Ελεύθερος Τύπος
BUSINESS

Θετικές επιδόσεις κόντρα στην κρίση για τον όμιλο «Μυτιληναίος»

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα αναλάβει την προεδρία του ΣΕΒ

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, κόντρα στην κρίση που προκάλεσε η παγκόσμια υγειονομική κρίση, κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος Μυτιληναίος, με μοχλούς ανάπτυξης τον τομέα της ενέργειας, αλλά και της μεταλλουργίας .

Αναλυτικά, η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 5,2% στα 145,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη κατά 9,5% αγγίζοντας τα 69,3 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 926,7 εκατ. ευρώ έναντι 990,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας ελάχιστη μείωση συγκριτικά με τις περισσότερες εταιρίες μεταλλουργίας και ενέργειας παγκοσμίως που είχαν να αντεπεξέλθουν στην ξαφνική μεγάλη πτώση των τιμών των μετάλλων και πετρελαίου/φυσικού αερίου.

Η συνολική ρευστότητα του ομίλου ξεπέρασε το 1,3 δισ. ευρώ, με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός/EBITDA) να παραμένει σημαντικά κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,69, παρόλο το εκτιμώμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, η ταμειακή θέση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα στα 606 εκατ. ευρώ, παρά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 300 εκατ. τον Ιούνιο του 2020 (κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022). Με αυτόν τον τρόπο η εταιρία βελτίωσε, ακόμα περισσότερο, το ήδη εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ που διαθέτει, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, επεσήμανε ότι «οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του Covid-19 έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα κι ένα ρευστό περιβάλλον σε όλο τον πλανήτη, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, η Μυτιληναίος, στηριζόμενη στα δομικά, στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατορθώνει όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον.

Τα δομικά αυτά πλεονεκτήματα είναι ουσιαστικά οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων της εταιρείας, η συνεχής και επιτυχημένη προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του κόστους, η διατήρηση σημαντικής ρευστότητας και η έγκαιρη λήψη μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της».

Πρόσθεσε δε ότι ο όμιλος συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό του πλάνο, που έχει ως πυρήνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική ουδετερότητα και την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας που είναι οι πυλώνες της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

13.984 νέες επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας για υποβολή δικαιολογητικών – Πότε λήγει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελ Σαλβαδόρ: Το Bitcoin σημειώνει πτώση 20%, την πρώτη μέρα που η χώρα το υιοθετεί ως επίσημο νόμισμα

Μαρίνα Μπενέκου

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Σανίδα σωτηρίας για 6 στις 10 επιχειρήσεις

Στο κυνήγι των φοροφυγάδων: Πρόστιμα «φωτιά» αντί «λουκέτου» σε 15 κλάδους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μηδενικά ενοίκια: Οι επιχειρήσεις που δεν θα πληρώσουν τον Ιούλιο – Όλη η λίστα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκταμίευση νέων δανείων με το… σταγονόμετρο – Ασφυξία στις επιχειρήσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Δηλώσεις COVID»: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Οδηγός της ΑΑΔΕ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών – Η ημερομηνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom