Ελεύθερος Τύπος
CinemaTV

Πέθανε ο «Εξορκιστής» Μαξ φον Σίντοφ σε ηλικία 90 ετών

Πέθανε ο «Εξορκιστής» Μαξ φον Σίντοφ σε ηλικία 90 ετών

Newsroom eleftherostypos.gr

Πέθανε στα 90 του χρόνια ο γαλλοσουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοου, που ξεκίνησε από την συνεργασία του με τον σουηδό σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν για να εκτοξευθεί στο διεθνές στερέωμα. Τον θάνατό του ανακοίνωσε η σύζυγός του Κατρίν .

Ο περισσότερο εμβληματικός ρόλος του Μαξ φον Σίντοου είναι στην «Εβδομη Σφραγίδα» (1957) του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, όπου παίζει σκάκι με τον Θάνατο. Αλλοι ρόλοι του που έμειναν στην ιστορία είναι ως Ιησούς Χριστός στην ταινία «Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» (1965) και ως ιερέας στην ταινία «Εξορκιστής» (1973).

Γεννήθηκε στη Σουηδία και έφτιαξε την καριέρα του με μία σειρά συνεργασιών με τον Ingmar Bergman, ενώ στη συνέχεια έκανε αισθητή την παρουσία του και στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.

Ο Μαξ φον Σίντοφ εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, τόσο στη Σουηδία, όσο και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Για την ερμηνεία του στην ταινία “Πελέ ο κατακτητής” κέρδισε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερου ηθοποιού και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Επίσης, προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία “Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά”, και δύο φορές για Χρυσή Σφαίρα για τις ταινίες “Ο Εξορκιστής” και “Hawaii”.

Στην τηλεόραση, έχει εμφανιστεί στη σειρά “Game of Thrones” στον ρόλο του Three-Eyed Raven, ενώ έχει δώσει τη φωνή του και σε ένα επεισόδιο των “The Simpsons”.