Ελεύθερος Τύπος
BUSINESS

Η τεχνολογία αυξάνει τον τζίρο των επιχειρήσεων

Προγράμματα ΕΣΠΑ: Ρευστότητα για τις επιχειρήσεις

Ιωάννα Φεντούρη

Οι τεχνολογίες δημιουργούν καλά πληροφορημένους και απαιτητικούς καταναλωτές, ανατρέποντας τα παραδοσιακά μοντέλα εξυπηρέτησης, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε ειδική μελέτη του και παραθέτει τα οφέλη που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη, ψηφιακή εμπειρία στον πελάτη.

Με τα νέα δεδομένα, τα καταστήματα καλούνται να διαμορφώσουν μια πελατοκεντρική, πολυ-καναλική προσέγγιση, που καλύπτει όλα τα «στάδια διεπαφής» του πελάτη, δηλαδή την έρευνα αγοράς, την επιλογή ή δοκιμή προϊόντων, την πληρωμή, την παραλαβή, την υποστήριξη μετά την πώληση κ.λπ.

Εργαλεία από ένα ευρύ τεχνολογικό φάσμα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν μια συνεπή επαφή με την πελατειακή τους βάση. Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, στα e-shops και σε app κινητών συσκευών, συγκεντρώνουν δεδομένα από αναζητήσεις προϊόντων που αξιοποιούνται για τον εντοπισμό καταναλωτικών συνηθειών, την κατηγοριοποίηση δυνητικών πελατών και την παροχή προσωποποιημένων προτάσεων.

Τεχνολογίες επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται για την «απεικόνιση» και προσαρμογή των προϊόντων στις επιθυμίες και ανάγκες των καταναλωτών. Εφαρμογές RFID και GPS ενημερώνουν τους πελάτες για την πορεία της παραγγελίας τους, συντομεύοντας τους χρόνους παράδοσης.

Τα οφέλη

Στα σημαντικά οφέλη για τα καταστήματα που προσφέρουν ολοκληρωμένη, ψηφιακή εμπειρία στον πελάτη συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

* Αύξηση εσόδων, 6,5 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον ανταγωνισμό, καθώς οι πελάτες που έχουν μια θετική εμπειρία ξοδεύουν 140% παραπάνω σε σχέση με όσους έχουν αρνητική εμπειρία, ενώ το 86% των ικανοποιημένων πελατών σχεδιάζουν επιπλέον αγορές από την επιχείρηση.

* Μεγαλύτερη προβολή, καθώς 9 στους 10 πελάτες που έμειναν ευχαριστημένοι κάνουν θετικά σχόλια για την εταιρία. Μεγαλύτερη θετική διείσδυση, αφού οι πελάτες που αποκόμισαν θετική εμπειρία την αναφέρουν αμέσως σε 10 γνωστούς τους, σε αντίθεση με το μήνυμα μιας αρνητικής εμπειρίας που θα φτάσει σε 16 γνωστούς τους.

* Μεγαλύτερη διατήρηση πελατολογίου, καθώς οι ευχαριστημένοι πελάτες προτιμούν το εμπορικό σήμα της εταιρίας 5 χρόνια παραπάνω σε σχέση με αυτούς που έχουν αρνητικές εμπειρίες, ενώ είναι 2,7 φορές πιθανότερο να συνεχίσουν ως πελάτες, σε σχέση με αυτούς που έχουν εμπειρία χαμηλής ποιότητας.

* Μείωση έως και 33% του κόστους εξυπηρέτησης λόγω του χαμηλότερου όγκου παραπόνων.

* Μείωση των χρόνων παράδοσης προϊόντων, γεγονός που συνεισφέρει στη βελτίωση της αποδοτικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ολλανδία: Επιστήμονες αναπτύσσουν ανώδυνες ενέσεις χωρίς βελόνα

Μαρίνα Μπενέκου

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει αν θα βρέξει στο επόμενο δίωρο

Μαρίνα Μπενέκου

Κίνα: «Βουτιά» των μετοχών τεχνολογικών εταιρειών όταν η κυβέρνηση χαρακτήρισε τα βιντεοπαιχνίδια «ηλεκτρονικά ναρκωτικά»

Μαρίνα Μπενέκου

Αστεροειδής θα πλησιάσει σήμερα τη Γη – Γιατί είναι σε ετοιμότητα η NASA

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το πιο μικρό και ισχυρό μικροτσίπ του κόσμου κατασκεύασε η IBM

Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας αποκωδικοποιούνται, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Μαρίνα Μπενέκου

«Εξωσκελετός» που θυμίζει πανοπλία υπερήρωα και ενισχύει το ανθρώπινο σώμα κατασκευάστηκε από εταιρεία τεχνολογίας

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Ρομπότ – γιατροί ξεκίνησαν να εξετάζουν πιθανούς ασθενείς του κορωνοϊού

Μαρίνα Μπενέκου

Τατουάζ…εξ αποστάσεως έκανε για πρώτη φορά μια γυναίκα, με τη βοήθεια ειδικού ρομπότ

Μαρίνα Μπενέκου