Ελεύθερος Τύπος
CinemaTV

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Οι μητέρες της»… δεν χωράνε στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Newsroom eleftherostypos.gr

Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 14 Μαρτίου το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μια από τις πιο τρυφερές ιστορίες, με έντονο παράλληλα πολιτικό στοιχείο στην αφήγησή της, είναι «Οι μητέρες της» (Anyaim tortenete), των Ασια Ντερ και Σάρι Χαραγκόνικς, στην ενότητα «Top Docs».

Δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες στην Ουγγαρία βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν υιοθετήσουν ένα κοριτσάκι Ρομά και η κάμερα εστιάζει στην προσπάθεια που κάνουν οι ίδιες να πραγματοποιηθεί η βαθιά επιθυμία τους μέσα σε ένα απαγορευτικό περιβάλλον, καθώς η κυβέρνηση Ορμπαν δεν αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Με την έλευση του παιδιού, η δυναμική αλλάζει μέσα στο σπίτι, καθώς οι δύο γυναίκες επανακαθορίζονται μέσα από το παιδί.

Παράλληλα, η αποπνικτική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στη χώρα τις οδηγεί να αναζητήσουν διέξοδο εκτός συνόρων, σε μια άλλη χώρα, όπου τα δικαιώματα όλων είναι σεβαστά από το επίσημο κράτος.

Η κάμερα είναι πανταχού παρούσα σε όλες τις διακυμάνσεις μέσα στο σπίτι της οικογένειας, καταφέρνοντας να συλλάβει τόσο τις αφοπλιστικά τρυφερές στιγμές όσο και τις δυσκολίες που οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν τόσο στη μεταξύ τους σχέση, που αλλάζει, όσο και στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της «εχθρικής» στάσης απέναντί τους από την κυβέρνηση και το κράτος.

Ομως την τελευταία λέξη την έχουν ο σεβασμός, η κατανόηση και η αγάπη.

Με την βαριά υπογραφή του Βέρνερ Χέρτσογκ

Ενα ακόμα ντοκιμαντέρ που είδαμε από το αφιέρωμα στο ταξίδι είναι το «Στα βήματα του Μπρους Τσάτουιν» (Nomad: In the footsteps of Bruce Chatwin), το οποίο φέρει την βαριά υπογραφή του Βέρνερ Χέρτσογκ.

Ο Μπρους Τσάτουιν ήταν συγγραφέας και σύγχρονος νομά. Ηταν από τους ανθρώπους που στα διαλείμματα από τις περιηγήσεις του στον κόσμο πάντα σκεφτόταν τον επόμενο προορισμό του.

Ο Χέρτσογκ υπήρξε φίλος του, καθώς μοιραζόταν μαζί του την ίδια έλξη για τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, αλλά και την κατανόηση αρχαίων και σύγχρονων μυστηρίων ανά τον πλανήτη.

Ετσι, η ταινία, με αφηγητή και «πρωταγωνιστή» τον Γερμανό σκηνοθέτη, αποτελεί έναν φόρο τιμής σε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή προσωπικότητα που σε όλη του τη ζωή άκουγε το διαρκές κάλεσμα του δρόμου και των ξεχασμένων πολιτισμών που σημάδεψαν την Ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι ταινίες προβάλλονται στο filmfestival.gr.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ώρα αντι-Ορμπαν στην Ουγγαρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ανοίγει πανιά σε πανί και οθόνη!

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ψηφιακή προβολή έξι βραβευμένων ντοκιμαντέρ για πρώτη φορά στη χώρα μας

Δημήτρης Ντόγκας

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Έκοψε» 20.150 εισιτήρια με 88% πληρότητα στις online προβολές

Δημήτρης Ντόγκας

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Από τα μονοπάτια του ΙSIS στο Κεντάκι και το «σκοτεινό» Λας Βέγκας [βίντεο]

Δημήτρης Ντόγκας

Μπελούσι – Θεσσαλονίκη: Το φιλμ για τον «ατσίδα με τα μπλε» ξεχωρίζει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ [βίντεο]

Δημήτρης Ντόγκας

Όρμπαν: Αποχώρησε από το ΕΛΚ… όταν κατάλαβε ότι τον διώχνουν – Ετοιμάζει συμμαχία με τους ακροδεξιούς «Αδελφούς της Ιταλίας»

Δημήτρης Ντόγκας

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ξεκινά σήμερα online με 50 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο – Τα βήματα για να το παρακολουθήσετε

Δημήτρης Ντόγκας

To αλαλούμ με τα εμβόλια στην Ουγγαρία

Kon