτα προσαρμοσμένες στις σεναριακές ανάγκες, με πρώτο τον Seung-woo Cho στο ρόλο του Χουάνγκ Σι Μοκ.

Σκηνοθεσία: Gil Ho Ahn Park Hyun Suk

Πρωταγωνιστούν: Seung-woo Cho, Doona Bae, Joon-hyuk Lee, Jae-woong Choi, Bae-soo Jeon, Park Sung-Geun, Se-ah Yun, Yoon Jong-In κ.ά. (ήδη προβάλλεται η δεύτερη σεζόν).

7.«GANGS OF LOΝDON» (Μία σεζόν, COSMOTE, 10 επεισόδια)

Η δολοφονία του αρχηγού μιας οικογένειας, που αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους παίκτες στο πάνθεον των εγκληματιών του σύγχρονου Λονδίνου, σηματοδοτεί ένα ανελέητο ξέσπασμα βίας με έπαθλο το θρόνο του βασιλιά του υποκόσμου.

Φιλόδοξοι ανταγωνιστές, από το γιο του δολοφονημένου, τον αγαπημένο προστατευόμενό του μέχρι κάποιους «αόρατους» επενδυτές με τεράστια οικονομική ισχύ, αποδύονται σε μια τρομακτική μάχη για την εξουσία και το χρήμα με φόντο ναρκωτικά, όπλα και αποτρόπαιες δολοφονίες.

Σκληρές και αιματοβαμμένες εικόνες, που δοκιμάζουν τις αντοχές του θεατή στα όρια της βίας, αλλά απόλυτα ενταγμένες στην πλοκή και τη ρεαλιστικότητα του θέματος.

Στιβαρή σκηνοθεσία, πολύπλοκη πλοκή κι ένα ρεαλιστικό, δυνατό σενάριο, μοναδική ατμόσφαιρα, που θυμίζει αισθητική από Peaky Blinders και ταιριάζει αρμονικά με την πλοκή, και κυνικοί, σκληροί και αδίστακτοι, αλλά πειστικοί χαρακτήρες, που ερμηνεύονται υποδειγματικά από τους πρωταγωνιστές, αλλά και όλο το καστ. Ξεχωρίζει βέβαια ο Joe Cole, που ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα στον εγκληματικό και ανθρώπινο ρόλο του γιου του δολοφονημένου αρχιγκάνγκστερ.

Σκηνοθεσία: Corin Hardy, Xavier Gens και Gareth Evans

Πρωταγωνιστούν: Joe Cole, Ray Panthaki, Sope Dirisu, Michelle Fairley, Brian Vernel, Lucian Msamati, Paapa Essiedu, Pippa Bennett-Warner κ.ά.

8. «THE MIRE» (Μία σεζόν, NEΤFLIX, 5 επεισόδια)

Δεκαετία του ’80, σε μια μικρή κωμόπολη, στο νοτιοδυτικό έδαφος της Πολωνίας, οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν μια διπλή, αποτρόπαια δολοφονία. Θύματα μια νεαρή πόρνη κι ένας σημαντικός τοπικός κομμουνιστής ηγέτης.

Ταυτόχρονα, ερευνάται και η αυτοκτονία μιας έφηβης κοπέλας. Τις υποθέσεις αναλαμβάνει να καλύψει ένας έμπειρος, κυνικός δημοσιογράφος, ο Βίτολντ Βάντσικ, ο οποίος έχει σαν βοηθό ένα νεαρό συνάδελφο, τον Πιοτρ Ζαρζίσκι, γιο ενός υψηλά ιστάμενου του κόμματος. Οσο η έρευνα των δύο δημοσιογράφων προχωράει, οι διαφορές τους μεγεθύνονται και το δίλημμα «αποκάλυψη ή συγκάλυψη» αποκτά τρομερές διαστάσεις.

Εξαιρετική απεικόνιση μιας σκοτεινής εποχής με μεγάλες συγκρούσεις πολιτών και κομματικών στελεχών, μια εποχή όπου η πολωνική κοινωνία δοκιμάστηκε σκληρά με οδυνηρές συνέπειες. Η παλιά γενιά απέναντι στη νεότερη.

Ο κυνικός ατομισμός συγκρούεται με την αίσθηση του κοινωνικού καθήκοντος. Πολύ καλή σκηνοθεσία, σκληρό πλην ρεαλιστικό σενάριο, υποδειγματική ατμόσφαιρα που αναδεικνύει το κοινωνικό χάσμα και πολύ δυνατή σκιαγράφηση χαρακτήρων. Οι ερμηνείες όλες σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα αυτές των δύο κεντρικών ηρώων.

Σκηνοθεσία: Jan Holoubek

Πρωταγωνιστούν: Dawid Ogrodnik, Andrzei Seweryn, Zofia Wichlacz, Magdalena Walach, Agnieszka Zulewska κ.ά.

9.«LINE OF DUTY» (Πέντε σεζόν, NETFLIX, 35 επεισόδια)

Πέντε κύκλοι, πέντε ανεξάρτητες υποθέσεις εγκλημάτων όπου οι αποφάσεις των αστυνομικών τίθενται κάτω από σκληρή, ενδελεχή διερεύνηση του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων με στόχο να διαπιστωθεί αν σε οποιοδήποτε σημείο υπήρξε παραβίαση των αστυνομικών διαδικασιών.

Υποδειγματική police procedural αστυνομική σειρά, με γρήγορο ρυθμό, ανατροπές και πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, που περιέχει πολύτιμο υλικό για θεατές, αναγνώστες αστυνομικών μυθιστορημάτων αλλά και αστυνομικούς συγγραφείς.

Υψηλά στάνταρ παραγωγής, τυπικά για βρετανική σειρά, απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο και στιβαρή σκηνοθεσία, εξαιρετικά επιλεγμένη ατμόσφαιρα και υψηλές ερμηνείες από όλο το καστ. Γενικά, μια σειρά υψηλών προδιαγραφών, ιδανική για τους εραστές του ρεαλιστικού αστυνομικού.

Σκηνοθεσία: John Strickland, Douglas Mackinnon, David Caffrey, Daniel Nettheim, Michael Keillor, Jed Mercurio και Susan Tully

Ηθοποιοί: Adrian Dunbar, Martin Compston, Vicky McClure, Craig Parkinson, Aiysha Hart, Maya Sondhi, Keely Hawes κ.ά.

10.«SOCIAL DILEMMA» (NETFLIX, ταινία)

Αν κάποιοι έχουν και τη μαζοχιστική τάση να προβληματιστούν ακόμη περισσότερο αυτή τη δύσκολη εποχή του κορονοϊού, μπορούν να παρακολουθήσουν και την εξαιρετική ταινία «Social dilemma», μια απειλητική περιήγηση στον ζοφερό κόσμο των κινδύνων από τη χρήση των κοινωνικών μέσων στο Διαδίκτυο.

Η ταινία περιέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες, ιδιαίτερα για γονείς, αλλά και για νεότερους με συγκροτημένη σκέψη. Συνήθεια, εθισμός και απειλητικές προοπτικές, που παραπέμπουν σε εφιαλτικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Συνιστάται η παρακολούθηση με κριτική, επιφυλακτική ματιά και με στόχο τον ενδοοικογενειακό προβληματισμό και τη σχετική συζήτηση.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

La Casa de Papel: Δείτε το teaser της πέμπτης και τελευταίας σεζόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

H υπερπαραγωγή του Netflix στο Πόρτο Χέλι και οι κλεισμένοι στις βίλες τους Ντάνιελ Κρεγκ και Έντουαρντ Νόρτον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Tο Netflix γυρίζει στις Σπέτσες με Ντάνιελ Κρεγκ και Κέιτ Χάντσον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τον Πισαρό… στον Πικάσο

Kon

COSMOTE: Καλοκαίρι με απεριόριστα data στο κινητό για όλους

Netflix: Οι σειρές που δεν πήραν το «πράσινο φως»

Netflix: Ξαναβγάζει στον αέρα το «καυτό» ριάλιτι «Too Hot to Handle» [εικόνες & βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Netflix: Οι πέντε σειρές και ταινίες που… μυρίζουν καλοκαίρι [trailer]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Netflix: Αυτές είναι οι 5 σειρές που ξεχωρίζουν για το 2021 [trailer]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom