Ελεύθερος Τύπος
CinemaTV

Γαβράς στον Ε.Τ.: Με απογοήτευσε η Αριστερά και με μπέρδεψε ο Τσίπρας

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΙΓΚΑΣ

Εχει διχάσει όσο καμία άλλη ταινία τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σε τρεις μέρες η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα», για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς και ιδιαίτερα του Γιάνη Βαρουφάκη με το Eurogroup, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Λίγο πριν φτάσει αυτή η στιγμή, ο κορυφαίος σκηνοθέτης μιλάει στον «Ε.Τ.» για το ρατσισμό απέναντι στους Ελληνες στο Eurogroup και την Αριστερά που τον απογοήτευσε.

 Τι ελπίζετε εσείς να αποκομίσει ο θεατής από την ταινία;

Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να κάνω ταινίες είναι να τις κάνω όπως νιώθω εγώ, σαν θεατής. Ο καθένας είναι ελεύθερος να σκεφτεί ό,τι θέλει, υπέρ ή κατά. Μια ταινία τι είναι; Κάνουμε ερωτήσεις, δεν δίνουμε απαντήσεις. Αν με αυτές τις ερωτήσεις κάποιος στη συνέχεια ψάξει να βρει απαντήσεις, αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μια ταινία. Αυτό που εγώ ήθελα να δείξω με την ταινία είναι ότι η Ευρώπη φέρεται πολύ άσχημα και συνεχίζει να φέρεται έτσι. Είναι καταστροφική πλέον η κατάσταση. Η Ευρώπη φέρθηκε πάρα πολύ άσχημα σε έναν λαό για να υποστηρίξει το χρήμα, το ευρώ. Αφησε το λαό να υποφέρει επί χρόνια, όχι για λίγες ημέρες και αυτό είναι βαθιά απαράδεκτο για μένα.

Οταν ακούσατε για πρώτη φορά τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup τι εντύπωση σχηματίσατε;

Από τις ηχογραφήσεις έμεινα έκπληκτος. Υπήρχε τρομερός ρατσισμός εκεί μέσα για τους Ελληνες. Ελεγαν ότι είσαστε τα τζιτζίκια που τραγουδάνε, ενώ εμείς σας πληρώνουμε. Οτι δεν δουλεύετε, ότι έχετε τεράστιους μισθούς και συντάξεις. Δεν ένιωσα μόνο ότι υποτιμούν τους Ελληνες αλλά ότι τρέφουν μεγάλο ρατσισμό. Γι’ αυτό έβαλα έναν υπουργό στην ταινία να γράφει PIGS στις σημειώσεις του για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Το χειρότερο που άκουσα, βέβαια, ήρθε λίγο αργότερα από τον πρόεδρο του Εurogroup, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έλεγε ότι οι Ελληνες τα έφαγαν στις γυναίκες και τα ποτά. Βλακώδης δήλωση, που δείχνει βαθύ ρατσισμό.

Τις περιμένατε τις επιθέσεις εδώ στην Ελλάδα για την ταινία;

Τις περίμενα τις επιθέσεις και τις αντιδράσεις. Το θέμα είναι ότι εσείς εδώ ζείτε δέκα χρόνια σε αυτή την κατάσταση και ξέρετε πολύ καλά ποιος είναι ο ένας και ποιος ο άλλος και ο καθένας έχει διαμορφώσει τη δική του εικόνα για τα πράγματα. Πιστεύω, όμως, ότι είναι λίγο επιπόλαιο να έχει κάποιος αρνητικές αντιδράσεις πριν δει το φιλμ. Είναι ελαφριά προσέγγιση αυτή. Ισως επειδή υπάρχει μίσος για τον Βαρουφάκη. Οχι απλά διαφωνία με αυτά που λέει και κάνει. Υπάρχει μίσος γι’ αυτόν. Γενικά ακραίες θέσεις για το πρόσωπό του.

Ποιες εντυπώσεις σάς άφησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό που είναι περίεργο με τον Τσίπρα είναι ότι οι πράξεις του ήταν νομιμοποιημένες από το λαό και τη Βουλή, αλλά από ηθικής άποψης δεν ήταν σωστός. Γιατί άλλα έλεγε και άλλα έπραξε ή δέχθηκε να του επιβληθούν τα αντίθετα από αυτά που έλεγε. Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξω σε μια άποψη για το πρόσωπό του. Το αποτέλεσμα μετράει όμως και το αποτέλεσμα είναι ότι έχασε τις εκλογές. Ο λαός έχει πάντα δίκιο ακόμα και όταν κάνει λάθος. Αυτή είναι η δημοκρατία. Ελπίζω ο κύριος Μητσοτάκης να βελτιώσει τη ζωή του ελληνικού λαού γιατί δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση. Και να σταματήσουν να φεύγουν νέα παιδιά για το εξωτερικό, που για μένα είναι το χειρότερο. Αυτά τα παιδιά είναι ο πλούτος μας.

Σας απογοήτευσε, δηλαδή, η «πρώτη φορά Αριστερά»;

Φυσικά και με απογοήτευσε η Αριστερά. Η Αριστερά απογοήτευσε και στο Παρίσι και παντού. Γιατί; Γιατί οι μέθοδοι πάλης που χρησιμοποιεί για να αλλάξουν τα πράγματα είναι ξεπερασμένες. Πρέπει να βρεθεί κάτι καινούργιο. Η ιδεολογία της Αριστεράς είναι πάντα η ίδια και δεν αλλάζει, αλλά οι άνθρωποι που θέλουν να λέγονται αριστεροί πρέπει να αλλάξουν και ιδίως να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και πράττουν. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει λήψη μέτρων στήριξης για 25.000 εργαζομένους στον επισιτισμό και τον τουρισμό

Κώστας Σκαναβής

Η κυβέρνηση προνοεί για την οικονομία όπως ακριβώς πράττει με τη δημόσια υγεία

Κώστας Σκαναβής

Το περίσσευμα της ψυχής

Κώστας Σκαναβής

Δημοσκόπηση Pulse: Το 82% εμπιστεύεται τα μέτρα της κυβέρνησης – Προβάδισμα 23 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

«Προσοχή» στα μέτρα στήριξης

Κώστας Σκαναβής

Αθλιότητες

Κώστας Σκαναβής

Η θωράκιση του ΕΣΥ απάντηση στον λαϊκισμό

Κώστας Σκαναβής

Αντιπολίτευση του περιθωρίου

Κώστας Σκαναβής

Ο κορονοϊός σκότωσε και τον πολιτικό χαβαλέ

Κώστας Σκαναβής