ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

Aegean: Οι όροι για κρατική ενίσχυση με 120 εκατ. ευρώ

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Ως αλυσιδωτή αντίδραση στην προσπάθεια ανάνηψης του ελληνικού τουρισμού και του γεγονότος ότι το 80% αυτού είναι αερομεταφερόμενο, χαρακτηρίζεται το χθεσινό ανακοινωθέν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, για το σχέδιο κρατικής στήριξης της AEGEAN AIRLINES με 120 εκατ. ευρώ.

Οπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση προχωρά «σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ κράτους και ιδιωτών μετόχων, δρομολογώντας τη στήριξη της εταιρίας ΑEGEAN, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας μας, που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας».

Το πλάνο, επισήμανε, «θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΑEGEAN με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Αξιολογείται ήδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρίας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα».

Το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη, αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου των αερομεταφορών.

Επιπλέον, προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της ΑEGEAN». Κοινός τόπος είναι ότι η εισροή των νέων κεφαλαίων θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Πέτσα η AEGEAN AIRLINES εξέδωσε ανακοίνωση στο X.A. υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με συμφωνία πακέτο που συμπεριλαμβάνει και τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην εταιρεία.

«Η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης της Ε.Ε. με την οποία έχουν γίνει ήδη διερευνητικές επαφές προκειμένου να οριστικοποιηθεί» ανέφερε καταλήγοντας η AEGEAN.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Καθησυχάζει η Κομισιόν: Κανονικά θα παραδοθούν οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Tinad

Ελληνοτουρκικά – Κομισιόν για διερευνητικές: Σημαντικό η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Κομισιόν: Συζητήσεις για προμήθεια 60 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Valneva

Tinad

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Στον προθάλαμο του ΑΣΕΠ 27 διαγωνισμοί -Όλες οι νέες ευκαιρίες για δουλειά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Πρακτική άσκηση με μηνιαίο επίδομα 1,229€ – Οι προϋποθέσεις και τα καθήκοντα όσων επιλεγούν

Δημήτρης Ντόγκας

Εμβόλιο Pfizer: Άλλες 300 εκατομμύρια δόσεις εξασφάλισε η Κομισιόν

Μιχάλης Μάρδας

Χαμηλότερες τιμές και περισσότερες προσφορές σε  σταθερή και κινητή τηλεφωνία – Τι ορίζει ο νέος ευρωπαϊκός κώδικας

Δημήτρης Ντόγκας

ΑΠΕ: Η Ε.Ε. σαλπάρει για επενδύσεις 800 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές θάλασσες – Το σχέδιο για διακρατικές συνεργασίες

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός – Κομισιόν: Συζητήσεις με Pfizer – BioNTech για παραγγελία επιπλέον εμβολίων

Tinad