ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

MIG: Υπόθεση λίγων 24ωρων η πώληση της Vivartia

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Η πανδημία επίσπευσε τη διαδικασία πώλησης της Vivartia, η οποία περιλαμβάνει και τις αλυσίδες εστίασης Everest, Goody’s, La Pasteria κ.λπ., μετά τη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε το αμερικανικό fund CVC Capital Partners.

Στο πλαίσιο αυτό σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την 6η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα, δε, με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020 που ανακοίνωσε η μητρική MIG, η εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετακινήσεων, τη συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης και το κλείσιμο των καταστημάτων, είχε αρνητική επίπτωση στα αποτελέσματα της Vivartia.

Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 265,7 εκατ. ευρώ έναντι 294,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA περιορίστηκαν στα 17,3 εκατ. ευρώ έναντι λειτουργικής κερδοφορίας 25 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2019, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενα έξοδα.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο κλάδος εστίασης του ομίλου Vivartia επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις του κλάδου κατά 40% σε σχέση με πέρσι, να επηρεαστεί σημαντικά η λειτουργική κερδοφορία EBITDA και να δημιουργηθούν επιπρόσθετες ταμειακές ανάγκες προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που ωρίμασαν κατά την περίοδο του lockdown.

Αντίθετα, κατά το α’ εξάμηνο του 2020 οι κλάδοι γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων διατήρησαν τα επίπεδα πωλήσεών τους με μικρή βελτίωση των αποτελεσμάτων τους EBITDA έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Δεδομένων των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η MIG αποφάσισε να προχωρήσει τώρα στην πώληση της Vivartia, παρά το γεγονός ότι την τελευταία διετία αρκετοί όμιλοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για αυτήν, ενώ, μάλιστα, βαρύνεται και με δάνεια ύψους 425 εκατ. ευρώ.

Αλλωστε, με το εν λόγω επενδυτικό σχήμα έχει ξανασυνεργαστεί. Το CVC Capital Partners έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στον ιατρικό κλάδο, καθώς το 2018 εξαγόρασε τον Ομιλο Υγεία από τη MIG, ενώ έχει αποκτήσει και τα νοσοκομεία Μητέρα, ΙΑΣΩ General Metropolitan. Παράλληλα, είναι μεταξύ των παικτών που διεκδικούν και την Εθνική Ασφαλιστική.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr