ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

Προϊόντα «Πίνδος» και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ [email protected]

«Πόδι» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πατάει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», ο οποίος αναπτύσσει έντονη παραγωγική δραστηριότητα με περισσότερους από 150 κωδικούς, εξάγει τα προϊόντα του στις διεθνείς αγορές και λειτουργεί σαν μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία.

Αν και η «Πίνδος» ιδρύθηκε πριν από 63 χρόνια από 7 αγρότες από τον Νομό Ιωαννίνων για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, με το πέρασμα των χρόνων αναπτύχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας επηρεάζοντας την πορεία της ελληνικής πτηνοτροφίας.

Ετσι, από το 1958 τα 7 μέλη αυξήθηκαν σε 500, οι 2 εργαζόμενοι ξεπερνούν πλέον τους 1.200 και η αρχική παραγωγή των 5.000 κοτόπουλων την εβδομάδα αγγίζει πλέον τις 850.000. Καλύπτει, δε, όλα τα είδη εκτροφών κοτόπουλου: συμβατικά, ελευθέρας βοσκής, βιολογικά και ειδικών εκτροφών.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο συνεταιρισμός εκτρέφει 42 εκατομμύρια κοτόπουλα και παρότι στόχος της διοίκησης ήταν το 2020 να ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια, η έλευση του κορονοϊού την υποχρέωσε να συγκρατήσει την παραγωγή στα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με την εταιρία, οι κωδικοί προϊόντων που παράγει ξεπερνάνε τους 150 και περιλαμβάνουν νωπά κοτόπουλα, κατεψυγμένα, τεμαχισμένα, παρασκευάσματα από κρέας κοτόπουλου, έτοιμα ψημένα προϊόντα από κρέας κοτόπουλου, καθώς και αλλαντικά από κρέας κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής. Επιπλέον, η «Πίνδος» συνεργάζεται με την Πτηνοτροφική Ιωαννίνων Α.Ε. και προωθεί στους Ελληνες καταναλωτές τα ηπειρώτικα αβγά «Πίνδος».

«Το 2020 παρουσιάσαμε στους καταναλωτές τη νέα σειρά συσκευασμένων προϊόντων, η οποία στηρίζεται στη φυτική διατροφή, στη συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας για περισσότερη ασφάλεια και για πρώτη φορά στην Ευρώπη στην ιχνηλασιμότητα, όπου ο καταναλωτής γνωρίζει από ποιον παραγωγό έχει παραχθεί το κοτόπουλο», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής o πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Ανδρέας Δημητρίου.

Το 2021, με τη λειτουργία της νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής έτοιμων ψημένων και κρεατοσκευασμάτων, η «Πίνδος» ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά και νέα προϊόντα από κρέας κοτόπουλου.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, ο κύκλος εργασιών της «Πίνδος» το 2020 κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2019, στα 270 εκατ. ευρώ, ενώ, αν δεν είχε ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, θα πλησίαζε τα 300 εκατ. ευρώ το 2020.

«Αν και τους δύο πρώτους μήνες του 2020 τρέχαμε με ανάπτυξη της τάξεως του 15%, η πανδημία διέκοψε την ανοδική μας πορεία. Το 2020 είμαστε λίγο πτωτικά, αλλά πολύ κοντά στο 2019», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του συνεταιρισμού, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι το μερίδιο αγοράς πλησιάζει το 30%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κερδοφορία της «Πίνδος» το 2020, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα οικονομικά της αποτελέσματα, θα μειωθεί σχεδόν στο μισό, από τα 3 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ.

«Ο κορωνοϊός μάς έχει επηρεάσει πάρα πολύ»

Ο κ. Δημητρίου προσθέτει τα εξής: «Ο κορονοϊός μάς έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Το κλείσιμο της εστίασης για δύο μεγάλες περιόδους και η μείωση του τουρισμού μείωσαν τις πωλήσεις μας κατά 20% την πρώτη περίοδο, από Μάρτιο έως Ιούνιο, και 10% την περίοδο από Νοέμβριο έως Δεκέμβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων και των παραγωγών μας, λόγω μείωσης των εκτροφών που πραγματοποίησαν.

Ελπίζουμε το 2021, μετά τον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός και πότε θα ανοίξει η εστίαση, η αγορά να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε».

Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, η «Πίνδος» εξάγει τα προϊόντα της σε όλες τις βαλκανικές χώρες, στην Κύπρο και σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «οι εξαγωγές μας αντιστοιχούν στο 10% των πωλήσεων κρέατος κοτόπουλου και τα επόμενα χρόνια στοχεύουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και σε άλλες αγορές της Ε.Ε., αλλά και των Αραβικών Εμιράτων, εστιάζοντας στις ειδικές εκτροφές και στα παρασκευάσματα από κρέας κοτόπουλου. Ηδη υλοποιούμε τριετές πρόγραμμα προώθησης προϊόντων ειδικών εκτροφών στα Αραβικά Εμιράτα».

Πάντως, παρά την κρίση του κορονοϊού, η «Πίνδος» συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 25 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2022. Οι επενδύσεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, στην κάλυψη της αύξησης παραγωγής, στην παραγωγή νέων προϊόντων, στη βελτίωση του δικτύου διανομής των προϊόντων της και στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Επενδύουμε σε έρευνα και καινοτομία»

«Ο συνεταιρισμός μας δεν επενδύει μόνο στην παραγωγή και τη μεταποίηση, επενδύει και στην έρευνα και την καινοτομία. Σήμερα υλοποιούμε 7 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα», υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου. Στόχος των εν λόγω προγραμμάτων είναι:

  • Η ανάπτυξη εκτροφής πτηνών με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με πλήρη απουσία αντιβιοτικών.
  • Η ανάπτυξη συστήματος ιχνηλασιμότητας των προϊόντων μας.
  • Η ανάπτυξη δεικτών για πιστοποίηση ειδικών εκτροφών.
  • Η ανάπτυξη πρότυπων μονάδων εκτροφής.
  • Η διερεύνηση καινοτόμων στρατηγικών διατροφής με βάση τα τοπικά βότανα.
  • Η διερεύνηση μέτρων για την προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των πτηνών και της δημόσιας Υγείας.

Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο από ελληνικά όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια. «Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών θα συμβάλουμε στη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στη βέλτιστη εκτροφή των πτηνών, καθώς και στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων», καταλήγει ο πρόεδρος της «Πίνδος»

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Απεργία-Ιωάννινα: Χτυπήματα δέχθηκε πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συναγερμός στα Ιωάννινα: Διακομίζονται δύο έγκυες θετικές στον κορωνοϊό από το Αγρίνιο

Λάμπρος Κατσαρός

«Γκάζωσαν» οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Τα στοιχεία

Ιωάννινα: Θρίλερ με την 70χρονη που αγνοούνταν – Βρέθηκε νεκρή

Λάμπρος Κατσαρός

Εστίαση: «Βούλιαξαν» τα Ιωάννινα από τα τραπεζάκια – Εικόνες από την πόλη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξαγωγές: «Γκάζι» 8,5% τον Φεβρουάριο – 33,2% μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Δημήτρης Ντόγκας

Brexit: Μία στις 5 βρετανικές επιχειρήσεις σταμάτησε τις εξαγωγές στην ΕΕ

Δημήτρης Ντόγκας

Ιωάννινα: Σύλληψη αλλοδαπού με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών

Καπνός, χημικά και πρώτες ύλες έτρεξαν τις εξαγωγές – 16,7% μειώθηκαν οι εισαγωγές

Δημήτρης Ντόγκας