Ελεύθερος Τύπος
BUSINESS

Elevate Greece: Τα φορολογικά κίνητρα στους επενδυτές που θέλουν να γίνουν… άγγελοι

Ιωάννα Φεντούρη

Σε ισχύ τίθενται φορολογικά κίνητρα για τους λεγόμενους «επενδυτικούς αγγέλους» μετά την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους υφυπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, Χρ. Δήμα και Απ. Βεσυρόπουλο, και από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.

Στην ΚΥΑ περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό φορολογούμενου – φυσικού προσώπου ως «επενδυτικού αγγέλου».

Παράλληλα, του αναγνωρίζει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε νεοφυή επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και τα χαρακτηριστικά της εισφοράς του κεφαλαίου, η διαδικασία έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του «επενδυτικού αγγέλου», η διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων υποχρεώσεων των «επενδυτικών αγγέλων» και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Έκπτωση 50%

Ο «επενδυτικός άγγελος» έχει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Εκπίπτει, αναλογικά, ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά. Δύναται να επενδύσει έως 100.000 ευρώ ανά νεοφυή επιχείρηση του Elevate Greece και έως τρεις ανά έτος, δηλαδή έως 300.000 ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται πως ως «επενδυτικός άγγελος» ορίζεται ο φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο, φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή εξωτερικού, κάτοχος ελληνικού ΑΦΜ, ο οποίος εισφέρει χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, με στόχο την εν γένει ανάπτυξή τους.

Ο Aδωνις Γεωργιάδης

Με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Aδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας υποσχεθήκαμε ότι θα εργαστούμε σκληρά για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια επιχειρηματικά φιλική χώρα, που προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στην υψηλή τεχνολογία.

Με τα κίνητρα που θεσπίσαμε για τους “επενδυτικούς αγγέλους” δίνουμε ένα έμπρακτο δείγμα αυτής μας της πολιτικής».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, επεσήμανε: «Για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία θεσπίζει φορολογικά κίνητρα για “επενδυτικούς αγγέλους” στις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Elevate Greece. Τα κίνητρα στοχεύουν στην ουσιαστική, αλλά και συνολική ανάπτυξη και ενίσχυση του οικοσυστήματος, αφού αναμένεται να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Από σήμερα (σ.σ.: χθες) τίθενται σε ισχύ».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΑΑΔΕ: Άνοιξε το myBusinessSupport για επανένταξη των πληγέντων στις ρυθμίσεις 100 & 120 δόσεων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Μέχρι πότε είναι η υποβολή δηλώσεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΑΑΔΕ: Μπλόκο σε φορτηγό με περισσότερα από 90 κιλά κάνναβης σε ρεζέρβες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σαντορίνη: Φοροδιαφυγή εν πλω για 12 από τα 13 τουριστικά σκάφη – Τι «ψάρεψαν» οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Λάμπρος Κατσαρός

«Επιχείρηση Κλοιός»: Αποκάλυψε φοροδιαφυγή 625 τόνων στο εμπόριο ροδάκινων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΑΑΔΕ: Στο πειθαρχικό εφοριακοί μετά από καταγγελίες για πλημμελή άσκηση καθηκόντων

ΑΑΔΕ: 48ωρο λουκέτο σε γνωστό beach restaurant στη Μύκονο

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε κύκλωμα έκδοσης πλαστών τραπεζικών καταθετηρίων – τιμολογίων για είσπραξη επιδοτήσεων

«Δηλώσεις COVID»: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Οδηγός της ΑΑΔΕ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom