Ελεύθερος Τύπος
BUSINESS

Το gaiasense1 εισάγει κάθε καλλιεργητή στην ψηφιακή εποχή

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ

O e-λεκτρονικός αγρότης δεν έρχεται πλέον από το μέλλον. Είναι εδώ και συμμετέχει πλέον σε μια παραγωγική διαδικασία που στηρίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες μέσω της εφαρμογής των οποίων καθορίζουν την ποιότητα και τα έσοδα για τους παραγωγούς της χώρας.

Οπως λένε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο εμπορικός διευθυντής της NEUROPUBLIC, Γιώργος Παπαδήμας, και ο διευθυντής marketing, Γιάννης Μιχαηλίδης, «μέσα από το κινητό του τηλέφωνο -μια συσκευή που έχει πάντοτε μαζί του- ο αγρότης μπορεί να βλέπει αναλυτική πρόγνωση καιρού για κάθε χωράφι του, την πορεία της βλάστησης της καλλιέργειάς του, να έχει εικόνα για την υδατική κατάσταση των χωραφιών του, να επιλέξει την καλύτερη περίοδο για τους ψεκασμούς με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι του, ακόμη και να δει μια λίστα με τις πιο κατάλληλες καλλιέργειες για μια συγκεκριμένη περιοχή».

Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ

Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να εξελιχθεί σε πιο «ουσιαστικό» εργαλείο για τον αγρότη και να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής; 

Η τεχνολογία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και εκ των πραγμάτων το κινητό τηλέφωνο είναι ήδη ένα καθημερινό εργαλείο όχι μόνο για τον αγρότη αλλά και για κάθε σύγχρονο επαγγελματία και μη. Κάνοντας σωστή χρήση των καινοτόμων εφαρμογών, που πλέον χωράνε μέσα στα κινητά μας, ο αγρότης μπορεί να παίρνει ορθότερες αποφάσεις από το παρελθόν για την εκμετάλλευσή του. Οι εφαρμογές αυτές αξιοποιούν πληθώρα δεδομένων, όπως τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας, δορυφορικές εικόνες, μετρήσεις σταθμών και πολλά άλλα. Ετσι, η διαδικασία παραγωγής γίνεται ευκολότερη, αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και, το κυριότερο, με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές εκπλήξεις από αστάθμητους παράγοντες. Ουσιαστικά, λοιπόν, δεν πρόκειται απαραίτητα για μια απειλητική «αντικατάσταση» των παραδοσιακών πρακτικών αλλά για ενίσχυση της φαρέτρας του αγρότη με περισσότερα όπλα.

Τέτοιου είδους εφαρμογές υπάρχουν στο εξωτερικό. Ποια είναι όμως η κατάσταση στην Ελλάδα; 

Πράγματι, η τάση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι προφανής και εμείς στη NEUROPUBLIC, κατανοώντας την από νωρίς, πρωτοπορήσαμε σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργώντας την εφαρμογή gaiasense1. Μια εύκολη στη χρήση εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που περιέχει υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας, προσωποποιημένη πληροφόρηση και εύκολη πρόσβαση σε θέματα αγροτικής παραγωγής. Το gaiasense1 είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα της μετάβασης κάθε μικρού και μεγάλου καλλιεργητή στη νέα ψηφιακή εποχή της γεωργίας. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι στην Ελλάδα είναι η μοναδική ολοκληρωμένη εφαρμογή που συνδυάζει τόσες διαφορετικές λειτουργικότητες.

Ποια είναι τα οφέλη του gaiasense1, με άλλα λόγια γιατί ο αγρότης να το κατεβάσει;

Σίγουρα ο αγρότης ξέρει ήδη πολλά από την εμπειρία του και ίσως την επιστημονική γνώση του γεωπόνου της περιοχής του. Αλλά τώρα με το gaiasense1 μπορεί να μάθει ακόμα περισσότερα. Να γνωρίσει καλύτερα το χωράφι του, να βελτιώσει την παραγωγή του και να φτιάξει ό,τι καλύτερο υπάρχει. Με σύγχρονες τεχνολογίες, επιστημονική γνώση και σωστές αποφάσεις που θα ωφελούν όχι μόνο την αγροτική παραγωγή αλλά και το περιβάλλον. Και όταν έρθει η στιγμή της μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή της γεωργίας, να μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα με μεγαλύτερη σιγουριά και αισιοδοξία.

Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Πόσο εύκολο είναι μια τέτοια εφαρμογή να υιοθετηθεί από τους παραγωγούς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Οσο εύκολο είναι για έναν παραγωγό να πλοηγείται μέσω του κινητού τηλεφώνου στους λογαριασμούς του σε κοινωνικά δίκτυα ή σε ιστοσελίδες με τα νέα της ημέρας. Μπορεί, λοιπόν, μια τέτοια απλή και εύχρηστη εφαρμογή να γίνει μέρος της καθημερινής του συνήθειας, από το πρωί με τον καφέ του μέχρι τον προγραμματισμό των εργασιών της επόμενης ημέρας, καθώς και έναν πιο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό που θα επικαιροποιείται στο τελείωμα της μέρας.

Τι μπορεί να δει ο αγρότης μέσα από αυτήν την εφαρμογή, ποιες οι πληροφορίες που βλέπει και ποια τα οφέλη της;

Το gaiasense1 της NEUROPUBLIC είναι μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα -Android ή iPhone- που δίνει εύκολα και γρήγορα στον αγρότη όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κάνει καλύτερα και πιο αποδοτικά τη δουλειά του.

Μέσα από το κινητό του τηλέφωνο -μια συσκευή που έχει πάντοτε μαζί του- ο αγρότης μπορεί να βλέπει αναλυτική πρόγνωση καιρού για κάθε χωράφι του, την πορεία της βλάστησης της καλλιέργειάς του, να έχει εικόνα για την υδατική κατάσταση των χωραφιών του, να επιλέξει την καλύτερη περίοδο για τους ψεκασμούς με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι του, ακόμη και να δει μια λίστα με τις πιο κατάλληλες καλλιέργειες για μια συγκεκριμένη περιοχή. Απλά, εύκολα και γρήγορα.

Οι πληροφορίες που συμπεριλαμβάνονται είναι αρκετές, είναι χρήσιμες και, πάνω από όλα, απεικονίζονται με απλό και κατανοητό τρόπο, ώστε ο χρήστης να μπορεί με ευκολία να βγάζει συμπεράσματα και να παίρνει αποφάσεις. Σε μερικές από αυτές τις πληροφορίες είναι πολύ πιθανό αρκετοί αγρότες να μην είχαν ποτέ πρόσβαση και να δρούσαν μόνο εμπειρικά. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες στις οποίες πλέον ο αγρότης έχει πρόσβαση από μία και μόνο εφαρμογή μέσω ενός εύχρηστου περιβάλλοντος πλοήγησης.

» Εξειδικευμένη πρόγνωση καιρού για κάθε χωράφι

Ο καιρός είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν οι αγρότες. Και ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, οι αγρότες προσπαθούν να ενημερωθούν από δύο ή και περισσότερες πηγές. Για να μπορούν να έχουν μια καλύτερη και πιο αξιόπιστη εικόνα για τον καιρό.

Το gaiasense1 προσφέρει μια τριήμερη πρόγνωση καιρού για κάθε αγροτεμάχιο, που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη και προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα 48 ώρες πριν εμφανιστούν.

» Εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη

Εκτός από τις ατμοσφαιρικές παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία, η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου κ.ο.κ., η πρόγνωση του gaiasense1 περιλαμβάνει εξειδικευμένα και πολύ χρήσιμα μετεωρολογικά μεγέθη, όπως η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ETo) και η διύγρανση φύλλου (Δ.Φ.), που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την άρδευση και τη φυτοπροστασία κάθε καλλιέργειας.

» Εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο)

Η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο), με απλά λόγια, δείχνει το νερό που χάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα συγκεκριμένο χωράφι, εάν αυτό ήταν καλυμμένο με γρασίδι (καλλιέργεια αναφοράς).

Ο αγρότης μπορεί να συγκρίνει τις τιμές της εξατμισοδιαπνοής αναφοράς ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα και να δει ποια ημέρα ή εβδομάδα είχε περισσότερες ή λιγότερες σχετικές απώλειες νερού, δηλαδή αν η καλλιέργειά του χρειαζόταν ανάλογα νερό για εκείνη τη χρονική περίοδο.

» Διύγρανση φύλλου (Δ.Φ.)

Με τη διύγρανση φύλλου (Δ.Φ.) μετράμε πόσες ώρες υπάρχει νερό σε μορφή σταγόνων πάνω στα φύλλα, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (24ωρο ή 3ωρο).

Οπως είναι λογικό, όσο μεγαλύτερες είναι οι τιμές της διύγρανσης φύλλου τόσο ευκολότερο είναι να αναπτυχθούν συγκεκριμένες μυκητολογικές ασθένειες και να προκαλέσουν ζημιά στην καλλιέργεια.

Εάν, λοιπόν, ο αγρότης γνωρίζει ποιοι μύκητες αναπτύσσονται σε αυτήν τη συνθήκη, μπορεί, παρακολουθώντας τη Δ.Φ., σε συνδυασμό και με τη θερμοκρασία, να έχει μια ένδειξη για τον κίνδυνο προσβολής από τον συγκεκριμένο μύκητα. Και ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που διαπιστώνει, να προχωρήσει ή όχι σε ψεκασμό.

» Προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα

Μία αναπάντεχη βροχή, ένας παγετός ή μία περίοδος καύσωνα μπορούν να γίνουν καταστροφικά για την καλλιέργεια και το εισόδημα του αγρότη. Η έγκαιρη πρόγνωση των φαινομένων αυτών δίνει τον χρόνο στον αγρότη να προετοιμαστεί και να προστατεύσει την καλλιέργειά του.

Ο παραγωγός θα πάρει ξεχωριστή ειδοποίηση για κάθε χωράφι του, με την οποία θα γνωρίζει τόσο την πιθανότητα όσο και την πιθανή ώρα εμφάνισης του συγκεκριμένου φαινομένου 48 ώρες πριν αυτό συμβεί. Η ειδοποίηση θα εμφανιστεί στην αρχική οθόνη του gaiasense1.

Με τον τρόπο αυτόν ο παραγωγός γνωρίζει έγκαιρα τα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να απειλήσουν την παραγωγή του και μπορεί πλέον να προστατεύσει την καλλιέργειά του.

» Συντελεστές ανάπτυξης καλλιέργειας

Κάθε καλλιέργεια είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται τον σωστό ρυθμό ανάπτυξης για να φτάσει στα μέγιστα αποτελέσματα. Το gaiasense1, λοιπόν, εκτός από όλες τις άλλες πληροφορίες, δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να παρακολουθεί τον ρυθμό ανάπτυξης της καλλιέργειάς του. Αυτό του παρέχει το πλεονέκτημα να καταλάβει, για κάθε αγροτεμάχιο, αν τα αποτελέσματα θα είναι πρώιμα ή όψιμα.

Με τη βοήθεια του gaiasense1, ο αγρότης μπορεί να δει πώς αναπτύσσεται η καλλιέργειά του μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με τη βοήθεια δύο βασικών συντελεστών: Των ημεροβαθμών ανάπτυξης και των ωρών ψύχους.

» Κατάλληλες συνθήκες ψεκασμού

Για να μπορέσει να ψεκάσει ένας αγρότης, θα πρέπει οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή να είναι κατάλληλες. Με το gaiasense1, ο αγρότης μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για ψεκασμό, σε κάθε χωράφι του ξεχωριστά. Το gaiasense1 υπολογίζει την καταλληλότητα του ψεκασμού συνδυάζοντας τις μετεωρολογικές προγνώσεις που πραγματοποιεί με τις παραπάνω προδιαγραφές. Ο υπολογισμός γίνεται για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά και για κάθε τρίωρο εντός της τριήμερης πρόγνωσης που παρέχει.

» Γεωργική προειδοποίηση για έγκαιρη αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της καλλιέργειας

Ο αγρότης έχει καθημερινά πολλά στο μυαλό του, γι’ αυτό και πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τα πιο σημαντικά. Με το gaiasense1 ο αγρότης λαμβάνει γεωργική προειδοποίηση στο κινητό του τηλέφωνο, όταν υπάρχει πραγματικά υψηλός κίνδυνος προσβολής της καλλιέργειάς του από συγκεκριμένες μυκητολογικές ασθένειες ή έντομα. Ετσι, έχει τον χρόνο να αξιολογήσει τον κίνδυνο και να πάρει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα φυτοπροστασίας.

» Δορυφορική παρακολούθηση της βλάστησης

Στο gaiasense1 o αγρότης μπορεί να δει πόσο «ζωηρή» βλάστηση έχει η καλλιέργειά του αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες και τα δεδομένα του δείκτη βλάστησης NDVI. Κάθε αγρότης που χρησιμοποιεί το gaiasense1 μπορεί, εκτός από τα παραπάνω, να εντοπίσει αν κάτι δεν πάει καλά σε κάποιο σημείο της καλλιέργειάς του. Συγκεκριμένα, το gaiasense1 επιτρέπει στον αγρότη να δει πόσο «ζωηρή» βλάστηση έχει το χωράφι του με τη βοήθεια των δορυφορικών εικόνων και τα δεδομένα του δείκτη βλάστησης NDVI.

» Εδαφοκλιματική καταλληλότητα

Η εδαφοκλιματική καταλληλότητα, με απλά λόγια, δείχνει κατά πόσο ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών του εδάφους και του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται κάποιο χωράφι ευνοεί ή δυσκολεύει την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας.

» Οδηγός σε θέματα αγροτικής παραγωγής

Εκτός από τις βασισμένες στην ευφυή γεωργία υπηρεσίες του gaiasense1, η εφαρμογή περιλαμβάνει και έναν χρήσιμο οδηγό σε θέματα αγροτικής παραγωγής, καθώς και γενικές πληροφορίες για την ευφυή γεωργία. Επίσης, καλύπτει θέματα φυτοπροστασίας, άρδευσης και λίπανσης, απορίες σχετικά με τον καιρό, το έδαφος και τους συντελεστές ανάπτυξης μιας καλλιέργειας.

Εύκολα και γρήγορα σε 2 βήματα με ετήσια συνδρομή 30 ευρώ!

Προϋπόθεση για την εγγραφή στην υπηρεσία της εφαρμογής gaiasense1 είναι ο χρήστης να είναι αγρότης με ισχύουσα Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ). Τα βήματα είναι απλά:

Βήμα 1: Κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του.

Βήμα 2: Ενεργοποιεί και πραγματοποίει την πληρωμή της υπηρεσίας σε ένα από τα σημεία του επίσημου δικτύου συνεργατών.

Η υπηρεσία έχει αρκετά χαμηλό κόστος για τον χρήστη με μια ετήσια συνδρομή των 30 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Στον εισαγγελέα ο «Τοξοβόλος» και οι δύο γυναίκες – Τι εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ. για την δράση του

admin

Πειθαρχική ερευνά για την απόδραση του «τοξοβόλου» του Συντάγματος από τη φυλακή της Τίρυνθας